Σε ρυθμούς «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» θα εξετάζονται οι αιτήσεις παραχώρησης ασύλου σε αλλοδαπούς και σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, θα μπορεί ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου να εκδίδει απόφαση επιστροφής ή απομάκρυνσης ή διάταγμα απέλασης σε μια ενιαία διοικητική πράξη. 
Ο χρόνος καταχώρησης έφεσης κατά του διοικητικού δικαστηρίου διεθνούς προστασίας (σε περίπτωση απόρριψης της σχετικής αίτησης) περιορίζεται από 42 μέρες που ισχύει σήμερα, στις δέκα μέρες.
Στόχος της ενέργειας αυτής είναι «να επιτευχθεί η σύντμηση της χρονικής διάρκειας ολόκληρης της διαδικασίας εξέτασης μιας αίτησης ασύλου, με απώτερο σκοπό τη λήψη τελικής απόφασης επί των αιτήσεων ασύλου, το συντομότερο δυνατό, κατ’ επιταγή της Οδηγίας 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013 σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».
Τα πιο πάνω επιτυγχάνονται με νομοσχέδια τα οποία κατέθεσε ενώπιον της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 19 Μαΐου. Τα νομοσχέδια είναι τα εξής: «Ο περί της Δέκατης Πέμπτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος τους 2020», «Ο περί Προσφύγων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020» και «Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020».
Παράλληλα, στόχος της κυβέρνησης είναι «να διορθώσει την παραδοξότητα του δικαιώματος προσφυγής για τον ίδιο αιτητή σε δύο διαφορετικά Δικαστήρια, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, δηλαδή αφενός στο Διοικητικό Δικαστήριο για το διάταγμα απέλασης ή την απόφαση επιστροφής ή απομάκρυνσης και αφετέρου στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας για την απορριπτική απόφαση επί του αιτήματος ασύλου».
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι επίσης η τροποποίηση του βασικού νόμου έτσι ώστε:
α) Να καθοριστεί η προθεσμία άσκησης προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, κατ’ επιταγή της Δέκατης Πέμπτης τροποποίησης του Συντάγματος, και
β) Να μειωθεί η προθεσμία για καταχώριση έφεσης εναντίον απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, από σαράντα δύο (42) μέρες σε δέκα (10) ημέρες.
 
Στα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρεται, πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου έτσι ώστε να μεταφερθεί η εξουσία έκδοσης απόφασης επιστροφής και/ή απομάκρυνσης και των συναφών ενεργειών προς υλοποίηση αυτών, στον Ανώτερο Λειτουργό Μετανάστευσης, ώστε να υπάρχει ευχέρεια εκχώρησης της εξουσίας αυτής στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου, με σκοπό να εκδίδεται απόφαση επιστροφής και/ή απομάκρυνσης ταυτόχρονα με την απορριπτική απόφαση επί της αίτησης διεθνούς προστασίας σε μία ενιαία διοικητική πράξη.
Επίσης, ρυθμίζεται η κοινοποίηση της απόφασης του προϊστάμενου με τρόπον ώστε να τεκμαίρεται, σε περίπτωση που επιδόθηκε με τους τρόπους που περιγράφονται στο Νόμο, ότι ο αιτητής έλαβε γνώση.