Η συμπεριφορά της γάτας συνεχίζει να εκπλήσσει ακόμη και τους πιο έμπειρους κηδεμόνες. Μία από τις πιο συνηθισμένες, αλλά και παράξενες αντιδράσεις τους, είναι η τάση ορισμένων γατών να κάθονται ή να ξαπλώνουν πάνω στα παιχνίδια τους.

Αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζει αστεία ή αδιάφορη συνήθεια, οι ειδικοί εξηγούν ότι πίσω από αυτή τη στάση κρύβονται συγκεκριμένα ένστικτα και ανάγκες των αιλουροειδών.

Τα παιχνίδια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευζωία των γατών. Ενισχύουν την πνευματική τους εγρήγορση, εξασκούν τα κυνηγετικά τους ένστικτα και βοηθούν στην αποτροπή ανεπιθύμητων συμπεριφορών που σχετίζονται με τη βαρεμάρα ή το άγχος. Όμως δεν αντιδρούν όλες οι γάτες με τον ίδιο τρόπο στα νέα αντικείμενα. Ορισμένες μπορεί να τα αγνοήσουν τελείως, να τα κρύψουν ή να αδιαφορήσουν για τη χρήση τους, ενώ άλλες καταλήγουν απλώς να… κάθονται επάνω τους.

Σύμφωνα με ειδικούς της συμπεριφοράς ζώων, η επιλογή αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Πρόκειται για έκφραση βαθύτερων ενστίκτων που σχετίζονται με την ανάγκη για προστασία, κυριαρχία, ασφάλεια ή και συναισθηματική σύνδεση με τον άνθρωπο.

@olliepopandsimba #emontionalattachmentissues #cats ♬ literally my life sped up – lin

Μαρκάρισμα με φερομόνες

Ένας από τους βασικότερους λόγους που μια γάτα κάθεται πάνω σε κάποιο αντικείμενο είναι για να το «μαρκάρει» ως δικό της. Οι γάτες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην όσφρηση για να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους. Με τη βοήθεια των φερομονών, σηματοδοτούν αντικείμενα και περιοχές ως προσωπικά τους.

Όπως εξηγούν ειδικοί, τρίβοντας το πρόσωπο ή το σώμα τους πάνω σε ένα παιχνίδι ή απλώς ξαπλώνοντας πάνω του, οι γάτες μεταφέρουν τη δική τους μυρωδιά. Έτσι το αντικείμενο γίνεται μέρος της «ασφαλούς ζώνης» τους και ερμηνεύεται ως επέκταση του χώρου και των πραγμάτων που τους ανήκουν.

Ανάγκη προστασίας και κρυψώνα

Ένας δεύτερος, εξίσου σημαντικός λόγος, έχει να κάνει με το ένστικτο προστασίας. Η γάτα ενδέχεται να θεωρεί το παιχνίδι πολύτιμο απόκτημα ή ακόμη και λεία, ιδιαίτερα αν αυτό έχει σχήμα ή κίνηση που ενεργοποιεί το κυνηγετικό της ένστικτο.

«Αν και οι άγριοι πρόγονοι των γατών δεν κάθονταν πάνω στο θήραμά τους, ενίοτε το έκρυβαν για να αποφύγουν την απώλειά του», εξηγεί η κτηνίατρος Δρ. Rebecca MacMillan σε συνέντευξή της στο PetRadar. «Η γάτα σας ίσως επιχειρεί να αναπαραγάγει αυτή τη συμπεριφορά, προστατεύοντας το παιχνίδι της από άλλα κατοικίδια.»

Η ανάγκη για κυριαρχία ενισχύεται ακόμη περισσότερο σε περιβάλλοντα με περισσότερα ζώα, όπου η γάτα προσπαθεί να υπερασπιστεί τον χώρο και τα αντικείμενά της.

Αναζήτηση της ανθρώπινης μυρωδιάς

Αν και φημίζονται για την ανεξαρτησία τους, οι γάτες αναπτύσσουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους ανθρώπους τους. Ένας τρόπος με τον οποίο βιώνουν αυτή τη σύνδεση είναι μέσω της όσφρησης. Παιχνίδια που χρησιμοποιούνται συχνά κατά τη διάρκεια διαδραστικού παιχνιδιού ή αποθηκεύονται κοντά σε αντικείμενα που φέρουν τη μυρωδιά του ιδιοκτήτη, αποτελούν για τη γάτα σημείο συναισθηματικής ασφάλειας.

Έτσι, το να ξαπλώνει πάνω σε ένα τέτοιο παιχνίδι μπορεί να αποτελεί υποκατάστατο της φυσικής επαφής με τον άνθρωπο – ειδικά σε περιόδους απουσίας ή όταν το κατοικίδιο αισθάνεται μοναξιά.

Ζεστασιά και άνεση

Η αναζήτηση της άνεσης είναι ενσωματωμένη στη συμπεριφορά των γατών. Όπως και με κάθε άλλο σημείο που θεωρούν αναπαυτικό – κουβέρτες, καλάθια με ρούχα ή ακόμα και πληκτρολόγια – ένα μαλακό παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει ως ιδανικό κρεβάτι.

Ο συνδυασμός της ζεστασιάς, της οικείας υφής και της γνώριμης μυρωδιάς το καθιστούν ιδανικό για έναν γρήγορο ύπνο ή απλώς για μια ήρεμη στιγμή χαλάρωσης.