Δύο πορίσματα από ισάριθμες έρευνες για υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη, παραδίδονται αύριο στον Γενικό Εισαγγελέα, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Το πρώτο αφορά στον θάνατο του στρατιώτη Θανάση Νικολάου, υπόθεση για την οποία διαπράχθηκαν εγκληματικά λάθη, όπου 17 χρόνια μετά αναζητούνται ευθύνες. Το δεύτερο πόρισμα αφορά στις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών κατά του διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, Μιχάλη Κατσουνωτού, περί διαφθοράς. Η παράταση που δόθηκε στον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη λήγει αύριο, οπόταν και αναμένεται η παράδοση της έκθεσής του. Οι ποινικοί ανακριτές που ορίστηκαν για να διεξαγάγουν και τις δύο έρευνες, θα περάσουν το κατώφλι της Νομικής Υπηρεσίας την Πέμπτη το πρωί για να παραδώσουν τις εκθέσεις με τις μαρτυρίες που έχουν συγκεντρώσει, καθώς και τις τελικές τους εισηγήσεις. Δεν αναμένεται αύριο να ανακοινωθεί οτιδήποτε, γιατί χρειάζεται μελέτη όλων των στοιχείων πριν ληφθούν αποφάσεις.

Όσον αφορά στην υπόθεση του Θανάση, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Αρχικά η Αστυνομία διερεύνησε αφύσικο θάνατο αφού τον απέδωσε σε πτώση από ύψος. Παρέβλεψε όλα τα δεδομένα που «φώναζαν» για εγκληματική πράξη, με αποτέλεσμα ποτέ να μην αναζητηθούν οι δολοφόνοι και οι τυχόν ηθικοί αυτουργοί. Χρειάστηκαν 17 χρόνια καθώς και η εκταφή των λειψάνων του, για να επιβεβαιωθεί αυτό που φώναζε η μητέρα του από την πρώτη ημέρα του θανάτου του, από τις 29/9/2005, ότι κάποιοι δολοφόνησαν το παιδί της. Ένα οστό μερικών εκατοστών, το υοειδές, έδειξε έγκλημα γι’ αυτό και για πρώτη φορά, η τρίτη έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση, θα καταγράφει πλέον ξεκάθαρα πως πρόκειται για εγκληματική πράξη. 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο πόρισμα των δύο ποινικών ανακριτών Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου, θα επιρρίπτονται σαφέστατες ευθύνες σε πέντε πρόσωπα. Τέσσερα πρώην μέλη της Αστυνομίας και έναν πολίτη. Και οι πέντε είχαν εμπλακεί με διάφορους τρόπους στη διερεύνηση της υπόθεσης το 2005 χωρίς να δουν πράγματα και θαύματα που «έβγαζαν μάτια». Θεώρησαν πως ο θάνατός του προήλθε από πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας (ύψους 20 μέτρων) αγνοώντας ότι τα τραύματα που έφερε δεν ταίριαζαν με το συμπέρασμα αυτό.

Στο πόρισμα, 85 περίπου σελίδων, θα αναφέρεται ξεκάθαρα: 

⦁    Πως ο θάνατος του Θανάση οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια διά στραγγαλισμού.

⦁    Πως πριν αφεθεί κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, κτυπήθηκε βίαια, προφανώς σε παραλιακή περιοχή και αφέθηκε εκεί για να σκηνοθετηθεί δήθεν η αυτοκτονία του.

⦁    Πως την ώρα των κτυπημάτων ήταν μπρούμυτα γι’ αυτό και το στόμα του ήταν γεμάτο με άμμο.

⦁    Πως υπάρχουν έντονες υποψίες για τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του, οι οποίες προκύπτουν από πολλά δεδομένα, ωστόσο δεν μπορούν να αποδείξουν την ενοχή τους.

⦁    Οι υποψίες πέφτουν σε τρία πρόσωπα που ανήκαν στο περιβάλλον του Θανάση.

⦁    Πως στο στρατόπεδο που εκτελούσε τη θητεία του γινόταν χρήση ναρκωτικών, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματικοί του κατέθεσαν ότι δεν είχαν αντιληφθεί οτιδήποτε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκηνοθέτησαν την “αυτοκτονία” του Θανάση Νικολάου το 2005

Το πλέον σημαντικό όμως που θα καταγράφεται στο πόρισμα και θα αμαυρώνει την Αστυνομία Λεμεσού, είναι πως διενεργήθηκε μια ελλιπής έρευνα, επιδείχθηκε μια πρωτοφανής αμέλεια κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης στα αρχικά στάδια, με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικά στοιχεία, να μη γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε στην ουσία ένα έγκλημα να καταγραφεί ως «θάνατος από πτώση από ύψος» και να χαρακτηριστεί ως μικροπαράβαση. Μάλιστα, τότε ούτε τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα είχαν ληφθεί, ούτε καίριες καταθέσεις από εμπλεκόμενους, ενώ άτομα που σήμερα θεωρούνται ως ύποπτα, δεν είχαν προσεγγιστεί καν από την Αστυνομία. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελλιπούς εξέτασης που έγινε είναι και το εξής: Ενώ η σορός του Θανάση εντοπίστηκε ανάσκελα και με άμμο στο στόμα, θεωρήθηκε πως αυτό έγινε επειδή εκείνη την ημέρα είχε βρέξει, κατέβηκε ο ποταμός και του γέμισε το στόμα με άμμο. Ωστόσο, από έρευνες από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, διαπιστώθηκε ότι ναι μεν εκείνη την ημέρα είχε βρέξει, αλλά ο συγκεκριμένος ποταμός δεν έτρεξε ποτέ. Ούτε και έγινε ανάλυση της άμμου που υπήρχε στο στόμα του 26χρονου στρατιώτη με αυτήν στον ποταμό όπου εντοπίστηκε νεκρός. 

Σημειώνεται ότι η έρευνα αυτή των ποινικών ανακριτών διατάχθηκε, μετά τα ευρήματα των εξετάσεων στην Αθήνα, ύστερα και από την εκταφή της σορού του 26χρονου εθνοφρουρού, που έδειξαν ότι ο θάνατος του οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια διά στραγγαλισμού. Οι ποινικοί ανακριτές εντοπίζουν ευθύνες για τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν τότε την υπόθεση ή που ανάθεσαν τη διερεύνησή της στον αστυνομικό σταθμό Λάνιας, υποβιβάζοντάς την ως μικροπαράβαση, όπως συμβαίνει και με μια κλοπή ποδηλάτου.

Το πόρισμα θα παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα αύριο στις 09:45 το πρωί. Ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα θα κατατεθούν έξι φάκελοι με όλα τα ευρήματα των ανακριτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ποινικοί ανακριτές θα προβούν σε εισήγηση για διάπραξη πλημμελημάτων που επισύρουν ποινές φυλάκισης έως δύο χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ποινικοί ανακριτές έλαβαν 17 νέες καταθέσεις από αστυνομικούς, στρατιωτικούς αλλά και πρώην στρατιώτες που υπηρέτησαν μαζί με το θύμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έγινε ένα είδος αντεξέτασης των μαρτύρων ώστε να διαφανεί κατά πόσον γνώριζαν οτιδήποτε άλλο.   

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ένας φόνος που δεν τον είδαμε

Και τα δύο πορίσματα είναι πολύ σημαντικά και θα κρίνουν πολλά. Αφορούν μια υπόθεση θανάτου ενός νεαρού και τις καταγγελίες σε βάρος ενός αξιωματικού της Αστυνομίας, για κατ’ ισχυρισμόν διαφθορά. 

Θα σταθούμε στον θάνατο, ή στη δολοφονία καλύτερα του Θανάση. Δεν μπορεί και δεν γίνεται ένα έγκλημα να εξετάζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οφείλεται από πτώση από ύψος, ενώ τελικά συνέβη κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάποιος κακοποίησε τον αρχιτέκτονα που ήρθε από την Αυστραλία στην πατρίδα του για να αναπτυχθεί επαγγελματικά, τον στραγγάλισαν και τον πέταξαν κάτω από ένα γεφύρι για να φανεί ως αυτοκτονία. Κανείς μα κανείς δεν είδε το έγκλημα, μέχρι που πέρασαν 17 χρόνια και χρειάστηκε μια μάνα να τα βάλει με όλο το σύστημα. Κρίμα.