Λόγω της απουσίας ελέγχου, τέσσερις στρατιωτικοί γιατροί παράλληλα με την εργασία τους ενεγράφησαν και στο ΓεΣΥ και μάλιστα, ο ένας σε πέντε μήνες εισέπραξε €226.000, όπως ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, χωρίς να διαψευσθεί. Ένας δε από τους γιατρούς καταχωρούσε εγγραφές στο σύστημα ανά εξάλεπτο και διενεργούσε επεμβάσεις καταρράκτη ανά 12… λεπτά.

Σημειώνεται, πως ο Έφορος Φορολογίας γνωστοποίησε πως εναντίον ενός γιατρού αποφασίστηκε η άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ οι υπόλοιποι θα ελεγχθούν από τα επαρχιακά γραφεία για επιβολή φορολογίας.

Σύμφωνα με άλλο εύρημα του Γενικού Ελεγκτή, στην έκθεσή του για το 2020, το υπουργείο Άμυνας νοίκιασε μεν κτήριο σε λογική τιμή καταβάλλοντας €821.000 ετησίως, με την προοπτική να κινηθούν οι διαδικασίες ανέγερσης ιδιόκτητου κτηρίου, αλλά από το 2019 δεν έγινε οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνεται, πως ακόμη και αν κινηθούν τώρα οι διαδικασίες και ανεγερθεί ιδιόκτητο κτήριο σε πέντε χρόνια, δηλαδή το 2028 οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν μέχρι τότε πέραν των €8 εκατ., οπόταν ουσιαστικά θα έχουμε πληρώσει ένα κτήριο σε νοίκι, χωρίς μάλιστα να το έχουμε.

Όσον αφορά την κίνηση των 1.225 οχημάτων του στρατού, το έτος 2020 διένυσαν 10.492.382 χιλιόμετρα που σημαίνει κάθε ένα από αυτά, κατά μέσον όρο διένυσε 8.565 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στρατιωτικός ιατρός χρεώσε το ΓεΣΥ €226.000 σε 5 μήνες

Μαζί με όλα αυτά, και η υπόθεση ενός αξιωματικού του οποίου σε έξι μήνες καλύφθηκαν 22 υπηρεσίες μασάζ με ηλεκτροθεραπεία και για τον οποίο συνολικά πληρώθηκαν σε γιατρούς/ θεραπείες €101.375 σε διάστημα τεσσάρων ετών. Για τις 22 αυτές θεραπείες μασάζ, μαζί με ηλεκτροθεραπεία, το κόστος ανήλθε σε €3.234 (€147 εκάστη). Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρεται, πως σε χρονικό διάστημα ενός έτους, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 79 ιατρικές επισκέψεις, χωρίς, ωστόσο, να καθίσταται εφικτός ο προσδιορισμός, τόσο του εκάστοτε ιατρικού προβλήματος, λόγω του οποίου ο ασθενής επισκέφθηκε τον ειδικό ιατρό, όσο και της αντίστοιχης ιατρικής γνωμάτευσης. Αναφέρεται επίσης, πως βάσει των στοιχείων που τηρούνταν στον ατομικό φάκελο του υπό αναφορά αξιωματικού, καθώς και των αναλυτικών τιμολογίων για τις ιατρικές υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στα μέλη της οικογένειάς του, δεν διαφάνηκε να αντιμετώπιζαν οποιαδήποτε προϋπάρχουσα ιατρική πάθηση ή σοβαρό χρόνιο νόσημα, που να απαιτεί τακτική ιατρική παρακολούθηση και χορήγηση συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής.

Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή γίνεται αναφορά και στην παραχώρηση αεροσκάφους τύπου jet της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη μεταφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας και επισήμων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το υπουργείο Άμυνας, αφού ενημερώθηκε εγγράφως για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και λειτουργικά έξοδα του αεροσκάφους, διατύπωσε την άποψη ότι, μια τέτοια απόφαση κρίνεται ασύμφορη. Ακολούθως, ο υπουργός Άμυνας, με χειρόγραφη σημείωσή του, έδωσε οδηγίες να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγορά του.

Παρά τα πιο πάνω, αντιπροσωπεία του ΓΕΕΦ μετέβη στην Ελλάδα και σε σχετικό έγγραφο του ΓΕΕΦ, ημερ. 29/4/2022, αναφέρονταν και τα ακόλουθα:

? Για την άμεση αξιοποίησή του, απαιτούνταν, μεταξύ άλλων, εκπαιδεύσεις προσωπικού, ειδικές μετατροπές και προσθήκες ηλεκτρονικών συστημάτων, χωρίς, ωστόσο, να καθορίζεται το εκτιμώμενο κόστος για όλες τις επιμέρους εργασίες, υπηρεσίες και υλικά. Βάσει των όσων διαθέσιμων στοιχείων είχαν παρατεθεί, το ύψος τους υπολογίστηκε στις €750.000 και επιπλέον θα απαιτείτο για περιοδικές συντηρήσεις και συνδρομές, δαπάνη ύψους €410.000, σε ετήσια βάση.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία υπέβαλε σχετικά ερωτήματα στο υπουργείο Άμυνας, το οποίο σε απαντητική επιστολή του (ημερ. 8/7/2022) ανέφερε ότι, η Ελληνική Δημοκρατία παραχώρησε με δωρεά το αεροπλάνο το οποίο θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπουργών της κυβέρνησης, όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν. Η εν λόγω δωρεά εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως επικυρώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15/6/2022, το οποίο αποφάσισε όπως, το κόστος εκπαίδευσης του πληρώματος καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΥΠΑΜ, ενώ τα λοιπά έξοδα θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό της Προεδρίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής υπέβαλε διευκρινιστικά ερωτήματα και το υπουργείο Άμυνας, ανάμεσα σε άλλα απάντησε και τα ακόλουθα:

? Ελήφθη υπόψιν το γεγονός ότι το αεροπλάνο θα παραχωρείτο με δωρεά και όχι με αγοραπωλησία (όπως προβλεπόταν αρχικά).

? Προσωπικό της Ε.Φ. παρακολούθησε εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα το κόστος των οποίων δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση των ήδη προγραμματισμένων εκπαιδεύσεων των υπολοίπων στελεχών της Ε.Φ.

? Η απόφαση για αποδοχή της δωρεάς από το Υπουργικό ελήφθη κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργείου Οικονομικών κατόπιν σχετικού σημειώματος που υπέβαλε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Διοικητής της Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.

Σύμφωνα με τεχνοοικονομικά στοιχεία που το ΓΕΕΦ εξασφάλισε από την Προεδρία και αναφέρονται στο πιο πάνω σημείωμα, το ετήσιο κόστος μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, από το 2013 μέχρι και το 2019, υπολογίσθηκε στις €700.000 για περίπου 200 ώρες πτήσης, το οποίο συγκρινόμενο με το αντίστοιχο κόστος συντήρησης/ χρήσης του Α/Φ ανά ώρα πτήσης (€3.400, για το έτος 2020) είναι ελαφρώς υψηλότερο.

Ωστόσο, βάσει επικαιροποιημένων στοιχείων το υπό αναφορά κόστος συντήρησης/ χρήσης υπολογίστηκε σε €4.500/ώρα πτήσης, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το κόστος στελέχωσης του πτητικού μέσου. Στο προεδρικό αεροπλάνο θα υπηρετούν συνολικά 16 στελέχη της Ε.Φ. και επιπλέον, για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, θα απαιτηθούν ακόμη πέντε στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Έμειναν με το στόμα ανοικτό οι βουλευτές

Προβληματισμό ως προς το κατά πόσον ο Φόρος Εισοδήματος ελέγχει όλες τις απολαβές των γιατρών του ΓεΣΥ προκάλεσε η αναφορά του προέδρου του ΟΑΥ, Σταύρου Μιχαήλ, ότι υπάρχει πρόσβαση από τον Έφορο στα αρχεία του ΟΑΥ, ώστε να μπορεί να ελέγχει τι εισπράττει ο κάθε γιατρός και πόσο φόρο πληρώνει. Με άλλα λόγια, ο Φόρος Εισοδήματος δεν ενημερώνεται αυτομάτως για τις εισπράξεις του κάθε γιατρού, αλλά πρέπει να ελέγξει τα αρχεία του ΟΑΥ για να ενημερωθεί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Ζαχαρίας Κουλίας, σχολιάζοντας το θέμα με τους στρατιωτικούς γιατρούς ανέφερε, πως «αυτό καταδεικνύει περίτρανα και πιστοποιεί το μεγάλο φαγοπότι που γίνεται εις βάρος της υγείας των πολιτών». Διερωτήθηκε δε, «πώς είναι δυνατόν ο ΟΑΥ να πλήρωσε σε έναν ιατρό €226.000 σε πέντε μήνες και αν αυτός εργαζόταν 48 ώρες τον 24ωρο;».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, αναγνώρισε ότι υπάρχουν καταχρήσεις, κάτι το οποίο πρέπει να εξεταστεί και από τη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, υπενθύμισε ότι το κόμμα διαφώνησε με τον νόμο όπως είχε κατατεθεί και πρόσθεσε, πως ο ίδιος είχε εκφράσει ανησυχίες μήπως ανοίξει το παράθυρο για τους ιατρούς του δημοσίου. «Εδώ άνοιξε ένα παράθυρο και κάποιοι το έκαμαν καμαρόπορτα και μπήκαν όλοι μέσα», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, διερωτήθηκε αν το θέμα των ιατρών που εντάσσονται στο ΓεΣΥ θα μπορούσε να επιλυθεί με την υποβολή εκ μέρους τους ένορκης δήλωσης ότι δεν ασκούν παράλληλα το επάγγελμα μέσω άλλου φορέα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ιδού η Ρόδος

Μέσα στο ευρύτερο κλίμα της αίσθησης ότι το έδαφος είναι πρόσφορο για φαγοπότι ή έστω για σπατάλες (τις οποίες θα πληρώσουν άλλοι) φαίνεται ότι λειτούργησαν και τομείς στο, κατά τ’ άλλα, πειθαρχημένο στράτευμα. Βεβαίως, ελήφθησαν μέτρα, αλλά επειδή φαίνεται πως είμαστε επιρρεπείς στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ίσως θα αποτελούσε καλή κίνηση από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην πρώτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να ξεκαθαρίσει στους υπουργούς του, πως δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές οι οποίες θα εκθέτουν τον ίδιο και την κυβέρνηση και θα δημιουργούν περιρρέουσα ατμόσφαιρα για αρπαχτές. Διότι αν και αυτή τη φορά δεν κοπεί η φόρα κάποιων, θα διολισθήσουμε περαιτέρω στη διαφθορά και δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».