Καταγράφουν όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν την ένταξη νέων θεραπειών στο ΓεΣΥ και προχωρούν σε αναθεώρηση των διαδικασιών που ακολουθούνται από όλες τις αρμόδιες Επιτροπές του ΟΑΥ. Σε συγκεκριμένες αποφάσεις κατέληξε η πρώτη συνεδρίαση της Τεχνικής Επιτροπής για τα φάρμακα η οποία συστάθηκε από τoν υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα και έχει ως όρο εντολής την ένταξη όσο το δυνατό περισσότερων εξειδικευμένων σκευασμάτων στο Γενικό Σύστημα Υγείας. 

Το μήνυμα, ωστόσο, των οργανωμένων ασθενών, ήταν και χθες σαφές και προς πάσα κατεύθυνση. «Στην περίπτωση των φαρμάκων στο ΓεΣΥ, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, τόνισε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, εξηγώντας ότι «από τον ΟΑΥ ενημερωθήκαμε ότι ο οργανισμός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στο αρμόδιο για τα φάρμακα τμήμα του και ως εκ τούτου η προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών είναι πολύ δύσκολη. Από την άλλη, έχουμε ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα ότι έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ για το 2022 θέσεις για πρόσληψη προσωπικού και την ίδια ώρα, μας λένε πως ούτε και όλες οι θέσεις που υπήρχαν στους προϋπολογισμούς του 2021 έχουν πληρωθεί αφού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν παγοποιημένες». 

Η ΟΣΑΚ, είπε, «ως οργανωμένο κίνημα των ασθενών, λέει πως ούτε η υποστελέχωση, την οποία επικαλείται ο ΟΑΥ, αλλά ούτε και η ανάγκη για συγκράτηση των δαπανών στην υγεία την οποία επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών, η Ελεγκτική Υπηρεσία και άλλοι διάφοροι, μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Βλέπουμε ασθενείς να περιμένουν μήνες ολόκληρους για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να ζήσουν, ταλαιπωρούνται, η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται και δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε». Γι’ αυτό «και λέμε ότι ο κάθε ένας από τη δική του θέση και αρμοδιότητα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση, είτε για άλλους θεσμούς είτε και από τον ΟΑΥ στον οποίο όμως δεν μπορούμε να τα φορτώνουμε όλα στο τέλος της ημέρας». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Επί της ουσίας της διαδικασίας ένταξης των καινοτόμων θεραπειών στο ΓεΣΥ, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «φαίνεται ότι υπάρχει καθυστέρηση στις διάφορες επιτροπές. Δηλαδή, ενημερωθήκαμε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Αποζημιώσεων Φαρμάκων, μόλις προσφάτως έχει ενεργοποιηθεί, έχει ήδη ενώπιον της δεκάδες αιτήματα ωστόσο επειδή οι διαδικασίες είναι καινούριες, δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε να προχωρούν». Από την άλλη, «η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων, έχει ενώπιον της άλλα 70 αιτήματα τα οποία και αξιολογούνται με άγνωστο προς το παρόν χρονοδιάγραμμα». 

Στο μεταξύ, αρκετές θεραπείες βρίσκονται ακόμα «υπό την αποκλειστική ευθύνη της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας και προς το παρόν αν και είναι πρόωρο να το συζητάμε, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για το κατά πόσον αυτή η Επιτροπή θα παραμείνει στο υπουργείο Υγείας ή θα μεταφερθεί στον ΟΑΥ». Βεβαίως, το γεγονός ότι η ΕΟΑ, «παραμένει ενεργός με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα εξαιτίας της μη ένταξης των καινοτόμων θεραπειών στο ΓεΣΥ, δημιουργούνται άλλες στρεβλώσεις καθώς οι εταιρείες δεν προχωρούν καν στην υποβολή αιτημάτων ένταξης στις αρμόδιες επιτροπές που λειτουργούν υπό τον ΟΑΥ». 

Όλα αυτά, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «πρέπει σιγά – σιγά να μπαίνουν σε τάξη. Ο ΟΑΥ, εάν χρειάζεται ενίσχυση με προσωπικό πρέπει να την έχει και το Κράτος πρέπει να κατανοήσει ότι σε θέματα υγείας δεν πρέπει να μπαίνουν ζητήματα συγκράτησης δαπανών. Η υγεία των πολιτών θεωρείται και είναι το υπέρτατο αγαθό». 

Κάλυψη των ΜΗΣΥΦΑ υπό προϋποθέσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως είπε ο κ. Κουλούμας, «ενημερωθήκαμε ότι το αίτημα μας για ένταξη Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία περιλαμβάνονται σε θεραπευτικά σχήματα ασθενών και κρίνονται απαραίτητα για τη θεραπεία τους, θα ικανοποιηθεί σύντομα αφού και ο ΟΑΥ το κρίνει δικαιολογημένο». Πρόκειται, εξήγησε, για «μη συνταγοραφούμενα φάρμακα τα οποία όμως οι ασθενείς κάποιων κατηγοριών τα λαμβάνουν καθημερινά, αφού αποτελούν μέρος της θεραπείας που ακολουθούν και αυτή τη στιγμή υποχρεώνονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους αφού δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ. Για αυτές τις περιπτώσεις, ο ΟΑΥ, μας ενημέρωσε ότι οι διαδικασίες ένταξης αυτών των πραγμάτων θα προωθηθούν και οι ασθενείς μας σύντομα θα έχουν στη διάθεση τους ότι χρειάζονται». Αυτό, είπε καταλήγοντας ο κ. Κουλούμας, «για εμάς είναι μια παρά πολύ θετική εξέλιξη διότι τώρα οι ασθενείς μας έρχονται σε δύσκολη θέση διότι δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα για να αγοράζουν σκευάσματα τα οποία είναι απαραίτητα για τη θεραπεία τους, από μόνοι τους». 

Ετοιμάζεται κατάλογος εκκρεμοτήτων

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ, συμφωνήθηκε ότι «θα αρχίσει αμέσως διαδικασία καταγραφής εκκρεμοτήτων. Δηλαδή, θα δούμε ποιες θεραπείες εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας ή άλλες Επιτροπές, ποιες βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης από τις επιτροπές που λειτουργούν υπό τον ΟΑΥ, θα γίνει ένας συμφωνημένος κατάλογος και στη συνέχεια θα προωθηθεί η διαδικασία ένταξης των θεραπειών αυτών στο ΓεΣΥ. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα διότι θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό, θα βαδίζουμε όλοι σε μια κοινή γραμμή και θα είναι πιο εύκολο να παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση». 

Επίσης, είπε, «έχουμε συμφωνήσει ότι θα αναθεωρηθούν όλες οι διαδικασίες που σήμερα ακολουθούνται και σχετίζονται με την ένταξη φαρμάκων και θεραπειών στο ΓεΣΥ. Η αναθεώρηση αυτή, θα αφορά τα πάντα, από τη στιγμή της υποβολής αίτησης για ένταξη μιας θεραπείας ή της έναρξης της διαδικασίας αξιολόγησης από τις αρμόδιες Επιτροπές, μέχρι τη στιγμή που το αίτημα για ένταξη στο ΓεΣΥ θα τίθεται ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για έγκριση». 

«Για εμάς ως οργανωμένο κίνημα των ασθενών, αυτά τα δύο πρώτα βήματα είναι πολύ σημαντικά διότι και για τις διαδικασίες και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων έχουμε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα. Από εκεί και πέρα, αναμένουμε ότι όλα αυτά θα γίνουν στη βάση χρονοδιαγραμμάτων, όπως έχει συμφωνηθεί και θα προωθηθούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να αρχίζουν σιγά – σιγά να εντάσσονται στο ΓεΣΥ οι θεραπείες που οι ασθενείς περιμένουν τώρα για μήνες για να εξασφαλίσουν μέσω των επιτροπών του υπουργείου Υγείας».