Πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τις κοινωνικές ασφαλίσεις κατέθεσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου. 
Στόχος, να άρει μια τεράστια αδικία που συντελείται σε βάρος πρώην συζύγων, ανδρών και γυναικών. Με βάση τα ισχύοντα, τη σύνταξη χηρείας λαμβάνει εξ ολοκλήρου η νυν σύζυγος εφόσον συμπληρωθούν πέντε χρόνια έγγαμου βίου. Με τον θάνατο του συζύγου και ανεξαρτήτως εάν η πρώην σύζυγος ήταν νυμφευμένη μαζί του για δεκαετίες και μεγάλωσε και τα παιδιά του, δεν δικαιούται μερίδιο στη σύνταξή του.
 
 
Ως εκ τούτου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, εισηγείται την τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας, έτσι ώστε στην περίπτωση κατά την οποία ο αποβιώσας τέλεσε περισσότερους από ένα γάμους, τότε η σύνταξη χηρείας να επιμερίζεται ανάλογα σε όλες τις εν ζωή συζύγους εκάστου γάμου με βάση τη χρονική διάρκειά τους.
 
Περαιτέρω, στην περίπτωση κατά την οποία ο αποβιώσας τέλεσε περισσότερους από ένα γάμους με το ίδιο πρόσωπο, τότε η σύνταξη χηρείας να συνυπολογίζεται για όλα τα χρόνια της έγγαμης συμβίωσης και να μην λαμβάνεται υπόψη η προϋπόθεση που τίθεται στην κείμενη νομοθεσία, η οποία απαιτεί τη συμπλήρωση πέντε χρόνων έγγαμου βίου για παραχώρηση της σύνταξης χηρείας.
 
 
Όπως επισημαίνει στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου ο κ. Λεωνίδου, με τον προτεινόμενο νόμο σκοπείται η δικαιότερη κατανομή της σύνταξης χηρείας αφού θα έχουν δικαίωμα σε αυτήν όχι μόνο η χήρα, αλλά και πρώην σύζυγοι κατά τρόπο αναλογικό συνυπολογιζόμενης της χρονικής διάρκειας εκάστου γάμου.
Στο ενδεχόμενο που ψηφιστεί η προτεινόμενη νομοθεσία προβλέπεται ανάλογη ρύθμιση και για τις περιπτώσεις ανδρών χήρων. Σημειώνεται, ότι το δικαίωμα να λαμβάνουν σύνταξη χηρείας απέκτησαν, διά νόμου, τον περασμένο Ιούλιο, οι άνδρες των οποίων οι σύζυγοι απεβίωσαν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και εντεύθεν.