Τι συμβαίνει όταν ο επιβάτης μπροστά σας θέλει να ρίξει το κάθισμά του προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να μειώσει αισθητά τον χώρο στα πόδια σας;

Αποτελεί δικαίωμά του ή μιλάμε για την ύψιστη μορφή αγένειας εν ώρα πτήσης;

Το ερώτημα προέκυψε έπειτα από ένα viral βίντεο που δείχνει μία επιβάτισσα πτήσης από το Παρίσι προς το Λος Άντζελες να σπρώχνει το κάθισμα μπροστά της με αποτέλεσμα να εμποδίζει την γυναίκα μπροστά της να το «ρίξει».

«Λυπάμαι, αλλά όχι» ήταν η απάντησή της… «σεβαστείτε τον άνθρωπο πίσω σας».

Η ανάκλιση των καθισμάτων έχει αποτελέσει σημείο διαμάχης μεταξύ των επιβατών αεροπορικών πτήσεων.

Τον Νοέμβριο, ο ταξιδιωτικός μπλόγκερ The Points Guy έθεσε ένα ερώτημα σχετικά με το ζήτημα πυροδοτώντας μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα. Μερικοί επιβάτες το χαρακτήρισαν δικαίωμα εν ώρα πτήσης, ενώ άλλοι μεγάλη «διαστημική εισβολή».

«Με βοηθά στο πρόβλημα της μέσης μου» έγραψε η Karen Skelly. «Δεν μπορώ να ΜΗΝ ξαπλώσω σε μια πτήση 4 ή 5 ωρών» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιλότος πέθανε εν ώρα πτήσης – Κατέρρευσε στην τουαλέτα του αεροπλάνου

Ωστόσο, η συνεπιβάτισσά της Κριστίν Σκοτ που της αρνήθηκε το «δικαίωμα» ​​χαρακτήρισε την πρακτική «εγωιστική και γελοία», δηλώνοντας: «Οι άνθρωποι που ξαπλώνουν τις θέσεις τους στα αεροπλάνα είναι οι ίδιοι που εμποδίζουν την κυκλοφορία ενώ κάνουν πολλές προσπάθειες να επιστρέψουν σε ένα χώρο στάθμευσης».

Άλλοι περιέγραψαν ατυχήματα που τους συνέβησαν τη στιγμή της ανάκλισης του μπροστινού καθίσματος.

«Κατέληξα με το δείπνο μου και το λευκό κρασί στην αγκαλιά μου».

«Έχω δει την οθόνη MacBook να συνθλίβεται επειδή το άτομο που ήταν μπροστά έγειρε με δύναμη το κάθισμά του πίσω» ανέφερε άλλος.

Τι ισχύει τελικά;

Επί του παρόντος, η γενική συναίνεση μεταξύ των ειδικών στις πτήσεις είναι ότι επιτρέπεται στους ανθρώπους να γέρνουν τα καθίσματά τους προς τα πίσω, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πίσω επιβάτες όταν αυτό πρόκειται να συμβεί.

Η ειδικός Julia Esteve Boyd συνόψισε το πρωτόκολλο ανάκλισης ως εξής: «Μπορεί να είναι ενοχλητικό ή άβολο για το άτομο που κάθεται πίσω. Ωστόσο, είναι απολύτως λογικό να ξαπλώσεις το κάθισμά σου αν το θέλεις».

Επισήμανε ωστόσο, πως εκείνη τη στιγμή πρέπει ο επιβάτης να κοιτάξει πίσω του και να κάνει την κίνηση σταδιακά και όχι απότομα.

«Εάν τρώνε ή πίνουν για παράδειγμα, περιμένετε μέχρι να ολοκληρώσουν» εξηγεί.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η υπηρεσία δείπνου και ποτού και να αποφεύγετε να το κάνετε κατά τη διάρκεια σύντομων πτήσεων.

philenews / in.gr