• Είκοσι χρόνια προσφοράς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην κοινωνία του τόπου μας

Η εκπαίδευση είναι ένα πεδίο ‘ζωντανό’ που εξελίσσεται και σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, όσο εξελίσσονται οι επιστήμες και οι τεχνολογίες και όσο μεταπλάθονται οι κοινωνικοί κανόνες, τόσο αλλάζουν και οι απαιτήσεις για την εκπαίδευση, καθιστώντας την μια ανοιχτή και συνεχή πρόκληση. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του ψηφιακού 21ου αιώνα δε νοούνται διεργασίες, μεταρρυθμίσεις και αλλαγές χωρίς καινοτομίες, χωρίς νέες ιδέες, χωρίς την κατάλληλη εφαρμογή των εκπαιδευτικών τεχνολογιών στην πράξη.

Στη νέα ‘κανονικότητα’ της ψηφιακής εποχής και της αδήριτης ανάγκης για διά βίου μάθηση και συνεχή (επανα)κατάρτιση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, το διαδίκτυο, οι ψηφιακές κοινότητες, τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος της καθημερινότητας. Οι επιστημονικές εξελίξεις, οι τεχνολογικές αλλαγές και τα ερεθίσματα είναι τέτοια, που η ανάγκη για πανεπιστημιακή συμπεριληπτική εκπαίδευση –χωρίς αποκλεισμούς– η οποία να υποστηρίζει τον μετασχηματισμό της θεωρίας σε πράξη και την καλλιέργεια δεξιοτήτων για επίλυση προβλημάτων σε πραγματικές καταστάσεις και συνθήκες ζωής και εργασίας, δε νοείται χωρίς καινοτομίες και χωρίς την αξιοποίηση των νέων συνεργατικών μορφών τηλεκπαίδευσης, ψηφιακής μάθησης και επικοινωνίας.

Σε μια περίοδο που εξαιτίας και της πανδημίας της νόσου covid-19 άλλαξε δραματικά το εκπαιδευτικό τοπίο στη χώρα μας, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) ήταν ήδη στην ψηφιακή εποχή, συνώνυμο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης. To ΑΠΚΥ πρωτοπορεί και καινοτομεί, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών σε πεδία αιχμής, και με ευέλικτες διαδραστικές εκπαιδευτικές διαδικασίες, σχεδιάζοντας και ενσωματώνοντας ψηφιακά εργαλεία τηλεκπαίδευσης με απώτερο στόχο έναν απλό και διαχρονικό: Να προσφέρει στους φοιτητές πολύπλευρες μαθησιακές εμπειρίες και εκπαιδευτικά εργαλεία που να τους δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους, να μάθουν με τη χρήση εικόνας, βίντεο και ήχου, να ενεργοποιούν το ενδιαφέρον τους και να τους εμπλέκουν στην ίδια τη μάθησή τους.

Το 2022, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμπλήρωσε 20 χρόνια ζωής, προσφοράς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην κοινωνία του τόπου μας. Καινοτομεί ως προς:

  • την αξιοποίηση ενός ασφαλούς και ολοκληρωμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, το οποίο προσομοιώνει τις παραδοσιακές αίθουσες και συνθήκες διδασκαλίας και προσφέρει στους φοιτητές/τριες την ευελιξία να σπουδάζουν από τον προσωπικό τους χώρο, στον δικό τους χρόνο και ρυθμό μάθησης.
  • την περιοδική αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών, ώστε το περιεχόμενό τους να καλύπτει τις νέες επιστημονικές εξελίξεις τις και τις ανάγκες της κοινωνίας.
  • την αδιάλειπτη αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και τεχνολογικών υποδομών του με την ενσωμάτωση ήδη ευρέως γνωστών εργαλείων τηλεκπαίδευσης, αλλά και την in-house ανάπτυξη δικών του, νέων εκπαιδευτικών εφαρμογών, οι οποίες έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις στα Cyprus Education Leaders Awards την περίοδο 2019-2021.
  • την αξιοποίηση Εικονικών Εργαστηρίων (Virtual Labs) για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών διεργασιών προγραμμάτων του στη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών.
  • την κατάλληλη χρήση σύγχρονων και ασύγχρονων μέσων επικοινωνίας για την απρόσκοπτη καθοδήγηση και υποστήριξη των φοιτητών από το εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκό και διδακτικό προσωπικό του ΑΠΚΥ.
  • την ανάπτυξη πολυμορφικού / διαδραστικού εκπαιδευτικού υλικού και την ανάπτυξη νέων ή/και την αξιοποίηση ανοικτών και επαναχρησιμοποιήσιμων εκπαιδευτικών πόρων στη βάση των αρχών ανοιχτής πρόσβασης/ανοιχτών δεδομένων.
  • την ενσωμάτωση εκπαιδευτικών μεθόδων, όπως οι διαδραστικές δραστηριότητες για την πρακτική εξοικείωση των φοιτητών και τη διασύνδεση της θεωρίας με την πράξη, αλλά και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού.
  • την απόλυτα επιτυχημένη διεξαγωγή των τελικών εξετάσεων των προγραμμάτων σπουδών εξ ολοκλήρου με ηλεκτρονικά μέσα, από τον προσωπικό χώρο των φοιτητών/τριών, με αδιάβλητες διαδικασίες ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, με ηλεκτρονική επιτήρηση από το διδακτικό προσωπικό και με όλα τα αναγκαία μέτρα διασφάλισης της ποιότητας και της ακεραιότητας των εξετάσεων.
  • την παραγωγή βασικής και εφαρμοσμένης διεπιστημονικής έρευνας με εθνικό και διεθνές αντίκτυπο.
  • την καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για την προαγωγή νέων ιδεών και προσεγγίσεων.
  • την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ηλεκτρονική αποτελεσματική εξυπηρέτηση και υποστήριξη των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου εξελίσσεται σε ‘φυτώριο’ καινοτομιών και σχεδιάζει προσεκτικά τα βήματα ανάπτυξής του, ώστε να μετασχηματιστεί στο Edupreneurial Πανεπιστήμιο που απαιτεί ο 21ος αιώνας και η σύγχρονη κοινωνία και να λειτουργεί αποτελεσματικά μέσα στην πολυπλοκότητα του σημερινού κόσμου προς όφελος της κοινότητάς του.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

www.ouc.ac.cy

T: +357 22 411600 / 711

Ε: [email protected] / [email protected]

Social media:

Facebook: @oucyprus

Twitter: @oucyprus

YouTube: @openuniversitycy

Instagram: @openuniversitycyprus

LinkedIn: @open-university-of-cyprus