Συμμόρφωση με τις εισηγήσεις της Επιτρόπου Διοίκησης από κρατικές Υπηρεσίες σε ποσοστό περίπου 47%, καταγράφεται για το 2020, γεγονός που δεν θεωρείται ικανοποιητικό, και δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραλαμβάνοντας την έκθεση της Επιτρόπου για το 2020, επεσήμανε την υποχρέωση της Κυβέρνησης να υπακούει στις εισηγήσεις της Επιτρόπου και να είναι προσεκτικότερη σ’ αυτά που πράττει, σημειώνοντας την αναγκαιότητα του θεσμού που κλείνει 30χρόνια ζωής. Σημειώνεται ότι εκτός από το ποσοστό αυτό, υπάρχουν και συμμορφώσεις της διοίκησης σε ατομικά παράπονα, εκτός από τα γενικής φύσης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επ. Διοικήσεως: Πανδημία ρατσισμού και στον αθλητισμό

Όπως ανέφερε στον «Φ» η Επίτροπος, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, το 2020 λήφθηκαν 2.551 παράπονα και περίπου άλλα τόσα για το 2021. Τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν στην πανδημία και τις παρενέργειες που προκάλεσε, δηλαδή στην καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων ως προς την καταβολή των επιδομάτων λόγω Covid-19. Συνολικά 370 παράπονα για το 2020 αφορούσαν τον κορωνοϊό και τις αποφάσεις που είχαν επιπτώσεις στους πολίτες. Σύμφωνα με την κ. Λοττίδη, πολλά παράπονα αφορούσαν τον χειρισμό παιδιών σε σχέση με την Covid, μεταναστών, θέματα μητρότητας, φυλακισμένους, στέγες ηλικιωμένων και άτομα εγκλεισμένα στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Για το 2021 εκτός από το συνηθισμένα παράπονα, προστέθηκαν και αυτά που αφορούν στην εφαρμογή του SafeΡass με τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από διάφορες δραστηριότητες καθώς και στο ΤΕΠΑΚ και την απόφαση για επιβολή προστίμου σε ανεμβολίαστους.

Διαχρονικά, πρώτα στη σειρά παράπονα, κατά την Επίτροπο, έρχονται πάντοτε θέματα που αφορούν κοινωνικές παροχές και κοινωνικές ασφαλίσεις, ακολουθούν τα υπαλληλικά και ότι αφορά στην ακίνητη ιδιοκτησία. 

Σημειώνεται ότι χθες, μαζί με την ετήσια έκθεση για το 2020, δόθηκε για πρώτη φορά έκθεση πεπραγμένων από 2017- 2020 υπό την αρμοδιότητα της Επιτρόπου, ως Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRI). 

Κατά την παράδοση της έκθεσής της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Επίτροπος είπε ότι αναμφίβολα στο επίκεντρο ήταν η πανδημία που δοκιμάζει τις αντοχές κάθε Πολιτείας και των πολιτών ξεχωριστά ως προς τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους. «Σαφώς οφείλαμε και ήμασταν δίπλα σε κάθε πολίτη, ούτως ώστε να αναχαιτίσουμε κάθε πιθανή παραβίαση που ξέφευγε του επιδιωκόμενου σκοπού στα πλαίσια της αναλογικότητας, της αναγκαιότητας των μέτρων», επεσήμανε. Επίσης, η κ. Λοττίδη σημείωσε τον διαχρονικό ρόλο του Επιτρόπου να στέκεται δίπλα στον κάθε διοικούμενο, στον κάθε άνθρωπο, στον κάθε πολίτη και να επισημαίνει την τυχόν κακοδιοίκηση, να επιδιώκει την άρση οποιασδήποτε αδικίας.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις της το 2020, η Επίτροπος καταγράφει τη μετακίνηση των ασφαλτικών μονάδων στο Δάλι. «Ήταν μια ιδιαίτερη παρέμβαση που κάναμε και με ιδιαίτερη χαρά, συνειδητοποιώ ότι υπάρχει μια απόφαση ήδη του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση τους, αλλά και τον συνεχή μας ρόλο σε κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού όπως όλους τους μετανάστες, τους αιτητές ασύλου, τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση από εμάς και χρειάζονται τις κοινωνικές παροχές», ανέφερε. 

Πρόεδρος: Να τα λέτε να διορθώνονται

«Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό το γεγονός και δεν ενοχλεί ποσώς την Πολιτεία, εκεί όπου διαπιστώνετε ότι υπάρχουν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, έστω εκ παραλείψεως ή εξ αμελείας κάποιων να τηρήσουν με αυστηρότητα τους νόμους, κανονισμούς και πολιτικές, να το επισημαίνετε, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία από τη μια του θεσμού και από την άλλη επισημαίνοντας το τι η Κυβέρνηση θα πρέπει να πράττει ή να είναι προσεκτικότερη στα όσα πράττει».

Αυτά τόνισε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραλαμβάνοντας την έκθεση της Επιτρόπου, σημειώνοντας ότι το Γραφείο της έχει συμβάλει σημαντικά στο να διορθωθούν στρεβλώσεις, στο να διορθωθούν πολλές φορές και εσφαλμένες διοικητικές αποφάσεις είτε υπουργείων, είτε και της κεντρικής Κυβέρνησης, υπό τη μορφή του Υπουργικού Συμβουλίου, εκφράζοντας, παράλληλα, απόλυτη ικανοποίηση για το έργο που αυτό επιτελεί. Κατά αυτό τον τρόπο, συνέχισε απευθυνόμενος στην κ. Λοττίδη, «έχετε συμβάλει σημαντικά στο να διορθωθούν στρεβλώσεις, στο να διορθωθούν πολλές φορές και εσφαλμένες διοικητικές αποφάσεις είτε υπουργείων είτε και της κεντρικής Κυβέρνησης, υπό τη μορφή του Υπουργικού Συμβουλίου, για αυτό και θέλω να επαναλάβω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για το έργο που επιτελείτε, έχετε αποδείξει ότι τολμάτε εκεί και όπου πρέπει να παρέμβετε και αυτό έχει σημασία, και αυτό είναι που προστατεύει την ανεξαρτησία του θεσμού».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως θα μελετηθούν οι εκθέσεις προσεκτικά, έτσι ώστε να δοθούν οι ανάλογες οδηγίες και προς τις αρμόδιες Αρχές για να είναι ακόμα πιο επιμελείς στην επιτέλεση των καθηκόντων τους.