Η χορήγηση χαπιού σε σκύλο είναι για πολλούς κηδεμόνες μια δύσκολη διαδικασία, ειδικά όταν το ζώο αντιδρά λόγω της γεύσης ή προηγούμενης εμπειρίας. Ωστόσο, με σωστή προετοιμασία, θετική ενίσχυση και μερικά απλά κόλπα, μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία εύκολη και αποτελεσματική – χωρίς πίεση ή άγχος για το κατοικίδιό σας.

Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλιά, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πάρουν φαρμακευτική αγωγή – είτε για θεραπεία είτε για πρόληψη. Η ενδοπαρασίτωση, για παράδειγμα, γίνεται κάθε τρεις μήνες με χάπι και είναι απαραίτητη για την υγεία του ζώου. Πολλοί όμως ιδιοκτήτες δυσκολεύονται να το χορηγήσουν, καθώς ο σκύλος εντοπίζει τη διαφορά στη γεύση ή το σχήμα και το αποφεύγει.

Το κλειδί για την επιτυχία βρίσκεται στη σχέση εμπιστοσύνης και επιβράβευσης που έχει διαμορφωθεί με τον κηδεμόνα. Όπως με την εκπαίδευση και τις εντολές, έτσι και εδώ, ο σκύλος ανταποκρίνεται καλύτερα όταν νιώθει ασφάλεια και αναγνώριση.

Συχνά λάθη που δυσκολεύουν τη διαδικασία περιλαμβάνουν:

  • Την τοποθέτηση του χαπιού στο μπολ μαζί με την τροφή
  • Τη χορήγηση σε ακατάλληλη ώρα, π.χ. νωρίς το πρωί ή μετά το φαγητό
  • Τον εκνευρισμό του κηδεμόνα αν δεν το πάρει αμέσως
  • Την ύπαρξη προηγούμενης αρνητικής εμπειρίας

Το κόλπο που πιάνει είναι να ενσωματώσετε το χάπι σε κάποια νέα, ιδιαίτερα νόστιμη λιχουδιά, που δεν δίνετε συχνά. Ιδανικά, δοκιμάστε πρώτα μικρές ποσότητες φυστικοβούτυρου (χωρίς ξυλιτόλη), γιαουρτιού ή τυριού, ώστε να διαπιστώσετε τι του αρέσει περισσότερο. Την ημέρα που θα του δώσετε το χάπι, προτιμήστε μια στιγμή που ο σκύλος είναι πεινασμένος και χαλαρός – ιδανικά λίγο πριν το γεύμα του.

Μην τοποθετήσετε το χάπι μπροστά του. Προετοιμάστε το «πακετάκι» διακριτικά και δώστε το σαν επιβράβευση. Αν όλα πάνε καλά, ανταμείψτε τον με μια ακόμη λιχουδιά και πολλά μπράβο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κτηνίατρος μπορεί να σας καθοδηγήσει με βάση τις ανάγκες του σκύλου σας. Η σωστή μέθοδος χορήγησης κάνει τη διαφορά – τόσο για την υγεία του όσο και για τη σχέση σας μαζί του.