• Συνέντευξη του Group Human Talent Manager της Kanika Hotels & Resorts, Chris Αριστείδου

Η Kanika Hotels & Resorts έχει αναπτύξει μια ανθρώπινη σχέση με το προσωπικό της, χαρακτηριστικό της οποίας είναι το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του οργανισμού, σε όλες τις βαθμίδες επαγγελμάτων, παραμένουν μέλη της «οικογένειας» για πολλά χρόνια, δηλώνει σε συνέντευξη ο Group Human Talent Manager της Kanika Hotels & Resorts, Chris Αριστείδου. 

Ο κ. Αριστείδου μιλά για τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθεί η εταιρεία προς όφελος του προσωπικού της, τον αδιαπραγμάτευτο κανόνα που αφορά την ισότιμη μεταχείριση ανδρών και γυναικών στον οργανισμό και αναφέρεται στα τέσσερα βασικά κριτήρια αξιολόγησης του εργοδότη από το προσωπικό του.

Πως θα χαρακτηρίζατε την σχέση της εταιρείας σας, με το προσωπικό της και γιατί;

Είναι γενικά παραδεχτό ότι η επιτυχία και επίτευξη των στόχων του οποιοδήποτε οργανισμού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ανθρώπινο δυναμικό που έχει στην διάθεση του καθώς και στην διαχείριση του προσωπικού από την διεύθυνση και διοίκηση του κάθε οργανισμού.

Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους αποτελεί βασικό συστατικό στην προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους στην υλοποίηση του οράματος λειτουργίας και απόδοσης του οργανισμού.

Η αναγνώριση της τεράστιας σημασίας της σχέσης αυτής καθώς και η διατήρηση της, στο όσο το δυνατόν θετικότερο σημείο, είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες στην καθημερινή λειτουργικότητα του οργανισμού μας.

Μέσα από ειλικρινείς αλλά και καινοτόμες προσπάθειες, η εταιρεία έχει αναπτύξει μια ανθρώπινη σχέση αλληλοσεβασμού με το προσωπικό με στόχο την επίτευξη τόσο των οικονομικών και ποιοτικών στόχων της εταιρείας αλλά και της ευημερία του προσωπικού προσφέροντας συνεχή εκπαίδευση, επιμόρφωση, άριστες προοπτικές ανέλιξης, ανταγωνιστικά πακέτα μισθοδοσίας αλλά σταθερότητα στην εργοδότηση.

Χαρακτηριστικό της άριστης αυτής σχέση είναι το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του οργανισμού σε όλες τις βαθμίδες επαγγελμάτων παραμένουν μέλη της «οικογένειας» για πολλά χρόνια.

Τόσο η διεύθυνση όσο και η διοίκηση του οργανισμού είναι πεπεισμένοι πέρα πάση αμφιβολίας ότι η συνεχής επιτυχίες του οργανισμού τόσο από πλευράς εξέλιξης και επέκτασης των δραστηριοτήτων αλλά και της προσφοράς υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ειλικρινή και ανθρωποκεντρική σχέση που έχει καταφέρει να διαμορφώσει με το προσωπικό του οργανισμού.

Tι βέλτιστες πρακτικές ακολουθείτε προς όφελος του προσωπικού σας;

Με δεδομένη την αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς του ανθρώπινου δυναμικού στην επιτυχία του οργανισμού. Στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη εκείνων των βέλτιστων πρακτικών που αποσκοπούν στην ευημερία του προσωπικού με την δημιουργία ενός ευχάριστου και ανθρώπινού περιβάλλοντος εργασίας.

Πρακτικές όπως η συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του κάθε υπαλλήλου δημιουργώντας προοπτικές επαγγελματικής και μισθοδοτικής ανέλιξης για κάθε υπάλληλο.

Οργανισμός έχει διαμορφώσει ένα καινοτόμο σύστημα αξιολόγησης του κάθε υπαλλήλου που στόχο έχει την αναγνώριση της προσφοράς αλλά και την παροχή κάθε ευκαιρίας για την περαιτέρω βελτίωση και ανέλιξη του κάθε υπαλλήλου.

Σε θέματα επικοινωνία η πολιτική της ανοικτή πόρτας εφαρμόζεται και ενθαρρύνεται σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού. Επίσης διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεις με ομάδες προσωπικού σε επίπεδο τμημάτων ανοικτές συζητήσεις και κοινοί διάλογοι μεταξύ του προσωπικού και της διεύθυνσης αλλά και της διοίκησης όπου συζητούνται διαφορά θέματα υπηρεσιακά και μη ΠΟΙ) μπορεί να απασχολούν το προσωπικό. Ο ανοικτός αυτός διάλογος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού αλλά και της διεύθυνσης και διοίκησης του οργανισμού . Χαρακτηριστικό της μεγάλης σημασίας που δίνεται σε τέτοιες συναντήσεις είναι και η παρουσία στις πλείστες από αυτές του Εκτελεστικού Προέδρου του οργανισμού.

Ο οργανισμός έχει επίσης διαμορφώσει και εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό σύστημα αναγνώρισης και επιβράβευσης του προσωπικού με την ονομασία “KUDOS”.

Κύριοι στόχοι του προγράμματος αυτού, είναι η δημιουργία διατήρηση μιας κουλτούρας θετικής δεοντολογίας και αναγνώρισης του προσωπικού, που θα παρακινεί και ενθαρρύνει την υψηλή απόδοση και αποτελεσματικότητα, θα προωθεί επιθυμητές συμπεριφορές και θα τονώνει το ηθικό δημιουργώντας και διατηρώντας ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον, αλλά και θα ενθαρρύνει την αφοσίωση και διατήρηση των εργαζομένων καθιερώνοντας τον οργανισμό ως τον εργοδότη της πρώτης επιλογής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον θεσμό του υπαλλήλου του μηνός I έτους , αναγνώριση ειδικών επετείων των υπαλλήλων όπως γενέθλια , γάμοι, γεννήσεις, εργασιακές επετείους αλλά και αφυπηρετήσεων. Περιλαμβάνει επίσης σχέδια ανταμοιβής και αναγνώρισης για την προσφορά του κάθε υπαλλήλου.

Υπάρχει ισότιμη μεταχείριση ανδρών και γυναικών στον οργανισμό σας;

Η ισότιμη μεταχείριση ανδρών και γυναικών στον οργανισμό αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κανόνα στην καθημερινή αλλά και γενικότερη λειτουργία του οργανισμού. Η οποιαδήποτε διάκριση λόγω φύλου είτε σε θέματα προσλήψεων και προαγωγών είτε μισθολογική η ακόμη και στην ανάθεση καθηκόντων απαγορεύεται αυστηρά. Το τμήμα προσωπικού είναι επιφορτισμένο να επιβεβαιώνει την πολιτική αυτή σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού . Επιπρόσθετα όλοι οι υπάλληλοι που πιθανόν να αισθάνονται για διάφορους ότι υπάρχει δυσμενής διάκριση εναντίων τους λόγω φύλλου είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα προσωπικού και να εκφράσουν το παράπονο τους Νοείται ότι η κάθε περίπτωση τυγχάνει χειρισμού με απόλυτη εχεμύθεια ώστε οι υπάλληλοι να αισθάνονται ασφαλείς και τα όποια διορθωτικά μέτρα λαμβάνονται να είναι τέτοια που να διαβεβαιώνουν την πολιτική του οργανισμού για ισότιμη μεταχείριση ανδρών και γυναικών.

Πως πιστεύεται αξιολογεί το προσωπικό το εργοδότη του;

Πιστεύουμε ότι ο κάθε εργαζόμενος έχει τα δικά του κριτήρια αξιολόγησης του εργοδότη του .

Γενικά όμως υπάρχουν τέσσερα βασικά κριτήρια. Αυτά είναι:

  • Μισθοδοσία
  • Εργασιακό Περιβάλλον / Συνθήκες εργασίας
  • Ασφάλεια και σταθερότητα στην εργοδότηση
  • Προοπτικές βελτίωσης και ανέλιξης

Η σημασία και βαρύτητα που δίνει ο κάθε εργαζόμενος σε καθένα από αυτά τα κριτήρια διαφέρει ανάλογα με τις προσωπικές συνθήκες και πεποιθήσεις το καθενός από αυτούς.

Η συνεχής μας προσπάθεια σαν οργανισμός είναι να προσφέρουμε στους εργαζόμενος μας τις καλύτερες προυποθέσεις εργοδότησης με ανταγωνιστικά πακέτα μισθοδοσίας, σε ένα υγειές και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, με ψηλές προοπτικές βελτίωσης και ανέλιξης πάντοτε με ασφάλεια και σταθερότητα στην εργοδότηση

Ποια είναι τα σχέδια σας ως όμιλος;

H υλοποίηση του οράματος λειτουργίας και απόδοσης του οργανισμού.