Αποτελούν τη βασική πηγή προμήθειας προϊόντων και αγαθών για κάθε νοικοκυριό. Βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γειτονιά και οι πελάτες τους έχουν μπροστά τους αρκετές επιλογές, τόσο για επιλογή καταστήματος όσο και για επιλογή των φθηνότερων προϊόντων. Οι υπεραγορές βρίσκονται στη διάθεση των καταναλωτών, ωστόσο αυτό που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι ο «πόλεμος» για να γίνει κάποια αλυσίδα πιο ισχυρή έναντι των υπολοίπων.
Κάνοντας μία ανασκόπηση των επικείμενων κινήσεων των κυριότερων επωνυμιών καταστημάτων λιανικού εμπορίου και τα πλάνα τους για νέες υπεραγορές από το 2019 και τα επόμενα χρόνια, διαβλέπουμε πως ο πόλεμος επικράτησης και αύξησης μεριδίων φουντώνει διαρκώς.
Συνεχίζουν οι ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες υπεραγορών στο λιανικό εμπόριο, εργοδοτώντας πάνω 1800 άτομα και σύντομα θα λειτουργεί 16 καταστήματα παγκύπρια.
Εντός του 2019, η υπεραγορά έχει στα πλάνα της τη λειτουργία ενός νέου καταστήματος στα Πολεμίδια, με έκταση 3.000 τ.μ. περίπου, στο ισόγειο της πρώην υπεραγοράς Ορφανίδης μαζί με άλλα «δυνατά» ονόματα όπως τα κατάστημα παιχνιδιών Jumbo, το ΙΚΕΑ αλλά και καφετερία Starbucks. Στα πλάνα είναι και μία δεύτερη υπεραγορά στην Πάφο, εκεί όπου στεγαζόταν η πρώην υπεραγορά Ε&S Αφροδίτη, κοντά στο Kings Avenue Mall.
Σημειώνεται ότι κατά το 2018, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου της εταιρείας Χ.Α. Παπαέλληνας Εμπορική, στην οποία ανήκουν οι υπεραγορές, λειτούργησαν δύο νέες υπεραγορές στο Κίτι και στη Λακατάμια. Επιπρόσθετα, στις υπεραγορές Λακατάμιας και Έγκωμης λειτούργησαν για πρώτη φορά στην Κύπρο συνολικά 10 ταμεία self checkouts, μια τεχνολογική καινοτομία για πιο εύκολη εξυπηρέτηση των πελατών. Στόχος να τοποθετηθούν σε όλες τις υπεραγορές Άλφα Μέγα σταδιακά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να προκύψει νέα επεκτατική κίνηση της αλυσίδας, η οποία θα είναι πρωτοφανής και θα συζητηθεί ιδιαίτερα.
Ήρθε για να μείνει η Lidl
Έντονη είναι η παρουσία της γερμανικής αλυσίδας υπεραγορών Lidl στο νησί παρόλο που μετρά λίγα χρόνια παρουσία και οι ενδείξεις είναι πως θα επεκταθεί περισσότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σχέδια για νέο κατάστημα στην περιοχή Κάψαλου στη Λεμεσό, κοντά στην υπεραγορά ΑΛΦΑ ΜΕΓΑ ανεβάζοντας τον πήχη του ανταγωνισμού.
 
Η Lidl έχει επίσης στα πλάνα της τη δημιουργία 20 συνολικά καταστημάτων μέχρι το 2020, ενώ διαθέτει ήδη 17 καταστήματα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο η γνωστή αλυσίδα θα λειτουργήσει ένα υπερ-κατάστημα στην περιοχή Στροβόλου στη Λευκωσία, όπως φημολογείται εδώ και κάποιο καιρό στην αγορά. Η γερμανική εταιρεία βρίσκεται στην Κύπρο από το 2010 όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα και σήμερα έχει ένα μερίδιο αγοράς που υπολογίζεται κοντά στο 13%.
Κάθοδος Παπαντωνίου στη Λευκωσία
Μπήκαν τα θεμέλια και η κάθοδος στη Λευκωσία για τις υπεραγορές Παπαντωνίου πρέπει να θεωρείται γεγονός. Η εκ Πάφου ορμώμενη επωνυμία καταστημάτων έχει στο δυναμικό της οκτώ υπεραγορές, πέντε σε Πάφο και τρεις στη Λεμεσό. Τώρα δίνει συνέχεια με ένα νέο κατάστημα στην περιοχή της Λευκωσίας  και πιο συγκεκριμένα στην Έγκωμη.
Το κτήριο το οποίο θα κατασκευαστεί, θα εφάπτεται της λεωφόρου Αρχαγγέλου Μιχαήλ και θα βρίσκεται κοντά στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης. Σύμφωνα με τα σχέδια εντός των 2800 τετραγωνικών μέτρων, θα περιλαμβάνεται ιχθυοπωλείο, κρεοπωλείο, αρτοπωλείο, delicatessen και ψησταριά, εστιατόριο, κουζίνα και χώροι υγιεινής. Επίσης θα διαθέτει και 224 θέσεις στάθμευσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπεραγορές Παπαντωνίου ανακοίνωσαν στα μέσα Μαρτίου επίσημα τη συνεργασία τους με τον βρετανικό κολοσσό του λιανικού εμπορίου Sainsbury’s για διάθεση προϊόντων, μεταξύ των οποίων θα είναι τρόφιμα, ποτά, καλλυντικά, είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριστικών, τροφές και προϊόντα κατοικίδιων.
Στα μελλοντικά σχέδια των υπεραγορών Παπαντωνίου είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς και αύξηση πωλήσεων και η νέα υπεραγορά στην πρωτεύουσα αποτελεί απόδειξη στρατηγικής κίνησης. Απομένει να διαφανεί η υποδοχή που θα τύχει από το κοινό της Λευκωσίας, σε μία περιοχή που ήδη διαθέτει έντονο ανταγωνισμό.
Προσαρμόζεται ο Σκλαβενίτης
Χρονιά προσαρμογής στα κυπριακά δεδομένα φαίνεται πως θα είναι και το 2019 για την αλυσίδα υπεραγορών Σκλαβενίτης. Έχοντας βρεθεί στην κυπριακή αγορά μετά την κατάρρευση της Μαρινόπουλος-Carrefour, είναι δεδομένο πως ο ελληνικός Όμιλος ρίχνει όλο του το βάρος στην ελληνική αγορά, εκεί όπου οι αριθμοί και το γενικότερο διακύβευμα είναι τεράστια.
 
Ο Όμιλος Σκλαβενίτης κατά την ετήσια σύσκεψη της διοίκησης στην Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση του τζίρου των υπεραγορών και αποφασίστηκαν κάποιες ενέργειες για συνέχιση της ανοδικής πορείας, μεταξύ αυτών και ανακαίνιση των καταστημάτων.
Οι ενέργειες αυτές ενδεχομένως να επηρεάσουν και τα καταστήματα στην Κύπρο τα οποία εδώ και καιρό τέθηκαν σε ένα σταδιακό σχεδιασμό ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού προσαρμοσμένα στα δεδομένα του νέου ιδιοκτήτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος από την 1η Μαρτίου 2017, έχει στα χέρια του και τα 18 καταστήματα που λειτουργούσαν με τον διακριτικό τίτλο Carrefour στην Κύπρου.
Και η ΜΕΤΡΟ στο παιχνίδι
Νέο κατάστημα αναμένεται να ανοίξουν οι υπεραγορές ΜΕΤΡΟ στη Λεμεσό, επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημασία που έχει η πόλη για τη στρατηγική επέκτασής τους. Η νέα υπεραγορά πρόκειται να στεγαστεί εκεί όπου βρισκόταν παλαιότερα το κατάστημα Πισσαρίδης στην Αγία Φύλα. Το ακίνητο αποκτήθηκε μετά από τη συμφωνία των υπεραγορών με τη Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου (REMU). Έτσι περνάνε στην ιδιοκτησία του ΜΕΤΡΟ 5.376τ.μ. γης και στεγασμένοι χώροι  2.126τ.μ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της REMU, το ακίνητο εκτιμήθηκε στα 7.2 εκατ. ευρώ. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες μιλάνε για κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου και για ανέγερση νέου, ωστόσο, αυτό τοποθετείται στα τέλη του 2020. Επιπρόσθετα, η παρουσία μιας υπεραγοράς ΜΕΤΡΟ θα αυξήσει τον ανταγωνισμό καθώς αρκετά κοντά λειτουργεί υπεραγορά ΑΛΦΑ ΜΕΓΑ, ενώ το νέο κατάστημα της Lidl που προαναφέραμε είναι κι αυτό αρκετά κοντά.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία κίνηση για νέα υπεραγορά ΜΕΤΡΟ είχε γίνει το 2014, με τη λειτουργία του νέου καταστήματος στο Παραλίμνι. Στη Λεμεσό, λειτουργεί ήδη κατάστημα κάτω από την επωνυμία ΜΕΤΡΟ, στη Μουτταγιάκα.
 
Σε μία άλλη εξέλιξη οι υπεραγορές ΜΕΤΡΟ έχουν προχωρήσει σε συνεργασία με την αλυσίδα καφετεριών Mikel και η γνωστή αλυσίδα καφετεριών λειτουργεί στην υπεραγορά στον Στρόβολο. Στο μέλλον θα διαφανεί αν η συνεργασία θα επεκταθεί και σε άλλες υπεραγορές.  
Επιτέλους δεύτερος Αθηαινίτης
Μπορεί να μην πρόλαβε να λειτουργήσει στα εγκαίνια του Nicosia Mall αλλά τελικά άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον Δεκέμβριο του 2018. Η υπεραγορά κάνει τα πρώτα βήματα επέκτασης και λειτουργεί το δεύτερό της κατάστημα στη Λευκωσία.
Η κίνηση αυτή είναι ένδειξη πως ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στην περιοχή Παλουριώτισσας και όχι μόνο, ψάχνει τρόπους να επεκταθεί και μέχρι στιγμής φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα.
Μάλιστα, κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας το κατάστημα στο εμπορικό κέντρο ήταν από τα πιο φτηνά της Λευκωσίας, ακολουθώντας τη γενικότερη πολιτική τιμολόγησης του Ομίλου.
«Ψάχναμε εδώ και καιρό την κατάλληλη ευκαιρία για να εξυπηρετήσουμε ολόκληρη την πόλη της Λευκωσίας και βρήκαμε το ιδανικό μέρος στο Nicosia Mall», είχε πει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Στράτος Αθηαινίτης. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσο η υπεραγορά θα επιδιώξει να επεκταθεί και εκτός της πρωτεύουσας σε άλλες επαρχίες τα επόμενα χρόνια.
Αναμονή για SPAR
Η αρχή για τις υπεραγορές Spar στην Κύπρο έγινε από τη Λάρνακα με τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.
 
Στο μεσοπρόθεσμο επιχειρηματικό πλάνο της Spar Cyprus προβλέπεται η λειτουργία 20 και πλέον καταστημάτων σε όλη την Κύπρο, με ένα χρονοδιάγραμμα τριών με πέντε χρόνων. Το μέγεθος του καταστήματος στη Λάρνακα – το οποίο έχει έκταση 1.300 τ.μ. – δεν είναι τυχαίο, καθώς η εταιρεία ήθελε να συστηθεί στο κοινό με όλα τα τμήματα και προϊόντα που θα προσφέρει.
Η Spar Cyprus λειτουργεί στην Κύπρο υπό την ευθύνη του Συγκροτήματος ERMES και προέρχεται από την Ολλανδία. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή συνεταιρικά δίκτυα υπεραγορών στον κόσμο, με παρουσία σε 48 χώρες σε 4 ηπείρους και εργοδοτεί πάνω από 350 χιλιάδες άτομα στα 12.500 καταστήματα της.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί οποιεσδήποτε νέες κινήσεις επέκτασης, είτε ιδιόκτητες είτε μέσω συνεργασίας με άλλες υφιστάμενες υπεραγορές και έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ερωτηματικά κατά πόσο ο στόχος για 20 καταστήματα μέσα σε πέντε χρόνια θα επιτευχθεί. Βέβαια, το σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι απλώς η αύξηση των καταστημάτων. Αυτό άλλωστε έδειξε πρόσφατα η ίδια η αγορά.
 
Από το περιοδικό Forbes (Τεύχος Απριλίου 2019)