Προσπάθησαν να ξεγελάσουν το υπουργείο Υγείας και να πληρωθούν για τεστ κορωνοϊού, τη διενέργεια των οποίων ουδέποτε τεκμηρίωσαν, ορισμένα από τα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια τα οποία αδειοδοτήθηκαν μετά από σύμβαση με το υπουργείο. Πρόκειται για τα μοριακά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού (PCR). Το θέμα δεν πέρασε απαρατήρητο από το υπουργείο Υγείας, που έβαλε φρένο σε πληρωμές συγκεκριμένων κλινικών εργαστηρίων.

Το ποσό το οποίο το υπουργείο Υγείας απέκοψε από πληρωμές τιμολογίων για τη διενέργεια PCR τεστ, αγγίζει τις 400 χιλιάδες ευρώ. Οι πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν πως μερικά κλινικά εργαστήρια στην αρχή της πανδημίας, δήλωναν ότι πραγματοποιούσαν τεστ PCR, τα δήλωναν στα τιμολόγια τους, ωστόσο για αυτά δεν υπήρχε η απαραίτητη τεκμηρίωση. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως πληροφορείται ο «Φ», συγκεκριμένο κλινικό εργαστήριο που διενεργούσε τεστ ΡCR σε συγκεκριμένο χώρο, είχε δηλώσει το ίδιο ονοματεπώνυμο πολίτη σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, με διαφορετικές ημερομηνίες, ότι είχε προβεί σε τεστ κορωνοϊού. 

Άλλη περίπτωση αφορά κλινικό εργαστήριο το οποίο δήλωνε ελλιπή στοιχεία πολιτών τα οποία κατά τους αυστηρούς ελέγχους των αρμόδιων επιτροπών του υπουργείου Υγείας, δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένα στοιχεία. Επίσης κλινικό εργαστήριο δήλωσε πως συγκεκριμένο πρόσωπο είχε κάνει τεστ, αλλά ποτέ δεν εντοπίστηκε αποτέλεσμα για το εν λόγω πρόσωπο.

Η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ανέφερε στον «Φ» ότι «πριν να πληρωθούν τα τιμολόγια, καλέσαμε τα κλινικά εργαστήρια και προχωρήσαμε σε μειώσεις στις χρεώσεις των τιμών των τεστ PCR. Επίσης, μετά από αυστηρό έλεγχο μη επιβεβαιωμένων στοιχείων σε κάποια από τα τεστ, απεκόπησαν χιλιάδες ευρώ από ορισμένα κλινικά εργαστήρια». 

Η κ. Γιαννάκη είπε ακόμη πως για κάθε πληρωμή για αυτά τα τεστ, διενεργήθηκε πρώτα ένας βαθύς έλεγχος. Εξήγησε ακόμη πως για αυτούς τους ελέγχους υπήρχαν τριμελείς επιτροπές οι οποίες προέβαιναν σε πολύ αυστηρούς ελέγχους για κάθε εργαστήριο. 

Να σημειωθεί επίσης πως οι εν λόγω επιτροπές πέραν από τους αυστηρούς ελέγχους στα τιμολόγια, δειγματοληπτικά επικοινωνούσαν με πολίτες για να διαπιστώσουν κατά πόσο είχαν υποβληθεί σε τεστ και εάν ήταν ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση. Επίσης έλεγχος για αυτά τα τεστ έγινε και από το λογιστήριο του υπουργείου Υγείας.