Σε νέα βάση μπήκαν από χθες οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Δικαιοσύνης και υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Τα θύματα θα τυγχάνουν καλύτερου χειρισμού ώστε να μην χάνονται υποθέσεις με τη φυγή των θυμάτων στο εξωτερικών. Η μη ύπαρξη καταδικών για εμπορία το 2020 έφερε την πτώση της χώρας κατά μια κατηγορία σε έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Η στενή συνεργασία Αστυνομίας και Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας έφερε το τελευταίο 6μηνο τέσσερις καταδίκες για trafficking, ενώ σε 84 περιπτώσεις κοινωνικοί λειτουργοί στήριξαν θύματα εμπορίας. Το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε χθες μεταξύ της υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου και της υφυπουργού Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούση, με σκοπό για την παραπομπή, τον χειρισμό, την προστασία και την ενημέρωση των πιθανών και αναγνωρισμένων θυμάτων της εμπορίας προσώπων. Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, το Μνημόνιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και για την προστασία των θυμάτων. Η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία των πιθανών και αναγνωρισμένων θυμάτων. Στο Μνημόνιο καθορίζονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των δύο Υπηρεσιών σχετικά με την παραπομπή και την ενημέρωση των θυμάτων εμπορίας προσώπων. Καταγράφονται με συστηματικό τρόπο οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για αναγνώριση, εξειδικευμένη αξιολόγηση, ενδυνάμωση και στήριξή τους, σε συνθήκες ασφάλειας και εμπιστοσύνης, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναγνώρισης θυμάτων όσο και κατά την περίοδο εκδίκασης μιας υπόθεσης εμπορίας, μέχρι και την επιστροφή των θυμάτων στις χώρες καταγωγής τους. Περιλαμβάνει, επίσης, ειδικές πρόνοιες για τον χειρισμό ανήλικων θυμάτων εμπορίας.

«Με την υπογραφή του Μνημονίου, στέλνουμε ταυτόχρονα το ηχηρό μήνυμα για μηδενική ανοχή σε μια σοβαρή μορφή εγκληματικότητας όπως είναι η εμπορία προσώπων. Το τελευταίο διάστημα έχουμε εντείνει και συστηματοποιήσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται με αποτέλεσμα το τελευταίο εξάμηνο να έχουμε 4 καταδικαστικές αποφάσεις με βάση την αυστηρή νομοθεσία για καταπολέμηση του trafficking», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πέραν όμως από την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, είναι αναγκαίο να ανταποκριθούμε στο εξίσου σημαντικό ζήτημα της στήριξης και προστασίας των θυμάτων και η εφαρμογή του παρόντος μνημονίου θα συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Πρόνοιας, για το 2021, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κλήθηκαν και συνέδραμαν σε 84 περιπτώσεις, εφαρμόζοντας εξατομικευμένα μέτρα συνδρομής και στήριξης των θυμάτων. Η κ. Ανθούση ανέφερε επίσης ότι σύντομα θα προχωρήσει με την πρόσληψη δύο λειτουργών που θα συνδράμουν στην κοινωνική επανένταξη και αποκατάσταση θυμάτων εμπορίας στην κοινότητα.

Μιχάλης Χατζηβασίλης