«Η εποπτεία της Πράσινης Γραμμής για περιορισμό των μεγάλων μεταναστευτικών ροών στην Κυπριακή Δημοκρατία και η επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών μεταναστών στις χώρες τους, είναι οι δύο άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών για το 2022», τόνισε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, μιλώντας στην τρίωρη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα τη διαχείριση του προβλήματος αυτού και των συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο πρώτης φιλοξενίας μεταναστών «Πουρνάρα».

Προσκλήθηκαν και συμμετείχαν στη συζήτηση ο Χρήστος Μαυρής, υπαρχηγός Αστυνομίας, η Αναστασία Ανθούση, υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρο,υ διευθυντής Τμήματος Εργασίας, ο Γιάννης Νικολαϊδης, διευθυντής Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ο Κωνσταντίνος Παπαντωνίου, λειτουργός Ιατρικών Υπηρεσιών και από την Υπηρεσία Ασύλου η προϊσταμένη Μαρία Χρυσομηλά και η λειτουργός Λώρα Ιακωβίδου. Σύμφωνα με τον Νίκο Νουρή, «το 85% των παράνομων μεταναστών έρχονται από την Πράσινη Γραμμή». Ανέφερε ότι τα άτομα που θα επιστραφούν φέτος «είναι γύρω στις 3-4 χιλιάδες που είναι ξεκάθαρα οικονομικοί μετανάστες προερχόμενοι από τέσσερις ασφαλείς χώρες.  Ήδη –πρόσθεσε– καταφέραμε τις μέρες των Χριστουγέννων και επιστρέψαμε 250 στο Βιετνάμ, τώρα βρισκόμαστε σε διαδικασία επιστροφής 400 στο Πακιστάν, ενώ έχουμε κατάλογο ατόμων από το Νεπάλ που προορίζονται για επιστροφή και είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με την Ινδία για να επιστραφεί μεγάλος αριθμός υπηκόων της». Τόνισε ιδιαίτερα ότι «ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι οι διακινητές. Θέλω να δω μπροστάρη την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής να καλεί τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για εφαρμογή της νομοθεσίας που η Βουλή ψήφισε για την ταχεία προσαγωγή και τιμωρία των διακινητών και εμπόρων ανθρώπων με 12ετή φυλάκιση, ως το σημαντικότερο ενδεχομένως μέτρο αποτροπής. Πρέπει να πάει το μήνυμα ότι θα είμαστε αμείλικτοι με τους διακινητές που κουβαλούν ανθρώπους με σαπιοκάραβα από τη Συρία έναντι αδρής αμοιβής». Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε και στο θέμα της εγκληματικότητας, επαναλαμβάνοντας πως «η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι εμπλέκονται αλλοδαποί στο 64% των σοβαρών εγκλημάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα».

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε με αριθμούς για τον υπερπληθυσμό στο «Πουρνάρα» με πέραν των 2.000, «παρά το γεγονός», όπως είπε, «ότι μεταφέραμε περισσότερους από 600 στο κλειστό κέντρο της περιοχής Λίμνες στη Μεννόγια». Μίλησε επίσης για εκτόξευση των αφίξεων μεταναστών το 2021 από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής μέσω Τουρκίας, που όπως είπε τους περνούν Τουρκοκύπριοι διακινητές μέσω Λεύκας, Τρούλλων, Δερύνειας και Αθηένου. Ανέφερε ότι με παρεμβάσεις του υπουργείου του, «μηδενίσαμε τους εικονικούς γάμους αιτητών ασύλου» και ότι «με αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου περιορίσαμε τον αριθμό εικονικών φοιτητών, περιορίσαμε με τη συμφωνία μας με τον Λίβανο τις θαλάσσιες ροές». Διαβεβαίωσε πάντως, ότι τους προηγούμενους μήνες και μέρες «πήρε συγχαρητήρια από Ευρωπαίους αξιωματούχους περιλαμβανομένης της παρούσας Γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, για τη δουλειά του υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Ασύλου ως προς τη διαχείριση των τεράστιων και δυσανάλογων πιέσεων και την αποτελεσματική διαχείριση των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας Πουρνάρα και Κοφίνου εν μέσω πανδημίας». 

«Προσπάθεια της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι η επίτευξη εποικοδομητικής συνεργασίας για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των διαμενόντων στο «Πουρνάρα», δήλωσε μετά τη συνεδρία η πρόεδρος της Επιτροπής βουλευτίνα ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. «Εστιάζουμε ιδιαίτερα στο θέμα των ανήλικων παιδιών», πρόσθεσε, «που θα πρέπει να μπουν σε προγράμματα ενσωμάτωσης στην κυπριακή κοινωνία. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει φόβος για νέες ροές μεταναστών, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει να διαχειριζόμαστε ως κράτος το θέμα με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μετά την επίσκεψη μας στο «Πουρνάρα» λήφθηκαν διορθωτικά μέτρα, αφού αυξήθηκαν οι κλίνες και μετακινήθηκαν φιλοξενούμενοι στο κέντρο στις Λίμνες. Έθεσα στο υπουργείο Μεταφορών το θέμα ρύθμισης της εργοδότησης των αιτητών ασύλου που μέχρι να εξεταστεί η αίτηση τους, τους δίνεται η δυνατότητα να εργοδοτηθούν. Αλλά πώς θα εργοδοτηθούν όταν δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα κατοχής άδειας οδηγού, αφού τα επαγγέλματα στα οποία μπορούν να απασχοληθούν, απαιτούν άδεια οδήγησης;».

Καλούν Αστυνομία-ΥΠΕΣ να λάβουν μέτρα

Σε δήλωση της η βουλευτής ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν επεσήμανε ότι, «από τη συζήτηση φάνηκε ότι υπάρχει αρκετή γνώση για τα σημεία εισόδου από την Πράσινη Γραμμή, αλλά και για τα στοιχεία των διακινητών και τον τρόπο δράσης τους (modus operandi). Είναι σημαντικός ο ρόλος της Αστυνομίας, όχι μόνο για τη διερεύνηση υποθέσεων λαθρομετανάστευσης, αλλά και για τη σύνδεση των περιστατικών με την εμπορία ανθρώπων όπως στις περιπτώσεις της Χλώρακας, του Πέρα Χωρίου, των αλλοδαπών γυναικών που εκπορνεύονται στην Κοκκινοτριμιθιά. Είναι σημαντική και η αυτεπάγγελτη υποχρέωση της Αστυνομίας να χειρίζεται τέτοια περιστατικά και πρέπει να διερευνά τέτοιου είδους υποθέσεις με βάση τους κανόνες διερεύνησης του οργανωμένου εγκλήματος και όχι του κοινού εγκλήματος, σε συνεργασία με τη Europol και τη Eurojust. Από το υφυπουργείο Πρόνοιας αναφέρθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη διενέργεια τεστ DNA σε όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους, με το επικίνδυνο ενδεχόμενο κάποιοι από αυτούς να είναι ενήλικες και να τοποθετούνται στις δομές των ανηλίκων όταν εγκαταλείπουν το «Πουρνάρα». 

Στη δική της δήλωση η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου μίλησε μεταξύ άλλων «για επικίνδυνη  εργαλειοποίηση όταν αιτητές ασύλου παρουσιάζονται από κάποια ΜΜΕ και κάποιες πολιτικές δυνάμεις ως τρομοκράτες και την ευθύνη τη φέρει η Κυβέρνηση που επιτρέπει αυτή την παραφιλολογία. Όσον αφορά την εθνικότητα των αιτούντων άσυλο –πρόσθεσε– παρατηρείται ότι η μεγαλύτερη ομάδα στην Κύπρο είναι Ινδοί, ενώ καμιά άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει αιτητές ασύλου από την Ινδία. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν «παράθυρα» που κάποιοι τα αξιοποιούν για να διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα αφού αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της συνεδρίας ότι υπάρχουν Κύπριοι πολίτες που συνεργάζονται με εμπόρους ανθρώπων για σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση αιτητών ασύλου. Απαιτώ από τον πρώτο λειτουργό μετανάστευσης που είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νουρής, να συντονίσει σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Σε σχέση με τη φύλαξη της Πράσινης Γραμμής θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να πάρουμε ως κράτος μέτρα που θα δημιουργήσουν σκληρό σύνορο, γιατί δεν δεχόμαστε τη διχοτόμηση του τόπου μας», κατέληξε.