Υπερπλήρεις οι παθολογικοί θάλαμοι των δημόσιων νοσοκομείων με τον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών με σοβαρά συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων να αυξάνεται καθημερινά. Αυξημένη είναι η ροή ασθενών οι οποίοι προέρχονται από οίκους ευγηρίας, λέει ο ΟΚΥπΥ και καλεί σε συνεργασία τους ιδιοκτήτες των γηροκομείων, ενώ ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, τόνισε μιλώντας στον «Φ» ότι «εάν χρειαστεί και το ζητήσει ο ΟΚΥπΥ, το υπουργείο Υγείας θα έρθει σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για να μεταφερθούν παθολογικά περιστατικά και σε άλλα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ». 

Το Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λευκωσίας, ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, «είναι δυναμικότητας 60 κλινών. Αυτή τη στιγμή (χθες το μεσημέρι), έχουμε ασθενείς στη διασπορά. Δηλαδή, όταν δεν υπάρχουν κλίνες οι ασθενείς μας νοσηλεύονται σε άλλους θαλάμους». Το ίδιο είπε, «συμβαίνει και με τον πνευμονολογικό θάλαμο ο οποίος είναι δυναμικότητας 20 κλινών, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο της Λεμεσού, το οποίο επίσης διαθέτει 60 περίπου παθολογικές κλίνες». 

Αναφέρεται ότι, στους αριθμούς που καταγράφονται στα νοσοκομεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού, πρέπει να προστεθούν, τα κατά μέσο όρο 30 παιδιά που νοσηλεύονται καθημερινά στο Μακάρειο Νοσοκομείο, τα παιδιά που νοσηλεύονται στα Παιδιατρικά Τμήματα των υπόλοιπων νοσηλευτηρίων και οι ενήλικες ασθενείς, που βρίσκονται σε νοσηλεία στα νοσοκομεία στις άλλες επαρχίες. 

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται καθημερινά άλλοι 70-80 ασθενείς και πάλι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι με κορωνοϊό», ανέφερε ο κ. Χαριλάου και επεσήμανε το γεγονός ότι «γενικά οι ασθενείς που βρίσκονται σε νοσηλεία με αναπνευστικές λοιμώξεις, περιλαμβανομένου του κορωνοϊού, εάν εξαιρέσουμε τα παιδιά, είναι άτομα άνω των 65 ετών».

Γενικά, είπε ο κ. Χαριλάου, «πρέπει οι πολίτες να μάθουν να επικοινωνούν πρώτα με τον προσωπικό τους γιατρό για να τους καθοδηγήσει και να μην προσέρχονται κατευθείαν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, στα οποία παρατηρείται συμφόρηση αυτό το διάστημα. Πρέπει να μάθουμε να αξιοποιούμε σωστά τον προσωπικό μας γιατρό». 

Για τους ηλικιωμένους που προέρχονται από οίκους ευγηρίας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ απηύθυνε έκκληση «να τους εξετάζουν πρώτα οι προσωπικοί γιατροί και μόνο εάν κριθεί ότι ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία επειδή κινδυνεύει να τους παραπέμπουν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

«Οι οίκοι ευγηρίας, έχουν μπροστά τους σε ισχύ εγκύκλιο η οποία τους στάλθηκε από πέρσι και πρέπει να την εφαρμόζουν», σημείωσε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, εξηγώντας ότι «βάσει της εγκυκλίου αυτής, ένας ηλικιωμένος για να μεταφερθεί για εισαγωγή σε νοσηλευτήριο πρέπει να έχει πρώτα εξεταστεί από τον προσωπικό γιατρό, ο οποίος υποχρεούται να ετοιμάσει σχετική έκθεση πριν την μεταφορά του ασθενούς. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με τις επιδημίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, πρέπει να υπάρξει συνεργασία από όλους», τόνισε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα. 

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, η παιδίατρος/ λοιμωξιολόγος, Μαρία Κολιού, ανέφερε σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ ότι «τα περιστατικά που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε περίπλοκα και δύσκολα» και πρόσθεσε πως «βλέπουμε αυξημένο αριθμό πνευμονιών και η έξαρση αυτή συνεχίζεται και έχουμε τον RSV ο οποίος εξακολουθεί να προσβάλλει τα παιδιά». 

«Το βασικό μήνυμα που πρέπει να περάσει σε όλους τους πολίτες είναι να είμαστε προσεκτικοί. Τα παιδιά μεταδίδουν τους ιούς το ένα στο άλλο και στην πραγματικότητα τα μέτρα προστασίας πρέπει να είναι για όλους μας και για τα παιδιά μας κανόνας ζωής». 

Σε μια νέα εξέλιξη, χθες, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε συστάσεις προς το κοινό σε ό,τι αφορά τον στρεπτόκοκκο Α τονίζοντας ότι «μεταδίδεται με τη στενή επαφή μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχα -φτέρνισμα) ή από μια πληγή».

Οι γονείς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πρέπει να γνωρίζουν ότι «οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος, εμετούς, ναυτία και εμφάνιση ερυθρού εξανθήματος και κόκκινες κηλίδες στη γλώσσα σε περίπτωση οστρακιάς» και εάν «το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει άμεσα να γίνεται επικοινωνία με τον προσωπικό γιατρό».