Όλο και πιο σίγουροι εμφανίζονται τα τελευταία 24ωρα αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης ότι το τραπεζικό σύστημα άντεξε στις αναταράξεις από την επείγουσα εξαγορά της Credit Suisse και τις προηγηθείσες καταρρεύσεις αμερικανικών τραπεζών και αυτό τους οδήγησε να επανακάμψουν επικοινωνιακά, με δηλώσεις για συνέχιση της πολιτικής αυξήσεων των επιτοκίων. Με κατά προτεραιότητα στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, τον οποίο θεωρούν πιο επικίνδυνο εχθρό από την όποια αβεβαιότητα επικρατεί στις αγορές αλλά και από την επιβράδυνση της ανάπτυξης που προκαλείται από την άνοδο επιτοκίων.

Αν και στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζεται η έντονη συζήτηση για την αναγκαιότητα ή όχι της συνέχισης της πολιτικής αυξήσεων στα επιτόκια με την ίδια ένταση, αρκετά μέλη της ΕΚΤ εμφανίζονται να μην έχουν επιφυλάξεις για την ορθότητα της επιλογής για πρόσθετη νομισματική σύσφιξη.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, στην πλειοψηφία τους, εξετάζουν και το ενδεχόμενο μικρότερων μεταβολών σε σχέση με τις προηγηθείσες αυξήσεις 0,50%, αλλά φαίνεται να οριστικοποιείται πως οι αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια της Ευρωζώνης δεν φεύγουν από το τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δύο είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες που οι δανειολήπτες αναμένεται να μάθουν επίσημα κατά πόσο θα υποστούν νέα σοκ αυξήσεων: Η 4η Μαϊου και η 15η Ιουνίου, όταν θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για να λάβει νέες αποφάσεις για τα επιτόκια, αφού αξιολογηθεί η επιβράδυνση του πληθωρισμού μετά τις απανωτές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού κατά 3,5% συνολικά.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, όσο τυπικοί και να θέλουν να είναι τα πρόσωπα που έχουν δανειστεί, είτε για στεγαστικό δάνειο είτε για να στηρίξουν την επιχείρησή τους, θα υποχρεωθούν να υποστούν νέες θυσίες για να ανταποκριθούν στις συνεχώς διαφοροποιούμενες υποχρεώσεις τους.

Επιμένουν τα γεράκια

 – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί πιθανότατα να αυξήσει περισσότερο το κόστος δανεισμού, αν και το μεγαλύτερο μέρος της νομισματικής σύσφιξης έχει ήδη γίνει, δήλωσε χθες το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Μάντις Μίλερ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να έχουμε την πεποίθηση ότι η ραχοκοκαλιά του πληθωρισμού έσπασε», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, που συγκαταλέγεται στα «γεράκια» της ΕΚΤ.

 – Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό, δήλωσε και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ. Υπογράμμισε μάλιστα πως όταν η ΕΚΤ σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, θα πρέπει να αγνοήσει τις φωνές που θα ζητούν τη μείωσή τους, καθώς αυτό θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να αυξηθεί ξανά. «Αν πρέπει να τιθασεύσουμε αυτόν τον επίμονο πληθωρισμό, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επίμονοι», πρόσθεσε.

 – Σε ομιλία της προχθές στην Φρανκφούρτη, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 2% από 8,5% που ήταν τον Φεβρουάριο. «Για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική μας να κινείται ισχυρά προς περιοριστική κατεύθυνση… Και αυτή η διαδικασία μόλις έχει αρχίσει να υλοποιείται», πρόσθεσε.

Aυξήσεις και από άλλες κεντρικές τράπεζες

Δεν είναι μόνο η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης που επιμένει σε αυξήσεις επιτοκίων αλλά και άλλες κεντρικές τράπεζες, θέλοντας να περιορίσουν και αυτές τον πληθωρισμό. Σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ), διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 15 ετών (στο 4,25%) στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, που βαίνει σε διψήφιο ποσοστό στη Βρετανία.

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως ευρέως αναμενόταν από τις αγορές, προχώρησε τελικά προχθές η Federal Reserve (Fed), παρά την έντονη αναστάτωση στην τραπεζική αγορά. Με την κίνηση αυτή, το βασικό επιτόκιο της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ διαμορφώνεται στο εύρος διακύμανσης 4,75% έως 5%.

Η ελβετική Κεντρική Τράπεζα αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια της κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα, προειδοποιώντας παράλληλα ότι είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό της τομέα. Σταθερά στο 8,5% διατήρησε χθες τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Η άλλη όψη για τις αυξήσεις

Η επιμονή σε συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια είναι η μια όψη του νομίσματος, όπως την αντιλαμβάνονται οι κεντρικοί τραπεζίτες. Η Citigroup, ωστόσο, υποβάθμισε χθες τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, προειδοποιώντας ότι οι ταχύτατες αυξήσεις των επιτοκίων θα επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και τα κέρδη των τραπεζών, όπως μετέδωσε το Reuters. «Τα θεμελιώδη του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου φαίνονται υγιή. Αλλά η τρέχουσα κρίση εμπιστοσύνης θα μπορούσε να περιορίσει τη διάθεση για κίνδυνο και να μειώσει τη ροή του δανεισμού», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.