Κατασχέθηκε από τις Τελωνειακές Αρχές το μαύρο βαν για το οποίο προκλήθηκε αρχές του 2020 τεράστιος ντόρος για το κατά πόσον ήταν κατασκοπευτικό και γίνονταν μέσω αυτού παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων. 

Ευθύς μετά που η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε με την καταδίκη της εταιρείας του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν σε 47.000 ευρώ από Δικαστήριο στη Λάρνακα για σειρά κατηγοριών που αφορούσαν άσχετα ζητήματα με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, η Αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», παρέδωσε το όχημα, το οποίο είχε κατακρατήσει μετά που αποκαλύφθηκε η ύπαρξή του, στο Τμήμα Τελωνείων, το οποίο το κατάσχεσε οριστικά. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, κατασχέθηκε και παράνομος εξοπλισμός (συστήματα και λογισμικό που επέτρεπαν κάτω από ορισμένες συνθήκες) την παρακολούθηση τηλεφώνων και είχαν παραληφθεί από το βαν αλλά και από τα γραφεία εταιρείας του Ντίλιαν. Στον Ισραηλινό ιδιοκτήτη της εταιρείας WiSpear Systems Ltd Ταλ Ντίλιαν, παραδόθηκαν μόνο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που κατασχέθηκαν από τα γραφεία της εταιρείας του, από τους οποίους προηγουμένως αφαιρέθηκαν στοιχεία ηλεκτρονικών διευθύνσεων χιλιάδων συσκευών (mac address). Σημειώνεται ότι στους σέρβερς και άλλο εξοπλισμό δεν εντοπίστηκε καταγραφή συνομιλιών παρά μόνο κάποιες που ήταν για σκοπούς επίδειξης του συστήματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υπενθυμίζεται ότι για την παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και ειδικά για την κατοχή των χιλιάδων διευθύνσεων συσκευών (mac address) η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο €925.000 στην εταιρεία του Τίλιαν WiSpear Systems Ltd.

Επίσης, με οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας είχε καταχωρηθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας ποινική υπόθεση κατά τριών προσώπων και μιας εταιρείας. Πρόκειται για τον Ντίλιαν και δύο Κύπριους και την εταιρεία WiSpear. Τελικά η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε την αναστολή της ποινικής δίωξης κατά των τριών φυσικών προσώπων και παρέμειναν οι κατηγορίες εναντίον της εταιρείας του Ντίλιαν και σχετίζονταν με παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, κατηγορίες που αφορούσαν στην παραβίαση του νόμου περί τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, όπως και για τη δήλωση του βαν, ότι έφερε μετεωρολογικό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα, στο κατηγορητήριο υπήρχαν κατηγορίες που αφορούσαν μεταξύ άλλων συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Νόμου, εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις και αδικήματα κατά παράβαση του Περί Ραδιοεπικοινωνιών Νόμου.

Σημειώνεται ότι για τη διερεύνηση του ενδεχομένου να γίνονταν παρακολουθήσεις τηλεφώνων, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε διορίσει ως ποινικό ανακριτή και ειδικό σύμβουλο του τον νομικό Ηλία Στεφάνου, ο οποίος συνέταξε έκθεση στην οποία δεν καταγράφονται στοιχεία για την επιβεβαίωση παρακολουθήσεων μέσω του βαν. Γι’ αυτό και το «κατασκοπευτικό βαν» όπως το αποκαλούσαν αρχικά όλοι (κόμματα, Τύπος) έγινε στη συνέχεια μαύρο βαν.