Συνέντευξη στον Σωκράτη Ιωακείμ

Κύριε Καραμοντάνη, κατ’ αρχάς πού βρισκόμαστε με τα έργα στη Μαρίνα;

Οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν βάσει του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης, τηρώντας παράλληλα τις υψηλές προδιαγραφές και τα πρότυπα που έχουν τεθεί. Η αλήθεια είναι πως η πανδημία αλλά κυρίως οι επιπτώσεις αυτής και κατ’ επέκταση ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επέφεραν ανατροπές στον προγραμματισμό και αναπροσαρμογές των πλάνων ανάπτυξης, όχι μόνο για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας αλλά σε όλον τον κλάδο του real estate και του τουρισμού. Όμως ξεπεράσαμε και συνεχίζουμε να ξεπερνούμε γρήγορα όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια με στόχο την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου που θα αλλάξει τα δεδομένα για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Ο ανατολικός περιστρεφόμενος πύργος έφτασε στην κορυφή του τον περασμένο Απρίλιο, πάνω από 110 μέτρα, αποτελεί το υψηλότερο κτήριο της επαρχίας, και αναμένεται να παραδοθεί αρχές της άνοιξης του 2023. Θα είναι ένα από τα μόλις 34 περιστρεφόμενα κτήρια σε όλον τον κόσμο. Ξεκίνησε κι επίσημα η παράδοση των πολυτελών επαύλεων, με τις παραθαλάσσιες επαύλεις  6 και 7 να έχουν ήδη παραδοθεί στους ιδιοκτήτες τους. Και οι δύο επαύλεις αποτελούν ένα κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και υπηρεσίες, σε μια τοποθεσία με θέα που κόβει την ανάσα. Αυτό είναι άλλωστε μόνο ένα από τα πλεονεκτήματα της Μαρίνας Αγίας Νάπας, η πολυτελής παραθαλάσσια διαβίωση!

Όμως πέρα από τις κατοικίες, έμφαση έχει δοθεί και στην εμπορική ζώνη όπου ήδη λειτουργούν τα περισσότερα καταστήματα.

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας αποτελεί βραβευμένη μεικτού τύπου ανάπτυξη, ένα προορισμό για όλους και για κάθε στιγμή της ημέρας. Προσφέρει δε, μια ειδυλλιακή απόδραση μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη μαρίνα έναν προορισμό διασκέδασης και ψυχαγωγίας όλο το χρόνο, γι’ αυτό και έχουμε επιλέξει πολύ προσεκτικά τις επιχειρήσεις που φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις της. Από το έμπιστο Αλφαμέγα και το Coffee Berry μέχρι τα εκλεπτυσμένα και παγκοσμίου βεληνεκούς εστιατόρια L’Atelier Robuchon & Deli Robuchon. Σε αυτό το ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε σε πιλοτική φάση για την εμπορική ζώνη το καλοκαίρι του 2021, μας έχουν εμπιστευθεί γνωστές αλλά και ανερχόμενες επιχειρήσεις όπως το Riva Beachouse, το Sushi Yama – το πρώτο εστιατόριο γιαπωνέζικης κουζίνας της μαρίνας, το Pahit Ice, το Sueno Azul – ένα νέο και πολλά υποσχόμενο surf & turf concept. Παράλληλα τον Ιούλιο του 2022 στην μαρίνα άνοιξε τις πόρτες του και το πρώτο κατάστημα ένδυσης Tiffany Mare. Οι εσωτερικές μας ομάδες εργάζονται με προσήλωση και ζήλο έτσι ώστε να πλαισιώνουν τις ήδη υπάρχουσες επιλογές εστίασης, αγορών και ψυχαγωγίας με νέες, έτσι ώστε το 2023 να προσφέρουμε ακόμα πιο εμπλουτισμένη εμπειρία στους επισκέπτες, τουρίστες, ιδιοκτήτες σκαφών και κυρίως στους ενοίκους.

Είστε ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα κίνηση;

Ο κόσμος αγκάλιασε τη Μαρίνα Αγίας Νάπας. Μέχρι στιγμής η κίνηση των επισκεπτών είναι περισσότερο από ικανοποιητική για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο αλλά και τον Σεπτέμβριο που είχαν υψηλή επισκεψιμότητα. Οι επισκέπτες αποτελούνται τόσο από τουρίστες που επισκέπτονται την επαρχία καθώς και την Κύπρο όσο και μόνιμους κάτοίκους αλλά και Κύπριους από άλλες επαρχίες του νησιού. Αναμφίβολα η μαρίνα έδωσε νέα πνοή και ύφος στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους. Δηλαδή, να καταστεί η Μαρίνα Αγίας Νάπας ένας ολόχρονος προορισμός, μια πολύβουη κυψέλη που θα σφύζει από ζωή όλο το χρόνο, χάρη στους μόνιμους κατοίκους, τους τουρίστες και τους επισκέπτες. Αυτό προϋποθέτει τον σωστό συνδυασμό καταστημάτων, χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας που θα προσελκύει όλο τον χρόνο και τον Κύπριο και τον ξένο επισκέπτη. Κι αυτό δείχνουμε μέχρι στιγμής να το έχουμε πετύχει. Εχθρός βέβαια του καλού είναι το καλύτερο. Και γι΄ αυτό δουλεύουμε αδιάκοπα και απρόσκοπτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δεν σας ανησυχεί η εποχικότητα της περιοχής;

Αυτό κάποιοι το έβλεπαν ως πρόβλημα, εμείς το είδαμε ως μια μεγάλη ευκαιρία. Η περιοχή της Αγίας Νάπας δεν είναι μόνο ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός του νησιού αλλά κι από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του. Από την περιοχή απουσιάζουν υποδομές που θα την καταστήσουν έναν προορισμό σε λειτουργία 12 μήνες το χρόνο, όπως συμβαίνει στις μεγάλες πόλεις του νησιού.  Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει η Μαρίνα Αγίας Νάπας, ένα έργο που θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της εποχικότητας και σε ότι συνεπάγεται με αυτή. Όταν θα φιλοξενεί 600 σκάφη, το οικιστικό κομμάτι του έργου θα έχει ολοκληρωθεί, με εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες να κατακλύζουν τα εστιατόρια, τα καταστήματα και με τις εκδηλώσεις στο μοναδικό του είδους του Event Center, αδιαμφισβήτητα η εποχικότητα θα είναι πλέον παρελθόν, τόσο σε επίπεδο επισκεψιμότητας αλλά και στον εξίσου σημαντικό τομέα της απασχόλησης και των νέων θέσεων εργασίας.

Σ’ αυτό συμβάλλει και το Event Center;

Το Event Center αποτελεί αρχιτεκτονικό στολίδι, ένα τοπόσημο σύγχρονης αρχιτεκτονικής που προσέλκυσε από την πρώτη κιόλας μέρα όχι μόνο τα βλέμματα αλλά και κυρίως τους λάτρεις της φωτογραφίας! Ένας μοντέρνος, υπερσύγχρονος πολυχώρος που μπορεί να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση, από ένα συνέδριο, μια έκθεση μέχρι και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως βαπτίσεις και γάμους.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ναι μεν η Μαρίνα Αγίας Νάπας είναι πολλά περισσότερα, όμως παραμένει πρωτίστως μια μαρίνα που παρέχει υπηρεσίες σε σκάφη, εκτιμάται ότι έχουν επιτευχθεί οι όποιοι στόχοι σ’ αυτόν τον τομέα;

Με βάση τα δεδομένα του παρελθόντος και τους περιορισμούς των προηγούμενων δύο ετών, επιτρέψτε μου να πω «και με το παραπάνω»! Και δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό, το λένε οι εκατοντάδες μέχρι στιγμής πλήρως ικανοποιημένοι πελάτες μας. Η Μαρίνα είναι σχεδιασμένη με γνώμονα την άρτια εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών και πληρωμάτων σκαφών όλων των μεγεθών. Αποτελεί επίσημο λιμάνι εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία και την πρώτη πιστοποιημένη μαρίνα στην Κύπρο σύμφωνα με το πρότυπο ISO 13687-1. Παράλληλα, από τον Μάιο του 2022 έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία. Προσφέρει υπηρεσίες και εγκαταστάσεις κορυφαίας ποιότητας, ισάξιες αντίστοιχων διεθνούς εμβέλειας. Να θυμίσω ότι η Μαρίνα παρέχει τη δυνατότητα ασφαλούς ελλιμενισμού 360 σκαφών συμπεριλαμβανομένων superyacht όπως το 107 μέτρων “LANA” που ελλιμενίστηκε το Νοέμβριο του 2021 αλλά και αγκυροβόλησης κρουαζιερόπλοιων όπως το “SEADREAM II” που αγκυροβόλησε με ασφάλεια τον περασμένο Μάιο καθώς και το “RHAPSODY OF THE SEAS” τον Σεπτέμβριο του 2022, με συνολικά 3,000 επιβάτες και πλήρωμα. Ακόμα μια σημαντική εξέλιξη για την ευρύτερη επαρχία καθώς θα δοθεί «τουριστική ανάσα» στους μήνες που παραδοσιακά παρουσιάζεται πτώση της επισκεψιμότητας, αλλά κυρίως μέσω της οικονομικής δραστηριότητας των εκδρομών στην ευρύτερη επαρχία Αμμοχώστου. Αξίζει για μια ακόμα φορά να υπενθυμίσω και να τονίσω πως χρειάστηκαν τρία χρόνια συνεχούς και επίμονης προσπάθειας από την πλευρά μας καθώς και των αρμόδιων Αρχών, Υπουργείων και Δήμων έτσι ώστε να εγκριθεί το αγκυροβόλιο. Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Οι κρουαζιέρες είναι ένας εξαιρετικός και αποδοτικός τρόπος να τονωθεί ο τουρισμός και να διαφημιστούν οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδα μας και τα όμορφα μέρη της.