Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, στοχεύοντας πρόσωπα και οργανισμούς που, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετίζονται με στρατιωτική χρήση του πυρηνικού του προγράμματος. Η απόφαση λαμβάνεται την ώρα που ΗΠΑ και Ιράν διεξάγουν έμμεσες διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Στο επίκεντρο των κυρώσεων βρίσκονται τρεις Ιρανοί υπήκοοι και η ιρανική εταιρεία Fuya Pars Prospective Technologists (γνωστή και ως Ideal Vacuum), η οποία φέρεται να συνδέεται με τον Οργανισμό Αμυντικής Καινοτομίας και Έρευνας (SPND), έναν φορέα που οι ΗΠΑ θεωρούν κρίσιμο για τις στρατιωτικές διαστάσεις του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

«Το Ιράν συνεχίζει να διεξάγει έρευνες διπλής χρήσης που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και των φορέων τους», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι η μοναδική χωρίς πυρηνικό οπλοστάσιο που εμπλουτίζει ουράνιο σε καθαρότητα 60%.

Παρότι το επίπεδο αυτό απέχει από το 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, υπερβαίνει κατά πολύ το όριο του 3,67% που είχε συμφωνηθεί βάσει της συμφωνίας του 2015 (JCPOA). Η δραστηριότητα του Ιράν προκαλεί ανησυχία στη Δύση και στο Ισραήλ, με την Ουάσινγκτον να εκφράζει φόβους για στρατιωτικοποίηση του πυρηνικού προγράμματος.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν μία ημέρα μετά τον τέταρτο γύρο των έμμεσων διαπραγματεύσεων ΗΠΑ–Ιράν στη Μούσκατ του Ομάν. Αν και δεν σημειώθηκε αποφασιστική πρόοδος, διπλωματικές πηγές εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για πιθανή επανέναρξη ενός συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο την αποτροπή απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου από την Τεχεράνη, με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση κυρώσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η Fuya Pars αποπειράθηκε να αποκτήσει εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτική πυρηνική έρευνα, ενεργοποιώντας το σχετικό καθεστώς κυρώσεων. Οι στοχευμένοι περιορισμοί περιλαμβάνουν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εντός αμερικανικής δικαιοδοσίας και την απαγόρευση κάθε συναλλαγής με αμερικανικές οντότητες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ