Μια ομάδα Κινέζων ερευνητών ανακάλυψε ένα νέο είδος ψαριού που ζει σε σπήλαια, το Protocobitis longicostatus, στην κομητεία Debao της πόλης Baise, στην αυτόνομη περιοχή Guangxi Zhuang της νότιας Κίνας. Ευτυχώς ανήκει στα ψάρια που δεν κλέβουν κινητά τηλέφωνα.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν σε πρόσφατη έκδοση του διεθνούς ακαδημαϊκού περιοδικού Zoological Science. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νεοανακαλυφθέν Protocobitis longicostatus ανήκει στο γένος Protocobitis, το οποίο περιλαμβάνει σήμερα τέσσερα καταγεγραμμένα είδη.

Τα ψάρια των σπηλαίων – όπως όλα τα είδη – εξελίσσονται σε σχέση με το περιβάλλον τους

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το νέο είδος είναι ένα τυπικό είδος ψαριού που ζει σε σπήλαια, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικές μορφολογικές προσαρμογές, όπως άχρωμα σώματα, έλλειψη ματιών και μειωμένα λέπια και πλευρές, ως απάντηση στα ακραία ενδιαιτήματα των σπηλαίων. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα είδη ψαριών που ζουν σε σπήλαια αντιμετωπίζουν απειλές λόγω της έλλειψης τροφής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Η έρευνα διεξήχθη από κοινού από το Ινστιτούτο Παρακολούθησης Βιοποικιλότητας με το Κέντρο Παρακολούθησης Δασικών Πόρων Zhejiang, το Κανονικό Πανεπιστήμιο Guangxi (GXNU) και την China Railway Nanning Group Co., Ltd.

«Τα είδη ψαριών που ζουν σε σπήλαια αναμένεται να χρησιμεύσουν ως ιδανικό ζωικό μοντέλο για τη μελέτη ορισμένων ειδικών ασθενειών του ανθρώπου», δήλωσε ο Du Lina, αναπληρωτής καθηγητής στο GXNU, προσθέτοντας ότι οι διαφορές στην ανάπτυξη των πλευρών μεταξύ των ειδών του γένους Protocobitis μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για τη μελέτη της εξέλιξης των ψαριών.

Τα μουστάκια είναι κάτι σύνηθες στα ψάρια που ζουν σε νερά με κακή ορατότητα και τα βοηθούν να ανιχνεύουν άλλα ψάρια μέσω ηλεκτρικών σημάτων.

philenews / in.gr