Μαζί με τις πρώτες δύο πολυκατοικίες που άρχισαν χθες να κατεδαφίζονται στο συνοικισμό Αποστόλου Ανδρέα στα Λατσιά, γκρεμίστηκε στην πράξη και η προσφυγική πολιτική δεκαετιών, με βάση την οποία το κράτος έκτιζε οικιστικές μονάδες και τις παρέδιδε δωρεάν σε δικαιούχους πρόσφυγες.  

Η νέα πολιτική προσέγγιση, η οποία προωθήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, θα έχει θετικό αντίκτυπο, όχι μόνο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, οι οποίοι με σχετικά μικρή οικονομική συνεισφορά αποκτούν καινούρια οικιστική μονάδα, αλλά μακροπρόθεσμα θα έχει ευεργετικές συνέπειες και για τα ταμεία του κράτους, αφού έχοντας γίνει η αρχή, η μελλοντική συνεισφορά του κάθε ενός είναι ένα θέμα που παραμένει ανοικτό.

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος ήταν παρών στην έναρξη της διαδικασίας κατεδάφισης ανέφερε πως το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχέδιο κτίΖΩ είναι αυξημένο και αρκετά ικανοποιητικό, παρά τον αρχικό προβληματισμό. Συγκεκριμένα, όπως είπε, από τις 43 πολυκατοικίες που εντάχθηκαν στην πρώτη φάση (εκ των οποίων οι 20 είναι άμεσης επικινδυνότητας και κατεδαφίζονται) έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συμμετοχή από συνολικά 274 δικαιούχους. Σημειώνεται ότι τα διαμερίσματα στις 43 υπό κατεδάφιση πολυκατοικίες ανέρχονται σε 375.

Σύμφωνα με τον υπουργό, συνολικά 16 δικαιούχοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο, οπόταν θα αποζημιωθούν με βάση όσα είχαν εξαγγελθεί. Αυτό σημαίνει πως ένας στους 23 θα ψάχνει στέγη.

Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο επιδοτεί το ενοίκιο σε 143 δικαιούχους για την προσωρινή τους στέγαση σε άλλους χώρους με συνολική μηνιαία δαπάνη €99.950.

Παράλληλα το Υπουργείο επιδότησε τη μετακόμιση 85 δικαιούχων (με δική τους μεταφορική, από τον υφιστάμενο στον προσωρινό χώρο διαμονής) με €250 σε έκαστο δικαιούχο.

Εξάλλου, το Τμήμα Πολεοδομίας διευθέτησε την δωρεάν μεταφορά αντικειμένων, επίπλων κ.ο.κ., 36 δικαιούχων σε κρατικές αποθήκες.

Η εφαρμογή του σχεδίου κτίΖΩ ανέδειξε και μια άλλη σημαντική πτυχή, την οποίαν είχε επισημαίνει εξαρχής ο «Φ» και η οποία αφορούσε την αδυναμία  δικαιούχων να καταβάλουν το αντίτιμο που τους αναλογούσε για την απόκτηση νέου διαμερίσματος. Πρόσφυγες ζουν κυριολεκτικά στη φτώχεια αν αναλογιστεί κανείς, πως 64 από τους δικαιούχους πρόσφυγες  υπέβαλαν αίτηση να εξαιρεθούν από την καταβολή της δικής τους συνεισφοράς και από αυτούς εγκρίθηκαν (με βάση κριτήρια) 59 πρόσφυγες. Οι αιτήσεις εξετάστηκαν από τριμελή Επιτροπή.

Τα χρήματα που αναλογούν στη συνεισφορά των 59 εγκριθέντων προσφύγων, θα καταβληθούν από τις δωρεές ιδιωτών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργού Εσωτερικών.

Ως προς τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, ο υπουργός ανέφερε και τα ακόλουθα:

> Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τις κατεδαφίσεις επόμενων πολυκατοικιών.

> Συνεχίζονται εντατικά οι συναντήσεις με τις ομάδες ιδιοκτητών, όπου επεξηγούνται οι λεπτομέρειες και δίνεται καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

> Για ορισμένες περιπτώσεις δικαιούχων που δεν έχουν εκκενώσει ακόμα τα διαμερίσματά τους, το Υπουργείο βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Δήμους για να δοθεί τελική παράταση.

> Έχουν ετοιμαστεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως τα τοπογραφικά σχέδια για όλους τους διαθέσιμους κενούς χώρους, όπου θα ανεγερθούν οι περισσότερες πολυκατοικίες.

> Το Σχέδιο «κτίΖΩ» δεν είναι στατικό και το Υπουργείο δεν είναι απορριπτικό στις όποιες προτάσεις υποβάλλονται ακόμη ενώπιον του, για βελτίωσή του σχεδίου. Ήδη, στον βαθμό του δυνατού, έγιναν αρκετές τροποποιήσεις και βελτιώσεις που κατατέθηκαν στο Υπουργείο, ως εισηγήσεις πρωτίστως από τους ίδιους τους δικαιούχους, αλλά και από τον πρόεδρο και τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων και τους Δήμους.

Όλοι ικανοποιημένοι

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής Προσφύγων της Βουλής τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λατσιών, το ΕΤΕΚ και τα μέλη του για τη συνεργασία και τον διευθυντή και το προσωπικό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεων «για την τεράστια προσπάθειά τους να φέρουν εις πέρας το μεγαλεπήβολο αυτό έργο με επιτυχία».

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων κ. Νίκος Κέττηρος, τονίζοντας πως η επιτροπή πρωτοστάτησε στην υποβολή της μελέτης στατικής επάρκειας των κτηρίων στους προσφυγικούς συνοικισμούς και με την επιμονή της, οδήγησε την πολιτεία στην απόφαση για εκπόνηση σχεδίου αναδόμησης. Δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στον κ. Ιωάννου, ο οποίος αγκάλιασε το θέμα προωθώντας λύσεις.

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο Δήμαρχος Λατσιών κ. Χρίστος Πιτταράς, του οποίου ο ρόλος επίσης ήταν υποβοηθητικός στην όλη διαδικασία.

Για την ιστορία αναφέρεται, πως στο χώρο των δύο πολυκατοικιών που κατεδαφίζονται θα ανεγερθεί άλλη, η οποία θα αποτελείται από 18 διαμερίσματα σε σχέση με έξι που είχε η κάθε πολυκατοικία που κατεδαφίζεται).

Αναλόγως των δεδομένων, η πολυκατοικία μπορεί να φτάσει μέχρι και τους έξι ορόφους.