Συνολικά είκοσι περιπτώσεις απόκλισης από το πρότυπο ποιότητας του νερού εντοπίστηκαν από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες σε μηχανές κερματοδέκτες νερού σε ένα χρόνο, αν και η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς σε σχέση με το παρελθόν. Εντοπίστηκε επίσης και περίπτωση χημικής απόκλισης (που είναι και σοβαρή σε σχέση με τη μικροβιολογική) σε μηχανή, η οποία απομακρύνθηκε από τον ιδιοκτήτη της. Στο νερό είχαν εντοπιστεί βαρέα μέταλλα κάτι το οποίο αποδίδεται στη διασωλήνωση της μηχανής.

Ο «Φ» ζήτησε σχετική ενημέρωση ύστερα από τη διαπίστωση ότι μηχανή κερματοδέκτης νερού παρουσίαζε σκουριά σε διάφορα σημεία, όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες. Προβλήματα με την εικόνα τους παρουσιάζουν και άλλες μηχανές αλλά σε μικρότερο βαθμό ενώ υπάρχουν και αρκετές σε πολύ καλή κατάσταση. Σημειώνεται, πως στη συγκεκριμένη μηχανή νερού υπήρχε επικολλημένο και πιστοποιητικό καταλληλότητας. Όπως μας ενημέρωσε προχθές, εκ μέρους του Τμήματος Υγειονομικών Υπηρεσιών ο υγειονομικός λειτουργός Ανδρέας Χατζηγεωργίου, στο σημείο της συγκεκριμένης μηχανής που τοποθετούνται τα κέρματα, υπήρχαν βίδες ώστε να μην είναι σε θέση να λειτουργεί. Παράλληλα, δεν υπήρχε ούτε η άδεια επικολλημένη που σημαίνει ότι κάποιος την έθεσε εκτός λειτουργίας. Το ότι μια μηχανή είναι σκουριασμένη εξωτερικά δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκην ότι το νερό της δεν είναι καλής ποιότητας, αφού η σκουριά είναι δυνατόν να περιορίζεται στο εξωτερικό μέρος της μηχανής.

Τι προνοεί, όμως, η νομοθεσία για την εικόνα της μηχανής;

Στη σχετική νομοθεσία προνοείται, πως «σε κάθε βυτίο με κερματοδέκτη, λαμβάνονται μέτρα τόσο από τον ιδιοκτήτη ή διαχειριστή του βυτίου όσο και από τον κάτοχο του χώρου στο οποίο αυτό βρίσκεται, ώστε το βυτίο και ο χώρος να διατηρούνται πάντοτε καθαρά και σε υγιεινή κατάσταση».

Η νομοθεσία περιλαμβάνει πρόνοιες οι οποίες, όταν εφαρμόζονται, διασφαλίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό ότι το νερό που προμηθεύεται ο καταναλωτής θα είναι καλής ποιότητας, υπό την έννοια ότι προνοείται συστηματικός έλεγχος. Σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία, ο κάτοχος πιστοποιητικού που εκδίδεται με βάση τον σχετικό Κανονισμό, οφείλει να μεριμνά για μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού που διαθέτει, τουλάχιστο μια φορά κάθε μήνα και σε περίπτωση που διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε από τις αναλύσεις αυτές ότι οι παράμετροι και οι παραμετρικές τιμές δεν ανταποκρίνονται πλήρως με τις απαιτήσεις του Νόμου, οφείλει να προβαίνει σε νέες αναλύσεις, το αργότερο σε επτά ημέρες, αφού προηγουμένως λάβει τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηγεωργίου, οι ιδιοκτήτες των μηχανών υποβάλλουν αίτηση στην αρχή κάθε νέου χρόνου και διενεργείται επιτόπιος έλεγχος καθώς και εργαστηριακός και, αν το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, εκδίδεται το πιστοποιητικό το οποίο ισχύει για όλο το χρόνο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αριθμός των μηχανών με κερματοδέκτες οι οποίες παγκυπρίως ανέρχονται σε 1.137. Από αυτές, στην Πάφο λειτουργούν 18 μηχανές με κερματοδέκτες, στη Λάρνακα 295, στην Αμμόχωστο 135, στη Λεμεσό 108 και στη Λευκωσία 581.

Σημειώνεται, πως όσοι επαγγελματίες έχουν μηχανές κερματοδέκτες, διαθέτουν και βυτιοφόρα οχήματα πώλησης νερού. 

Το πιστοποιητικό καταλληλότητας καλύπτει το ίδιο το βυτίο, δηλαδή τη μηχανή προμήθειας νερού με κερματοδέκτη και όχι το αυτοκίνητο. 

Όσον αφορά τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού, παγκυπρίως ο αριθμός τους ανέρχεται σε 108, εκ των οποίων υπάρχουν 16 στην Αμμόχωστο, 26 στη Λάρνακα, 9 στη Λεμεσό, 53 στη Λευκωσία και τέσσερα στην Πάφο. Εξάλλου, σε όλη την Κύπρο υπάρχουν και 37 ρυμουλκούμενα βυτιοφόρα εκ των οποίων 3 στην Αμμόχωστο, 13 στη Λάρνακα, τέσσερα στη Λεμεσό και 17 στη Λευκωσία. 

Τέλος, υπάρχουν 11 βυτιοφόρα πλοία στη Λεμεσό και ένα στη Λάρνακα. Τα βυτιοφόρα αυτά προμηθεύουν νερό τα κρουαζιερόπλοια και τα επιβατικά πλοία, αν και το νερό στην περίπτωση αυτή προέρχεται από την Υδατοπρομήθεια και όχι από πηγές.

Τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε ο έλεγχος

Ο έλεγχος του νερού από πηγές ενισχύθηκε από το 2008 με τροποποίηση της νομοθεσίας που προέβλεπε και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των Υγειονομικών Υπηρεσιών.

Φαινόμενα ανεξέλεγκτης μετακίνησης μηχανών νερού από το ένα σημείο στο άλλο που παρατηρούνταν στο παρελθόν (με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στον έλεγχο) εξέλιπαν, ενώ βελτιώθηκε και ο προγραμματισμός διεξαγωγής ελέγχου, παρ’ όλον ότι ο αριθμός του προσωπικού θεωρείται ότι δεν επαρκεί.

Όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τη διάθεση νερού καταχωρούνται στο ειδικό μητρώο με δικό τους αριθμό, ο οποίος τοποθετείται σε μεταλλική πινακίδα και αποτυπώνεται στο βυτίο. Σημειώνεται, πως όταν μετακινηθεί μία μηχανή νερού χωρίς έγκριση και έλεγχο, χάνει και την εγγραφή της.