Σε μια απόφαση καταπέλτη, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε χθες ένοχο τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο, για την άσεμνη επίθεση το 1981 σε κοπέλα που ήταν τότε 16 χρόνων. Μια ετυμηγορία που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα απ’ όσους βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του Δικαστηρίου, ανάμεσα τους και η 58χρονη σήμερα παραπονούμενη, η οποία άκουσε την απόφαση με δάκρυα στα μάτια. Πλέον, πέραν από την ανακοίνωση της ποινής στον κατηγορούμενο, αναμένεται και η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου, αφού ανοίγει ο δρόμος της καθαίρεσης του 84χρονου ανώτατου ιεράρχη. 

Το λεκτικό της απόφασης, αποκαθήλωσε τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου και δικαίωσε πλήρως την παραπονούμενη, που βρήκε το θάρρος πέρσι, 41 χρόνια μετά την άσεμνη επίθεση εναντίον της, να καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία, όπως η ίδια ανέφερε, λόγω των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του κινήματος #metoo.  

Ανακοινώνοντας την απόφαση η δικαστής, Εύη Ευθυμίου, απέρριψε τη θέση της υπεράσπισης πως ο κατηγορούμενος δεν έτυχε δίκαιης δίκης και πως έγινε πλημμελής διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία. Χρησιμοποίησε δε πολύ αιχμηρούς χαρακτηρισμούς, προκειμένου να περιγράψει τη στάση του όταν βρέθηκε στο εδώλιο του μάρτυρα. «Η στάση του κατηγορούμενου ήταν απογοητευτική. Συμπεριφερόταν υπεροπτικά και ειρωνικά και ήταν σε εμφανή ένταση», ανέφερε η δικαστής σημειώνοντας πως «προσπάθησε να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως εξομολόγος». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένοχος ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου για την άσεμνη επίθεση

Ψέγοντας την ειρωνική, όπως την χαρακτήρισε, συμπεριφορά του προς την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, Άννα Γιάλλουρου, η δικαστής αναφέρθηκε και σε μια από τις εκρήξεις θυμού του τέως Μητροπολίτη. «Σε μια έκρηξη θυμού, κτύπησε με το χέρι, χωρίς αναστολή, το Ιερό Ευαγγέλιο που βρισκόταν στο εδώλιο, ενέργεια που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στο Δικαστήριο». Κατακεραύνωσε ακόμη την αναφορά του πως «έδωσε εκατομμύρια για ορφανά σε ολόκληρη την Κύπρο», καθώς και το γεγονός πως υπονόησε ηθική έκπτωση της παραπονούμενης, την οποία ισχυρίστηκε πως δεν συνάντησε ποτέ.  

«Ποιο παιδί 16 ετών θα μπορούσε να τον καταγγείλει;»

Η δικαστής περιέγραψε με γλαφυρότητα και τη στάση της παραπονούμενης, αναφέροντας πως η μαρτυρία της είναι υψηλής ποιότητας και θα μπορούσε να βασιστεί μόνο σε αυτή. «Έχοντας ακούσει με μεγάλη προσοχή την παραπονούμενη ν’ αναφέρεται στο συμβάν, ομολογώ πως εντυπωσίασε θετικά με τη λεπτομέρεια και την παραστατικότητα του λόγου της, που αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη πως όσα περιέγραψε αφορούν βιωματική εμπειρία». 

Συνεχίζοντας, απέρριψε τη θέση της υπεράσπισης πως η παραπονούμενη έπρεπε να προβεί τότε σε καταγγελία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ποιο παιδί 16 χρόνων θα προχωρούσε στην καταγγελία αυτού του ανθρώπου; Ποια φτωχή ράφταινα (σ.σ. η μητέρα της) θα πήγαινε τότε στην Αστυνομία; Καμία. Ας μην λησμονείται πως η Εκκλησία της Κύπρου ήταν και παραμένει κραταιή».

Πρόσθεσε ακόμη πως ο κατηγορούμενος δεν ήταν ένας απλός ιεράρχης, αλλά Μητροπολίτης με όρκο αγαμίας, ο οποίος θεωρείτο, μάλιστα, σύγχρονος ήρωας λόγω της σύλληψής του από τις κατοχικές Αρχές στην πορεία των γυναικών. «Φάνηκε μέσα και από τη μαρτυρία της πως δεν την βοήθησε κανένας για να καταγγείλει και μάλιστα όταν το ανέφερε σ’ ένα ιερέα της είπε: Είσαι κατά το ήμισυ ευλογημένη». Σημειώνεται πως η αναφορά για την απάντηση του ιερέα, προκάλεσε αντιδράσεις αποδοκιμασίας στην αίθουσα του Δικαστηρίου. 

Η δικαστής αποδέχθηκε ακόμη πως το κίνημα #metoo έδωσε τη δύναμη στην παραπονούμενη να καταγγείλει την υπόθεση και έκρινε ως αξιόπιστες τις μαρτυρίες της μητέρας, της αδελφής της και του γιατρού Νίκου Θεμιστοκλέους, ο οποίος την εξέτασε μετά το περιστατικό.  

Λίγο πριν ανακοινώσει την ετυμηγορία της, η κ. Ευθυμίου ανέγνωσε στο δικαστήριο και τη μαρτυρία της παραπονούμενης, η οποία είχε επισκεφθεί τον Μητροπολίτη Κιτίου στο γραφείο του για να λάβει επίδομα ως ορφανό, επειδή είχε αποβιώσει ο πατέρας της. Η παραπονούμενη είχε αναφέρει: «Με έσπρωξε στον καναπέ, έπεσε από πάνω μου και έβαλε τα χείλη του στα δικά μου. Εγώ άρχισα να φωνάζω υστερικά, «άνοιξε μου να φύω, άνοιξέ μου να φύω». Αυτός έβαλε το χέρι του στο στόμα μου, για να μην ακούονται οι φωνές και με το άλλο του χέρι άρπαξε το πόδι μου, για να μην κλωτσήσω». Ακολούθως, όπως είπε, την άφησε να φύγει επειδή φώναζε. 

Η υπόθεση ορίστηκε για τις 26 Μαΐου, οπόταν ο συνήγορος του τέως Μητροπολίτη, Μιχάλης Πικής, θα αγορεύσει για μετριασμό της ποινής του. Σημειώνεται πως στον 84χρονο θα επιβληθεί ποινή με βάση την νομολογία του 1981, όπου το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης επέσυρε ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια, ενώ σήμερα προβλέπονται μέχρι πέντε χρόνια. 

Ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου, δεν αντέδρασε στο άκουσμα της απόφασης ενώ αποδοκιμάστηκε έντονα μετά το πέρας της διαδικασίας, με παρευρισκόμενους να του φωνάζουν πως έπρεπε να ντρέπεται επειδή προσέβαλε το σχήμα του. 

«Υπάρχουν και άλλες γυναίκες»

Στο πλευρό της παραπονούμενης βρέθηκαν μέλη του Δικτύου Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών, καθώς και της ΠΟΓΟ, που πραγματοποίησαν εκδήλωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστήριο Λάρνακας. 

Κάνοντας λόγο για μια συγκλονιστική απόφαση, η γ.γ. της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά, ισχυρίστηκε πως υπάρχουν και άλλες γυναίκες που έπεσαν θύματα του τέως Μητροπολίτη, οι οποίες ωστόσο έκαναν πίσω, όταν είχε αθωωθεί σε άλλη υπόθεση όπου ήταν κατηγορούμενος για βιασμό. «Πήγαν μέχρι την Αστυνομία και δεν τόλμησαν να πάνε παρακάτω, επειδή είχαν ακούσει την αθώωσή του στην πρώτη υπόθεση. Οπότε, αντιλαμβάνεστε τη σημασία της απόφασης. Δεν είναι απλά ιστορική, αλλά είναι και η ανάλυση που έκανε η δικαστής, που ήταν συγκλονιστική και έχει καταρρίψει στερεότυπα και της πατριαρχίας και του θεσμού της εκκλησίας. Είδαμε και τις καταγγελίες για τον αθλητισμό που έκλεισαν άδοξα και απλά εκτέθηκαν τα θύματα». 

Από την πλευρά της η Ζέλια Γρηγορίου, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών, ανέφερε πως η απόφαση αποτελεί νίκη για την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή «μέσα από το δικαστικό σώμα, μέσα από την Εισαγγελία, υπήρξαν άτομα που έβγαλαν μια απόφαση που διαλύει και αποδυναμώνει όλους τους μύθους και όλα τα φαντάσματα που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται για να ξεπλένουν βιαστές και κακοποιητές γυναικών».

Σημείωσε ακόμη πως η απόφαση, «αναγνώρισε ότι η διαφορά ισχύος που υπάρχει ανάμεσα σε θύτη και θύμα, είναι παράγοντας εναντίον του θύματος και πως αυτή η ισχύς και επίδειξη προνομίων από το Μητροπολίτη, δεν τον αθωώνει».

Παρέμβαση

Ο λόγος στην Ιερά Σύνοδο 

Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ανοίγει μεν το δρόμο της καθαίρεσης του τέως Μητροπολίτη, επαφίεται δε στην κρίση της Ιεράς Συνόδου, η οποία έλαβε αντίστοιχες αποφάσεις στο παρελθόν όταν καταδικάζονταν ιερείς. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου, που τίθεται θέμα καθαίρεσης ενός ιεράρχη με τόσο υψηλό σχήμα. 

Μιλώντας στον active, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου, ανέφερε χθες πως η καθαίρεση του τέως Μητροπολίτη Κιτίου είναι μονόδρομος για την Ιερά Σύνοδο αφού δεν μπορεί, όπως είπε να «χαριστεί σ’ ένα τέτοιο αδίκημα». Ο λόγος πλέον ανήκει στην Ιερά Σύνοδο, η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρία της οποίας, όπως πληροφορείται ο «Φ», είναι εντός Ιουνίου. Δύναται ωστόσο να συνέλθει και εκτάκτως για να λάβει απόφαση.