Για το σοκ που ένιωσαν όταν έμαθαν ότι η μικρή Μαλένα Δασκαλάκη κατέληξε αλλά και για την κλινική εικόνα του παιδιού η οποία, όπως είπαν, ήταν άψογη μίλησαν σήμερα στις καταθέσεις τους στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου νοσηλεύτριες του «Αγλαΐα Κυριακού», εκεί όπου το κοριτσάκι έφυγε από τη ζωή. Οι μάρτυρες δέχθηκαν βροχή ερωτήσεων από την έδρα και στο επίκεντρο των καταθέσεων τους βρέθηκαν τα σημάδια που το μικρό κορίτσι είχε γύρω από τη μύτη του αλλά και στο μάγουλό του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατος της μικρής Μαλένας αλλά και της μικρότερης αδελφή της Ίριδας οφείλεται σε ασφυξία με απόφραξη των αεροφόρων οδών.

Ειδικότερα στην κατάθεσή της η νοσηλεύτρια Αλεξάνδρα Καρελιώτη, η οποία είχε δει ζωντανή τη Μαλένα 1, 5 περίπου ώρα πριν το θάνατο της είπε σήμερα στο δικαστήριο πως όταν μπήκε στο δωμάτιο του κοριτσιού δεν είχε δει σημάδια στο πρόσωπό της. Μάλιστα, στη μάρτυρα επιδείχθηκε και σχετική φωτογραφία με το πρόσωπο του νεκρού κοριτσιού.

Εισαγγελέας: Είστε ο τελευταίος άνθρωπος που είδατε τη Μαλένα. Μετά από 1,5 ώρα … Το παιδί έχει δυο σημάδια στη μυτούλα του και μια κοκκινίλα στο μάγουλο. Τα είδατε όταν μπήκατε τελευταία φορά στο δωμάτιό του;
Μάρτυρας: Είναι αρκετά έντονα δεν τα θυμάμαι όταν μπήκα.
Εισαγγελέας: Το σημάδι στο μάγουλο μπορεί να έχει προκληθεί από τη ΚΑΡΠΑ;
Μάρτυρας: Ναι, θα μπορούσε.
Εισαγγελέας: Η κατηγορούμενη υποστηρίζει ότι αναζητούσε κάποιον από το προσωπικό του νοσοκομείου πέντε με δέκα λεπτά μετά το θάνατο του παιδιού. Αυτό μπορεί να συμβεί;
Μάρτυρας: Όχι γιατί αν φωνάξει….
Εισαγγελέας: Στο δωμάτιο 224 ήταν γιατρός εκείνη την ώρα. Αν η κατηγορούμενη φώναζε δεν θα την άκουγε;
Μάρτυρας: Ναι θα την ακούγανε.
Εισαγγελέας: Πόση ώρα θα έκανε να φτάσει στο γραφείο των γιατρών ;
Μάρτυρας: Δευτερόλεπτα.
Εισαγγελέας: Μπορεί κάποιος να περιφέρεται στον όροφο για δέκα λεπτά χωρίς να βρει κάποιον;
Μάρτυρας: Μου φαίνεται ακραία μεγάλος χρόνος τα δέκα λεπτά. Είναι ένας χώρος που κάνεις ένα γύρο σε μερικά δευτερόλεπτα.
Ένορκος: Η μάσκα είναι σκληρή; Θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτά τα σημάδια;

Μάρτυρας: Δε νομίζω, δεν έχει κάποια εγκοπή για να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Αυτά όμως θα σας τα απαντήσει καλύτερα ο γιατρός ο κ. Τζιούβας. Το κομμάτι που εφαρμόζει πάντως στο πρόσωπο είναι μαλακό.

Η νοσηλεύτρια τόνισε μάλιστα στην κατάθεσή της πως στη διάρκεια της εργασίας της στο νοσοκομείο είναι η πρώτη φορά που έβλεπε έναν τόσο αιφνίδιο θάνατο ενός παιδιού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση της έδρας για τη στάση των γονιών της είπε: «Η μαμά ήταν «κουμπωμένη», ιδιαίτερα αποστασιοποιημένη και μαζεμένη. Τον πατέρα τον θυμάμαι ποιο πολύ στο διάδρομο».

Πρόεδρος: Είχε κάποιο πρόβλημα το παιδί με την αγωγή που λάμβανε;
Μάρτυρας: Κανένα πρόβλημα. Ήταν μια κλασσική λευχαιμία με συγκεκριμένα φάρμακα, δεν είχε δυσκολία απ’ ότι μας έλεγαν οι γιατροί. Φαίνονταν και στο παιδάκι ήταν χαρούμενο.
Πρόεδρος: Είχατε ακούσει από τους γιατρούς αν ήταν ιάσιμη ή όχι;
Μάρτυρας: Είχα ακούσει ότι ήταν μια καλή λευχαιμία.

Ολοκληρώνοντας μάλιστα την κατάθεσή της η μάρτυρας ανέφερε ότι δεν πίστευε το μήνυμα που της έστειλε μια συνάδελφός της λέγοντας της ότι η μικρή Μαλένα έφυγε από τη ζωή. «Έχουμε μια ομαδική στο viber και ήρθε μήνυμα που έλεγε η «Δασκαλάκη πέθανε». Διάβαζα και δεν πίστευα αυτό που διάβαζα, δεν είχαμε λόγια, δεν το πιστεύαμε…» είπε χαρακτηριστικά.

«Το παιδί ήταν πολύ καλά»

Από την πλευρά της η νοσηλεύτρια Ευαγγελία Φιλίππα αναφέρθηκε αρχικά στην αγωγή που λάμβανε το παιδί για να αντιμετωπίσει την λευχαιμία. «Έπαιρνε τρία φάρμακα και της έδωσα για τελευταία φορά ενδοφλέβια κορτιζόνη. Αυτά τα τρία φάρμακα τα έπαιρνε κάθε μέρα 8 το πρωί και 8 το βράδυ. Κορτιζόνη λάμβανε τρεις φορές την ημέρα» εξήγησε η μάρτυρας σημειώνοντας πως δεν υπήρχε κάτι που στην κατάσταση του παιδιού που να έχει προβληματίσει.

«Μου ήρθε ένα μήνυμα σε μια ομαδική που έχουμε με τους συναδέλφους. Ήμουν σίγουρη ότι ήταν λάθος το όνομα. Έμαθα από τις συναδέλφισες ότι η Μαλένα έφυγε ξαφνικά» κατάθεσε η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια εκφράζοντας και εκείνη την έκληξή της αλλά και το σοκ που υπέστη όταν έμαθε πως το παιδί είναι νεκρό».

Πρόεδρος: Την τελευταία φορά που την είδατε παρατηρήσατε το πρόσωπο της; Αυτά τα σημάδια (σ.σ. επιδεικνύεται φωτογραφία) τα είδατε τότε;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι να τα έχω δει, δεν μπορώ όμως να σας πω με σιγουριά έχουν περάσει χρόνια.
Πρόεδρος: Αν τα βλέπατε θα δίνατε σημασία;
Μάρτυρας: Βέβαια θα δίναμε σημασία και δίνουμε και οδηγίες στους γονείς. Τους λέγαμε να προσέχουν τα παιδιά να μην χτυπήσουν.
Πρόεδρος: Αν είμαι στο δωμάτιο 217 και φωνάξω θα με ακούσουν;
Μάρτυρας: Να σε όλο τον όροφο. Έχει συμβεί άπειρες φορές να φωνάζουν γονείς και ακούγεται σε όλο τον όροφο…

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της έδρας η κ. Φιλίππα τόνισε πως δεν είδε ξανά έναν τέτοιο θάνατο παιδιού τόσο αιφνίδιο. «Μόνο τελικού σταδίου», όπως είπε. Ακόμη σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η μάρτυρας τόνισε ότι το υλικό της μάσκας που εφαρμόζεται στα παιδιά κατά τη διαδικασία της ΚΑΡΠΑ είναι από σιλικόνη, είναι μαλακό και δεν μπορεί να προκαλέσει εκδορές.

Πρόεδρος: Υπήρχε κάτι που να σας προβλημάτισε στη συμπεριφορά των γονιών;
Μάρτυρας: Ήταν δυο γονείς σοκαρισμένοι. Δεν ήταν δύσκολοι γονείς δεν θυμάμαι να είχαμε πολλές ερωτήσεις. Θυμάμαι μόνο τον κ. Δασκαλάκη λίγο πιο αχνά να κάνει πιο πολλές ερωτήσεις.
Εισαγγελέας: Είπατε πριν ότι η μάσκα πρέπει να εφαρμόζει σωστά στη ΚΑΡΠΑ για να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Μπορεί η συγκεκριμένη μάσκα να προκαλέσει τέτοιου είδους τραύματα;
Μάρτυρας: Όχι, εκδορά όχι,
Εισαγγελέας: Στο μάγουλο;
Μάρτυρας: Όχι η μάσκα δεν φτάνει μέχρι εκεί. Δεν μπορεί να δημιουργήσει αμυχές μια μάσκα είναι πολύ μαλακή σιλικόνη.
Εισαγγελέας: Να προκλήθηκαν από τα νύχια μιας νοσηλεύτριας για παράδειγμα;
Μάρτυρας: Θα μπορούσε πάνω στον πανικό.
Εισαγγελέας: Είχε ποτέ παραπονεθεί ξανά γονιός ότι δεν τον άκουσε κάποιος νοσηλευτής;
Μάρτυρας: Όχι.
Εισαγγελέας: Η κατηγορουμένη είχε χάσει το παιδί της. Σας διαμαρτυρήθηκε μετά ότι σας έψαχνε δέκα λεπτά;
Μάρτυρας: Απ’ όσο ξέρω είπε μετά ένα τεράστιο ευχαριστώ για ότι κάναμε για το παιδί της. Από όσο ξέρω δεν παραπονέθηκε.
Εισαγγελέας: Η ηπατική ανεπάρκεια;
Μάρτυρας: Η ηπατική ανεπάρκεια έχει μια συγκεκριμένη εικόνα, έχει κατακίτρινα μάτια….
Εισαγγελέας: Ενημερώθηκαν οι γονείς από το διευθυντή του νοσοκομείου να μην τεκνοποιήσουν μέχρι να βρουν από τι πέθανε η Μαλένα;
Μάρτυρας: Ναι ενημερώθηκαν. Μετά έμαθα όμως ότι έκαναν και άλλο παιδί και έφυγε και αυτό. Ένιωσα έκπληξη. Δεν γνωρίζω μπορεί οι άνθρωποι να έκαναν γονιδιακό έλεγχο στο μεταξύ.

Τέλος, κατά τη σημερινή δικάσιμο στο ακροατήριο κατέθεσε και η μάρτυρας Ευανθία Αθανασοπούλου, επίσης νοσηλεύτρια του «Αγλαΐα Κυριακού». Η μάρτυρας ρωτήθηκε για την εικόνα του παιδιού και μίλησε για ένα ζωηρό και χαρούμενο κοριτσάκι. «Δεν ήταν το παιδί με κακή κλινική εικόνα, δηλαδή ένα «μαραμένο» παιδί. Θυμάμαι ένα ζωηρό παιδί που παίζαμε μαζί του και που μας έστελνε φιλάκια για να μας χαιρετίσει. Ήταν σε πολύ καλή κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αθανασοπούλου.

Πρόεδρος: Τους γονείς τους θυμάστε;
Μάρτυρας: Θυμάμαι την μαμά να ρωτάει για τις χημειοθεραπείες. Αν θα πέσουν τα μαλλιά της, γιατί το παιδάκι είχε μακριά μαλλιά μπουκλίτσες. Της είπα να πάει στη προϊσταμένη να κανονίσουν να κόψουν τα μαλάκια του παιδιού.
Πρόεδρος: Θυμάστε και τους δυο γονείς;
Μάρτυρας: Θυμάμαι πιο πολύ τη μαμά.
Πρόεδρος: Θυμάστε τον κ. Δασκαλάκη;
Μάρτυρας: Ναι. Μου έκανε ερωτήσεις και εκείνος για τη θεραπεία του παιδιού, όλα αυτά που ρωτάνε σχεδόν όλοι οι γονείς.
Πρόεδρος: Τι θυμάστε από τις εξετάσεις του παιδιού;

Μάρτυρας: Αυτό που θυμάμαι είναι να ακούμε τους γιατρούς να λένε ότι θα ήταν μια εύκολη πορεία και ότι το παιδί μετά τη θεραπεία του θα πάει καλά.
Συνεχίζοντας η μάρτυρας ανέφερε: «Όταν έμαθα ότι έφυγε από τη ζωή δεν το πίστευα, νόμιζα ότι δεν ήταν αυτό το παιδί ήταν κάποιο άλλο. Δεν είχε αυτή την εικόνα η κλινική του εικόνα ήταν άριστη, ήταν ένα παιδί χαρούμενο και ευδιάθετο».

Μάρτυρας: Όχι δεν είχα αντιληφθεί κάτι. Θυμάμαι όμως ότι φεύγοντας η μητέρα μας είπε «ευχαριστούμε για όλα». Απόρησα για το που βρήκε το κουράγιο να πει κάτι τέτοιο.
Πρόεδρος: Σας προβλημάτιζε κάτι σε σχέση με την ασθένειά της Μαλένας;
Μάρτυρας: Όχι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Η θεραπεία του συνεχίζονταν καλά.

Η δίκη θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα.

protothema.gr