Καμία ζημιά δεν προκάλεσε στα κατεχόμενα ο σεισμός που σημειώθηκε χθες βράδυ στο Χατάι, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ. Ωστόσο τ/κ ΜΜΕ δημοσιεύουν φωτογραφίες και περιγράφουν τον τρόμο που προκάλεσε καθώς έγινε αισθητός και στην Κύπρο με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι στα κατεχόμενα να έμειναν έξω από τα σπίτια τους όλη νύχτα. Σε γραπτή του δήλωση ο Τ/κ ηγέτης, αναφέρει πως η «πολιτική άμυνα» τον ενημέρωσε πως δεν καταγράφηκε καμία απώλεια ή ζημιά.

Παράλληλα, μερίδα του τ/κ Τύπου αναδημοσιεύει σήμερα τις δηλώσεις του γνωστού Τούρκου σεισμολόγου, Νατζί Γκιορούρ πως αναμένεται μεγάλος σεισμός και στην Κύπρο, ο οποίος θα επηρεάσει κυρίως το βόρειο κομμάτι του νησιού και τη Μεσαορία. Μιλώντας σε ειδική εκπομπή στο Halk Tv, ο κ. Γκιορούρ ανέφερε ότι μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου είχε προειδοποιήσει πως θα συμβεί κι άλλος μεγάλος σεισμός στα Άδανα ή το Χατάι. Το 6,4, είπε, είναι μεγάλος βαθμός. «Η γραμμή που πηγαίνει προς το Χατάι, δηλαδή το ρήγμα της νεκρής θάλασσας, έσπασε τουλάχιστον εντός των συνόρων της Τουρκίας και αποφόρτισε/έβγαλε την ενέργειά του».

Δεν περιμένει, είπε, άλλον μεγάλο σεισμό εντός των συνόρων της Τουρκίας. «Εμείς άλλωστε περιμέναμε αυτόν τον σεισμό». Υπάρχει πιθανότητα, συνέχισε, να σημειωθεί νέος σεισμός στα Άδανα λόγω μεταφοράς ενέργειας, λέγοντας ότι «περιμένουμε μεγάλο σεισμό και στην Κύπρο. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε τον χρόνο και το μέγεθος».

Ο Ογούζ Βαντιλί, πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου γεωλόγων μηχανικών, προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για έναν πιθανό σεισμό χωρίς πανικό και να λαμβάνουμε προφυλάξεις.

Σε γραπτή του δήλωση, μετά τον χθεσινό σεισμό στο Χατάϊ, ο κ. Βαντιλί ανέφερε ότι αναμένεται κινητικότητα μεταξύ του τόξου Καρπασία – Χατάι ή κοντά στην Κύπρο σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν ακριβείς πληροφορίες για τη χρονική περίοδο που θα σημειωθεί ή το μέγεθός του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο δεν ήταν σε θέση να προκαλέσει σεισμούς υψηλού μεγέθους για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει σχεδόν αποκοιμηθεί, ξύπνησε με τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ το 2020. Τρία χρόνια μετά τον σεισμό στο Ελαζίγ, συνέχισε, διασπάστηκε τόσο το τμήμα Παζαρτζίκ όσο και το τμήμα Ελπιστάν στο Καχραμάνμαρας, με διαφορά 9 ωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία του USGS.

Ο χθεσινός σεισμός, μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε σε βάθος 7,7 χιλιομέτρων στο Χατάι την τοποθεσία Σαμαντάγ, είπε ο κ. Βαντιλί προσθέτοντας ότι αυτή η τοποθεσία είναι επίσης γνωστή ως τομή του ρήγματος της Ανατολίας, της Νεκράς Θάλασσας και του Κυπριακού Τόξου. Σημείωσε επίσης ότι στα παράλια της Κύπρου, ιδιαίτερα τα ανατολικά, ο χθεσινός σεισμός έγινε αισθητός σε μέγεθος 4 -5 Ρίχτερ.

Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας (EAF), συνέχισε, είναι ένα σεισμικά ενεργό τεκτονικό ρήγμα. Λόγω του χαρακτήρα αυτού του ρήγματος, είναι μια διαδικασία που αναμένεται να προκαλέσει σεισμούς μεταφέροντας την ενέργειά του, πρόσθεσε.

Μάλιστα, είπε, από την ημέρα του σεισμού στο Ελάζιγ, οι επόμενες σεισμικές δονήσεις έγιναν στις περιοχές που αναμενόταν να γίνουν σεισμοί.  Η μόνη διαφορά είναι ότι κανείς δεν περιμένει αυτούς τους σεισμούς σε τόσο συχνά διαστήματα. Ο κ. Βαντιλί ανέφερε επίσης ότι το βόρειο τμήμα του ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας είναι στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, μεταξύ Κερύνειας και Misis, ενώ μεταξύ Χαγιάτ και Καρπασίας υπάρχει σεισμικό χάσμα, το οποίο εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν έχει δώσει δυνατούς σεισμούς. Σημείωσε δε ότι και προηγουμένως οι επιστήμονες είχαν προβλέψει τους σεισμούς που έγιναν στο συγκεκριμένο ρήγμα με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα.

«Αυτό το φυσικό φαινόμενο θα συμβαίνει πάντα. Ο σεισμός είναι σαν τον παλμό της γης. Το σημαντικό είναι να μην μετατραπεί ο σεισμός σε καταστροφή». Ο Οζούγ Βαντιλί κάλεσε τον κόσμο και τους υπεύθυνους να εκπαιδευτούν για την αντιμετώπιση ενός σεισμού ώστε να είναι έτοιμοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεισμός στην Τουρκία ταρακούνησε την Κύπρο – Τι αναφέρει το Τμ. Γεωλογικής Επισκόπησης

«Περαστικά για τους νέους σεισμούς»

Ο Ερσίν Τατάρ, όπως και πολλοί άλλοι Τ/κ πολιτικοί, ευχήθηκαν «περαστικά» για τους νέους σεισμούς. Στο μεταξύ, ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί δημοσιοποίησε τη λίστα με τους χώρους όπου μπορεί ο κόσμος να συγκεντρωθεί σε περίπτωση καταστροφής ή εκτάκτων καταστάσεων. Ο κ. Χαρμαντζί το έκανε αυτό μέσω των προσωπικών του λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μετά τους νέους σεισμούς στο Χατάι.

«Το μόνο που ευχόμαστε είναι οι δύσκολες μέρες που ζούμε να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό». Σημείωσε ότι ο κατάλογος αφορά τους χώρους που καθορίστηκαν ως χώροι συγκέντρωσης εκτάκτων καταστάσεων και καταστροφών πέρυσι, από την «πολιτική άμυνα» εντός των ορίων του «δήμου» σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις.

ΚΥΠΕ