To Top
09:34 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Όταν δέρνουμε, μαθαίνουμε στα παιδιά μας να δέρνουν
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Όταν δέρνουμε, μαθαίνουμε στα παιδιά μας να δέρνουν
  16 Μαΐου 2019, 3:32 μμ  
Αναστάτωση στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, αλλά και διιστάμενες απόψεις στην κοινωνία έχει προκαλέσει βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και στο οποίο φαίνεται καθηγητής να χαστουκίζει μαθήτρια εν ώρα μαθήματος, σε γυμνάσιο της Λεμεσού. Μιλώντας στον Active και στην εκπομπή Ατζέντα, η Κατερίνα Τρύφωνος, φιλόλογος με ειδίκευση στην εκπαιδευτική ψυχολογία και ερευνήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανέφερε εμφαντικά ότι η χειροδικία δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση και πως οποιαδήποτε μορφή βίας είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται.
 
«Όταν εμείς δέρνουμε, μαθαίνουμε ταυτόχρονα στα παιδιά μας να δέρνουν», ανέφερε η κα. Τρύφωνος, τονίζοντας πως αυτό που πετυχαίνουμε στην ουσία είναι να δείξουμε στα παιδιά μας πως η χειροδικία είναι ένας αποδεκτός τρόπος επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων.
 
Αναφερόμενη στο σεβασμό, η κα. Τρύφωνος επεσήμανε πως η λέξη σεβασμός αρχίζει μέσα από το σπίτι και αποτελεί στάση ζωής. «Σεβασμός δεν είναι μόνο ο πληθυντικός στο λόγο», ανέφερε η κα. Τρύφωνος, τονίζοντας ότι σεβασμός είναι το ευχαριστώ, το παρακαλώ και το συγνώμη. «Όπως διδάσκουμε το παιδί μας να πλένει τα χέρια του, να τρώει και να προσέχει να μη λερωθεί ή να μιλά χαμηλόφωνα όταν κάποιος κοιμάται, με τον ίδιο τρόπο του μαθαίνουμε και κανόνες σεβασμού», εξήγησε η κα. Τρύφωνος, προτρέποντας τους γονείς να αφιερώσουν χρόνο στα παιδιά τους.
 
Επιπρόσθετα, η κα. Τρύφωνος ανέφερε πως η λέξη σεβασμός στα λατινικά αποδίδεται με τον όρο «respectare» που σημαίνει «κοιτάζω γύρω μου». «Με άλλα λόγια σεβασμός σημαίνει πως συμπεριφέρομαι έχοντας κατά νου ότι δεν είμαι μόνος μου», εξήγησε η ερευνήτρια, λέγοντας ότι ο σεβασμός βρίσκεται στη σκέψη, στην πράξη, στο συναίσθημα και στη συνολική αξιολόγηση του ανθρώπου. Επεσήμανε παράλληλα πως για να διδάξουμε τον αμοιβαίο σεβασμό πρέπει να είμαστε σταθεροί, χωρίς αυταρχικότητα και να δίνουμε στα παιδιά το δικαίωμα της επιλογής, ούτως ώστε το παιδί να μπει στη διαδικασία της κριτικής σκέψης και κατ’ επέκταση να μπορέσει να αναπτύξει μια σωστή συμπεριφορά.
 
Η κα. Τρύφωνος εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ακούνε με προσοχή τα παιδιά τους, βλέποντάς τα στα μάτια. «Να ακούμε τις ανησυχίες και τα λόγια τους προτού πάρουμε μία απόφαση και να κρατάμε τις υποσχέσεις που τους δίνουμε», εξήγησε.
 
Αναφερόμενη στο ρόλο του εκπαιδευτικού, η κα. Τρύφωνος είπε πως χρέος του είναι να παραδώσει στην κοινωνία ανθρώπους έτοιμους να προσαρμοστούν στο κοινωνικό περιβάλλον και εξήγησε πως για να καταστεί αυτό δυνατό στο πρόσωπο αυτού του ανθρώπου θα πρέπει να συμπυκνώνονται δύο συναφείς ιδιότητες: ο παιδαγωγός και ο εκπαιδευτικός. «Παιδαγωγός δεν σημαίνει μόνο γνώση της παιδικής ή εφηβικής ψυχής, αλλά έχει και το νόημα της ικανότητας σύναψης στενών σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο τον εκπαιδευτικό και το μαθητή», εξήγησε η κα. Τρύφωνος, επαναλαμβάνοντας τη θέση πως η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται με τη χειροδικία.
 
Όσον αφορά στην έλλειψη σεβασμού από πλευράς του μαθητή, η κα. Τρύφωνος την απέδωσε στην αντίδραση από την πίεση που αισθάνεται ο νέος, αλλά και στο θέμα της εφηβείας, η οποία από μόνη της προκαλεί βιολογικές αντιδράσεις.
 
Τέλος, η κα. Τρύφωνος επανέλαβε πως η βία φέρνει πάντα βία και πως η χειροδικία δεν είναι τρόπος για να προσεγγίσουμε τα παιδιά, επιφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς και ριζικές λύσεις, οι οποίες επιβάλλεται να τεθούν προς συζήτηση γιατί όσο εφησυχαζόμαστε αυτά τα προβλήματα θα διαιωνίζονται», κατέληξε.
  Παναγιώτα Χαραλάμπους   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...