Ξεκαθαρίζει σήμερα το μεσημέρι το σκηνικό σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τις τελευταίες μέρες, του test to stay. Ο υπουργός Υγείας μαζί με τον επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θα ενημερώσουν επισήμως τον υπουργό Παιδείας, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς για το πώς τελικά θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο που αφορά μόνο τους μαθητές, οι οποίοι θα δηλώνονται ως επαφές κρουσμάτων.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε στον «Φ» ότι πρόκειται για ένα μέτρο που εισηγήθηκαν οι ειδικοί, υιοθετήθηκε από το υπουργείο Υγείας (το οποίο ανέλαβε και τον τρόπο εφαρμογής του) και ακολούθως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως επεσήμανε ο κ. Προδρόμου, παρά το γεγονός ότι έγινε μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό, στην ουσία δεν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, ούτε επιλύει τα καθημερινά άλλα προβλήματα που προκύπτουν από την πανδημία, δίνει όμως τη δυνατότητα σε μαθητές που είναι υγιείς να παραμένουν στο σχολείο και στη διά ζώσης εκπαίδευση τους, και να μην απομονώνονται για μέρες στο σπίτι. Από πλευράς του το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει μαζί με το υπουργείο Υγείας το μέτρο, εφόσον εξευρεθούν οι καταλληλότερες ρυθμίσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει σήμερα ποιο τελικά σενάριο θα επικρατήσει, καθώς σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, υπήρχαν σκέψεις το μέτρο να είναι είτε σε πιλοτική βάση, είτε ακόμη και σε προαιρετική. Πάντως, το βέβαιο θεωρείται ότι το τεστ αυτό θα διενεργείται από επαγγελματίες Υγείας.

Κι ενώ τα νεότερα περί test to stay και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένονται σήμερα, η κατάσταση στα σχολεία λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, παραμένει δύσκολη. Μεγάλοι αριθμοί μαθητών βρίσκονται εκτός σχολικών μονάδων, είτε ως κρούσματα κορωνοϊού, είτε ως επαφές κρουσμάτων, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες θέσεις εκπαιδευτικών που απουσιάζουν μένουν κενές καθότι τα προβλήματα με τις αντικαταστάσεις συνεχίζονται. 

Πέραν όμως των πιο πάνω, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές βρίσκονται ήδη σε ρυθμούς εξετάσεων τετραμήνου, με την αγωνία μαθητών και γονέων να αγγίζει το κόκκινο για τη διεξαγωγή τους μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Ήδη, οι εξετάσεις άρχισαν την περασμένη Παρασκευή για τους μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης, ενώ από σήμερα αρχίζουν και για τα παιδιά της Α’ τάξης. Με βάση τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή, υπολογίζεται ότι εκτός εξετάσεων έμεινε περίπου το 10% των μαθητών για διάφορους λόγους, με την πλειονότητα τους να είναι εξαιτίας κορωνοϊού. 

Εξάλλου, εξελίξεις αναμένονται και σε επίπεδο ΠΟΕΔ, η οποία το περασμένο Σάββατο, έλαβε το πράσινο φως από μέλη της για να διαχειριστεί το θέμα που προκύπτει με τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τα σχολεία, έχοντας εντολή ακόμα και για λήψη μέτρων, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απολύτως αναγκαίο.