Μια βαθιά ριζωμένη παράδοση που διατηρεί δυναμική παρουσία στη Βουλγαρία απειλείται σοβαρά, καθώς οι μελισσοκόμοι της χώρας εκπέμπουν σήμα κινδύνου για μαζικούς θανάτους μελισσών από τις αρχές της άνοιξης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μιχαήλ Μιχαήλοφ, πρόεδρος της Ένωσης Βούλγαρων Μελισσοκόμων, προειδοποίησε ότι το φαινόμενο παρουσιάζει ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στις περιοχές της βόρειας και βορειοανατολικής Βουλγαρίας, όπου η θνησιμότητα των αποικιών αγγίζει το 90%.
Οι εν λόγω περιοχές θεωρούνται παραδοσιακά από τις πιο παραγωγικές, λόγω της πλούσιας ανθοφορίας και της μεγάλης ποικιλίας φυτών, γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία στον κλάδο.
Μέλισσες: Οι κύριοι παράγοντες για την απώλεια των αποικιών
Ο Μιχαήλοφ πρόσθεσε ότι η τάση είναι προς μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των αποικιών μελισσών. Ως κύριους παράγοντες για την απώλεια των αποικιών το 2025, επεσήμανε τη μειωμένη ανοσία των μελισσών, τη λανθασμένη πολιτική του υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων σε σχέση με την υποστήριξη των μελισσοκόμων με έως και 20 κυψέλες, το χάος στις δραστηριότητες της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων σχετικά με την αναφορά και τον έλεγχο των προληπτικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται από ιδιώτες κτηνιάτρους, την άνευ διακρίσεων εισαγωγή βασιλισσών αλλοδαπής εκτροφής στη χώρα και την υποβάθμιση της γονιδιακής δεξαμενής των μελισσών.
Η βουλγαρική μελισσοκομία συνδυάζει παράδοση, φυσικό πλούτο και τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά αντιμετωπίζει και μεγάλες προκλήσεις
Για να βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα, ο κλάδος προτείνει διάφορα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι η απαγόρευση της μη ρυθμιζόμενης εισαγωγής φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για την επεξεργασία εντομόφιλων καλλιεργειών (σ.σ. φυτά που επικονιάζονται από έντομα), καθώς και η απαγόρευση της μη ρυθμιζόμενης εισαγωγής κτηνιατρικών φαρμάκων για την καταπολέμηση ασθενειών του γόνου και των μελισσών. Οι μελισσοκόμοι θέλουν επίσης να επαναφέρουν τις προληπτικές εξετάσεις από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Σοβαρός κίνδυνος
Εκπρόσωποι του μελισσοκομικού κλάδου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον των μελισσών και δήλωσαν ότι το πρόβλημα θέτει σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για τον τομέα αλλά και για τη βιοποικιλότητα και την επικονίαση των καλλιεργειών. Δήλωσαν ότι πρόκειται για εθνικό πρόβλημα και απαιτεί επείγουσα και συντονισμένη αντιμετώπιση.
Στη Βουλγαρία υπάρχουν περίπου 28.000 μελισσοκόμοι με το 5% να είναι επαγγελματίες που διαχειρίζονται πάνω από 150 κυψέλες, ενώ οι περισσότεροι είναι ερασιτέχνες με 10-20 κυψέλες. Η παραγωγή μελιού κυμαίνεται από 6.000 έως 12.000 τόνους ετησίως, με το 75% να εξάγεται λόγω χαμηλής εγχώριας κατανάλωσης.