Σταδιακά θα εντάσσονται οι υπηρεσίες αποκατάστασης στο Γενικό Σύστημα Υγείας και όχι συνολικά, εξαιτίας της ανυπαρξίας νομοθεσίας που να διέπει τη λειτουργία των εξειδικευμένων κέντρων αποκατάστασης στην Κύπρο. Ο ΟΑΥ, προωθεί ήδη τις σχετικές διαδικασίες και ετοιμάζεται να μπει σε διαβούλευση με τέσσερα νοσηλευτήρια τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης και βρίσκονται, δύο στη Λευκωσία, ένα στη Λεμεσό και ένα στην επαρχία Λάρνακας, με σκοπό όταν το υπουργείο Υγείας ολοκληρώσει τις δικές του διεργασίες, κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο και ψηφιστεί από τη Βουλή η απαραίτητη νομοθεσία, να προχωρήσει στη συνέχεια σε διαβούλευση και με τα κέντρα αποκατάστασης που θα λάβουν πλέον άδεια λειτουργίας στη βάση νόμου, για να ενταχθούν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες στο ΓεΣΥ. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ Μόνικα Κυριάκου, στόχος αυτή τη στιγμή είναι να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τα τέσσερα νοσηλευτήρια σύντομα, ώστε οι υπηρεσίες αποκατάστασης να αρχίσουν να εντάσσονται στο ΓεΣΥ από την 1η Ιανουαρίου 2023. 

Η αρχή, είπε η κ. Κυριάκου, θα γίνει με τις υπηρεσίες που προσφέρονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν νευρολογικής φύσης προβλήματα αλλά και πολυτραυματίες και στο παρόν στάδιο ο ΟΑΥ έχει ζητήσει και έχει λάβει από τα τέσσερα νοσηλευτήρια δεδομένα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την ετοιμασία της τελικής πρότασης του Οργανισμού. 

Η πρόταση περιλαμβάνει εκτός από το οικονομικό σκέλος το οποίο θα τύχει διαβούλευσης, τον τρόπο με τον οποίο τα νοσηλευτήρια θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δικαιούχους του ΓεΣΥ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις. 

Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, ο ΟΑΥ θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στις απαραίτητες διαδικασίες και εξήγησε πως, όταν και εφόσον ψηφιστεί νομοθεσία που θα αφορά τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης τότε ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην ένταξη επιπρόσθετων υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή, εξήγησε, «ο ΟΑΥ προχωρεί στις κινήσεις στις οποίες μπορεί να προχωρήσει βάσει των όσων η νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ του επιτρέπει». 

Βεβαίως, όπως είπε καταλήγοντας, «ο ΟΑΥ θα προχωρήσει σε συνάντηση και με τον Σύνδεσμο Στεγών Ευγηρίας, ο οποίος περιλαμβάνει και ομάδα κέντρων αποκατάστασης προκειμένου να υπάρξει κάποιος διάλογος και να εκφράσουν και οι ίδιοι τις απόψεις τους». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Η συνάντηση αυτή, θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν αιτήματος του ίδιου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Στεγών Ευγηρίας, ο οποίος με επιστολή του προς τον ΟΑΥ έχει ήδη εκφράσει την δυσφορία του για το γεγονός ότι τα μέλη του, που ανήκουν στην ομάδα Κέντρων Αποκατάστασης δεν έχουν κληθεί στο διάλογο από τον Οργανισμό. 

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή: «Ένεκα της απουσίας μέχρι σήμερα συγκεκριμένου νομικού πλαισίου λειτουργίας, ρύθμισης και εφαρμογής των υπηρεσιών αποκατάστασης, δημιουργείται η άμεση ανάγκη για μια σφαιρική και ουσιαστική προσέγγιση των συνιστωσών που περιβάλλουν το όλο ζήτημα από όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό τον πολύ σημαντικό τομέα της υγείας (…). Έχουμε γίνει δέκτες πληροφοριών για το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε αναφορικά με την προώθηση των υπηρεσιών αποκατάστασης στα πλαίσια του ΓεΣΥ και πιο συγκεκριμένα ότι είστε ήδη σε επαφή με συγκεκριμένα κέντρα για αγορά υπηρεσιών ή και άλλης μορφής συνεργασίας για υπηρεσίες αποκατάστασης». 

Η επιλογή των Κέντρων, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, «έγινε με μη ορθώς σταθμισμένα αντικειμενικά κριτήρια ή /και με διαφανείς διαδικασίες». Για το λόγο αυτό, καλύτερα ο ΟΑΥ να διευθετήσει συνάντηση προκειμένου να ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα. 

Ο Σύνδεσμος στην επιστολή του υποστηρίζει ότι ο ΟΑΥ πρέπει, «να διασφαλίσει τα μέγιστα οφέλη για τους ασθενείς και τους φορολογούμενους, να διασφαλίσει διαφάνεια, αμεροληψία και αντικειμενικότητα στις διαδικασίες που θα ακολουθήσει επικοινωνώντας και προσκαλώντας όλους τους παροχείς υπηρεσιών αποκατάστασης στην Κύπρο για επίδειξη ενδιαφέροντος και θα θέσει αντικειμενικά οικονομικά και ποιοτικά κριτήρια τα οποία να διασφαλίζουν από τη μια την ελάχιστη ποιότητα υπηρεσιών αλλά και από την άλλη να δίδουν επαρκείς επιλογές στους ασθενείς για τα Κέντρα», τα οποία θα προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης. 

Στόχος της συνάντησης, καταλήγει στην επιστολή του προς τον ΟΑΥ ο Σύνδεσμος, είναι να ενημερωθούν τα κέντρα αποκατάστασης που εκπροσωπεί για τις εξελίξεις και «αφού ενημερωθούμε, να επιλύσουμε απορίες των μελών μας και να δημιουργηθούν κανάλια εποικοδομητικής επικοινωνίας μεταξύ μας. 

Πάντως από πλευράς του ΟΑΥ αν και ο σχεδιασμός του έχει καταρτιστεί και προωθείται για υλοποίηση, δεν φαίνεται να υπάρχει απροθυμία σε ό,τι αφορά την συνάντηση και τη συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Στεγών Ευγηρίας, ο οποίος στο μεταξύ υποστηρίζει ότι «μέχρις ότου ψηφιστεί η νομοθεσία η οποία θα διέπει συγκεκριμένα και μόνο τις υπηρεσίες αποκατάστασης ατόμων με προσωρινές αναπηρίες, οι εγγεγραμμένες Στέγες κάτω από τη νομοθεσία των «στεγών ηλικιωμένων και αναπήρων» με εστίαση στην παροχή υπηρεσιών αποκατάσταση θεωρούμε ότι είναι οι καταλληλότερες για να συμβληθούν με τον ΟΑΥ». 

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που θα διέπει τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας το οποίο έχει προχωρήσει σε τροποποιήσεις επί του αρχικού κειμένου και αυτή τη στιγμή έχουν ζητηθεί σχόλια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Σοβαρές εκκρεμότητες λόγω δ.σ. 

Η αδράνεια στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, εμποδίζει την προώθηση σημαντικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα τα θέματα που αφορούν τους φυσιοθεραπευτές του ΓεΣΥ και τα αιτήματα τους που σχετίζονται με το ύψος των αποζημιώσεων τους και τον σχετικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, η απόφαση του αρμόδιου Συλλόγου να καλέσει τα μέλη του να μην συμμετέχουν στις διάφορες επιστημονικές επιτροπές του ΟΑΥ, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. Στην αναμονή και ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ για το 2023 ο οποίος επίσης επιβάλλεται να συζητηθεί σύντομα από το δ.σ. του ΟΑΥ. Σε ό,τι αφορά τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού, πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα μελετηθεί από την Κυβέρνηση εντός της εβδομάδας. Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται η έρευνα για πιθανό ασυμβίβαστο στα υπόλοιπα μέλη, κάποια εκ των οποίων θα παρουσιαστούν στην αρμόδια Επιτροπή την Παρασκευή. 

Στο μεταξύ, στη Βουλή έχει κατατεθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας, πρόταση νόμου η οποία προνοεί για την εξαίρεση των ναυτικών που δεν διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, από την υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές στο ταμείο του ΓεΣΥ χωρίς να λαμβάνουν τις ανάλογες υπηρεσίες. Όπως αναφέρεται στο προοίμιο, επειδή η πλειονότητα των ναυτικών σε πλοία υπό κυπριακή σημαία δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και λόγω του συνεχώς μεταβαλλόμενου εργασιακού περιβάλλοντος δεν είναι εφικτό αυτοί να γίνονται αποδέκτες των υπηρεσιών του ΓεΣΥ στο βαθμό που η δυνατότητα αυτή παρέχεται στους μόνιμα διαμένοντες». 

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Κρατάει χρόνια η εκκρεμότητα

Η έλλειψη νομοθεσίας για τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο προέκυψε τώρα ή έστω προσφάτως. Πρόκειται για μια εκκρεμότητα η οποία υπάρχει εδώ και χρόνια και κατά διαστήματα, και δυστυχώς όταν προκύψει κάποιο δυσάρεστο γεγονός σε κάποιο κέντρο το οποίο ονομάζεται «κέντρο αποκατάστασης», όλοι οι εμπλεκόμενοι θυμούνται να σχολιάσουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετικός νόμος. Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από το υπουργείο Υγείας βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας. Από την άλλη ο ΟΑΥ έχει ήδη καθυστερήσει την ένταξη των υπηρεσιών αποκατάστασης στο ΓεΣΥ και μάλλον αυτή τη φορά δεν υπάρχει άλλος χρόνος για νέα αναβολή. Το τι θα προκύψει από τη συνάντηση μεταξύ Οργανισμού και Συνδέσμου Στεγών Ευγηρίας είναι βεβαίως άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ έχουν κάθε δικαίωμα να λαμβάνουν μέσω του Συστήματος τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη