Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία φαίνεται να οδεύει προς στασιμότητα, καθώς οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν οδήγησαν σε κατάπαυση του πυρός, παρά τις αρχικές προσδοκίες για πρόοδο μέσω της διπλωματικής οδού.
Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε εκτεταμένη ανταλλαγή αιχμαλώτων, χωρίς ουσιαστικό βήμα προς την ειρήνευση. Η Ρωσία επέλεξε να εκπροσωπηθεί από αντιπροσωπεία χαμηλού επιπέδου, ενώ ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συμμετείχε, στέλνοντας μήνυμα ότι η τελική απόφαση ανήκει στον ίδιο και ότι το Ουκρανικό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου γεωπολιτικού διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για την Ουκρανία, οι συνομιλίες αποτέλεσαν ευκαιρία να αναδείξει τη συνέχιση της δυτικής υποστήριξης, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν έχει σημειώσει πρόσφατα στρατιωτικές επιτυχίες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το ισοζύγιο στο πεδίο. Η πρόταση του Κιέβου για εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα έλαβε τη στήριξη της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη ρωσική στάση, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει «να πληρώσει το τίμημα» για την αποφυγή της ειρήνης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατήρησε ρόλο μεσολαβητή, προωθώντας την ιδέα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, ενώ η Τουρκία φιλοξένησε τις συνομιλίες, ενισχύοντας τη θέση της ως διαμεσολαβητική δύναμη.
Αντίθετα, η παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν απέφερε αποτελέσματα. Αν και υπήρξε πρόθεση να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη σε περίπτωση παρουσίας του Ρώσου προέδρου, η έλλειψη δέσμευσης και η διατήρηση ίσων αποστάσεων θεωρήθηκε από διπλωματικούς κύκλους περιοριστικός παράγοντας. Ο ίδιος δήλωσε ότι «τίποτα δεν θα συμβεί πριν συναντήσω τον Πούτιν».
Η στάση της Ρωσίας, που παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, συνοδεύτηκε από εσωτερική στήριξη στη στρατηγική του Κρεμλίνου, με την κοινή γνώμη να προσδοκά «νίκη» ως αποδεκτό αποτέλεσμα. Η Μόσχα εμφανίστηκε αδιάφορη για τις επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της, παρά το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων από την ΕΕ, ενώ ενισχύει την εφοδιαστική της γραμμή προς αναθεωρητικά καθεστώτα στην Ασία.
Διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ επιχειρεί να μην διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία με το Κρεμλίνο, προκειμένου να διατηρήσει ανοικτό το μέτωπο ανάσχεσης της Κίνας. Η στάση αυτή, σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, επαναφέρει το δόγμα των σφαιρών επιρροής και αφήνει περιθώρια στη Ρωσία να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Ουκρανία.
Καθώς η Μόσχα συγκεντρώνει δυνάμεις στη γραμμή του μετώπου, διπλωματικές πηγές θεωρούν πιθανή την επανεκκίνηση στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός του καλοκαιριού, αφήνοντας την εκεχειρία σε αναστολή και τη σύγκρουση σε μια «παγωμένη» φάση χωρίς σαφή πολιτική διέξοδο.