• Συνεχής η επένδυση της ΑΗΚ σε νέους σταθμούς για εξυπηρέτηση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

Αυξάνονται στην Κύπρο οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και ειδικά οι ταχυφορτιστές (fastchargers) με φόρτιση ολόκληρης της μπαταρίας μέσα σε μόλις 20 λεπτά, με τον σχεδιασμό της ΑΗΚ να θέλει μέσα στο 2021 την εγκατάσταση πέντε (5) συνολικά ταχυφορτιστών, και δώδεκα (12) ημι-ταχυφορτιστών.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, πιστή στη δέσμευση της για δημιουργία υποδομών εναλλακτικών καυσίμων και συγκεκριμένα υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, διαχειρίζεται, συντηρεί και επεκτείνει την υποδομή φόρτισης με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πελατών της και της κοινωνίας αναλόγως της ένταξης των ηλεκτρικών οχημάτων στην κυπριακή κοινωνία και την αυξανόμενη χρήση των υποδομών.

Αυτή στιγμή ένας ταχυφορτιστής έχει εγκατασταθεί στη Σκαρίνου, στο χώρο στάθμευσης Υπεραγοράς, οποίος έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και δεύτερος στο χώρο στάθμευσης στην Αλάμπρα. Επιπρόσθετα προγραμματίζεται η εγκατάσταση 3 επιπρόσθετων ταχυφορτιστών στην κοινότητα Κολοσσίου, στον χώρο στάθμευσης και πάλι υπεραγοράς, στη περιοχή Τροόδους και Αστρομερίτη.

Γίνονται μελέτες και συζητήσεις για εγκατάσταση δύο επιπρόσθετων ταχυφορτιστών, είτε στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου, είτε Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς και ενδεχομένως στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Τροόδους. Σε κάθε σημείο ταχείας φόρτισης υπάρχουν τρείς (3) ρευματοδότες φόρτισης (Τύπου 2 (43kW AC), CHAdeMO και CCS (50kW DC)) και μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα δύο οχήματα ένα σε AC και ένα σε DC.

Πρόθεση μας είναι να καλύψουμε με φορτιστές ταχείας φόρτισης όλους τους αυτοκινητόδρομους, ωστόσο θα πρέπει επίσης να τοποθετηθεί και ένας φορτιστής στον δρόμο Λάρνακας-Παραλιμνίου ή Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2021 θεωρείται ότι θα μπορέσουν να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν και οι 5 ταχυφορτιστές (fastcharger), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν και περισσότεροι.

Επιπρόσθετα, έχει ξεκινήσει και η τοποθέτηση συνολικά 12 σταθμών με φορτιστές ημι-ταχείας φόρτισης όπως αυτούς που υπάρχουν ήδη  και παρέχουν τη δυνατότητα φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος μέχρι 22kW. Σε κάθε σημείο φόρτισης υπάρχουν δύο (2) ρευματολήπτες φόρτισης και μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα δύο οχήματα. “Τέτοιου είδους είναι ο σταθμός φόρτισης που βρίσκει κάποιος σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, στο λιμάνι Λεμεσού και στα αεροδρόμια.

Έχουν λειτουργήσει το τελευταίο διάστημα δύο φορτιστές στον Ύψωνα, και δύο στο περιφερειακό γραφείο της Λάρνακας ενώ θα τοποθετηθεί και ένας ημί-ταχυφορτιστής στη Μέσα Γειτονιά, στη Λεμεσό. Μέσα στο 2021 πάντως, θα τοποθετηθούν στο σύνολο 12 φορτιστές ημι-ταχείας φόρτισης.

Η υποδομή της Υπηρεσίας e-charge θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς αυξάνεται και η ένταξη ηλεκτρικών οχημάτων στις μεταφορές προς καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών της υπηρεσίας και των καταναλωτών προσφέροντας τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές. Οι υφιστάμενοι σταθμοί φόρτισης είναι οι ακόλουθοι:

1. Υφιστάμενοι σταθμοί ημι-ταχείας φόρτισης (22kW AC):

 Α/Α

Δήμος

Σημείο/Χώρος

     

1

Στρόβολος

Κεντρικά Γραφεία ΑΗΚ

2

Λευκωσία

Περιφερειακό Γραφείο ΑΗΚ Λ-Κ-Μ

3

Αγλαντζιά

Συμβολή Κερύνειας και Μπουμπουλίνας

4

Έγκωμη

Οδός Λευκοθέου

5

Στρόβολος

Χώρος Στάθμευσης Δημαρχείου Στροβόλου

6

Λατσιά

Μπροστά από Δημαρχείο Λατσιών

7

Αγλαντζιά

Πανεπιστημιούπολη

8

Στρόβολος

Κτίριο Δημοσίων Έργων (έλεγχος και δοκιμές)

9

Λατσιά

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας (έλεγχος και δοκιμές)

10

Πλατεία Πλατρών

Χώρος Στάθμευσης πάνω από Πλατεία Πλατρών

11

Λεμεσός

Χώρος Στάθμευσης Εναερίου

12

Λεμεσός

Χώρος Στάθμευσης Επίχωσης

13

Άγ. Αθανάσιος

Δημοτικός Χώρος Στάθμευσης Αγ. Αθανασίου

14

Παρεκκλησιά

Χώρος Στάθμευσης Εστιατορίου Chester’s

15

Λεμεσός

Χώρος Στάθμευσης οδό Σαλαμίνος

16

Ύψωνα

Μπροστά από Δημαρχείο Ύψωνα

17

Ύψωνα

Πάρκο Ελαιών Ύψωνα

18

Λεμεσός

Δημαρχείο Μέσα Γειτονιάς (έλεγχος και δοκιμές)

19

Λάρνακα

Χώρος Στάθμευσης Δρόμος Μακένζη

20

Λάρνακα

Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας

21

Λάρνακα

Περιφερειακό Γραφείο ΑΗΚ Α-Λ (1)

22

Λάρνακα

Περιφερειακό Γραφείο ΑΗΚ Α-Λ (2)

23

Αραδίππου

Δημαρχείο Αραδίππου

24

Παραλίμνι

Χώρος Στάθμευσης Αμφιθεάτρου Παραλιμνίου

25

Πρωταράς

Χώρος Στάθμευσης Γραφείου ΚΟΤ στον Πρωταρά

26

Πάφος

Περιφερειακό Γραφείο Α.Η.Κ Πάφου

27

Πάφος

Διεθνής Αερολιμένας Πάφου

28

Πόλη Χρυσοχούς

Χώρος Στάθμευσης Γρ. ΚΟΤ  Πόλεως Χρυσοχούς

 

2. Υφιστάμενοι σταθμοί ταχείας φόρτισης (43kW AC & 50kW DC):

 Α/Α

Αυτοκινητόδρομος

Σημείο/Χώρος

1

Λευκωσίας – Λεμεσού

Άλφα Μέγα Σκαρίνου

2

Λευκωσίας – Λάρνακας

Χώρος Στάθμευσης Λεωφορείων Αλάμπρα (έλεγχος και δοκιμές)

Παράλληλα οι πολίτες μέσω της αναβαθμισμένης πλατφόρμας myeac.etrel.com, η οποία λειτουργεί είτε σε κινητό είτε σε υπολογιστή, μπορεί να δει τα σημεία που βρίσκονται οι φορτιστές, την κατάσταση που βρίσκονται (αν έχουν βλάβη ή λειτουργούν κανονικά), αν είναι κατειλημμένοι ή άλλες πληροφορίες σε πραγματικό σχεδόν χρόνο.

Η σύγκριση

Ο χρονος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται από  δύο παράγοντες. Την μπαταρία του αυτοκινήτου και τη δυνατότητα του οχήματος.  Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ταχυφορτιστής είναι 50kW, έχει τη δυνατότητα να φορτίσει πλήρως ένα αυτοκίνητο – εξαρτάται από το μοντέλο – σε διάστημα 15-20 λεπτών.

3. Μελλοντικοί σταθμοί φόρτισης 2022-2023:

 Α/Α

Αυτοκ/Περιοχή

Σημείο/Χώρος

Τύπος

     

 

1

Λεμεσού – Πάφου

Άλφα Μέγα Κολόσσι

Ταχείας Φόρτισης 50kW

2

Λεμεσού – Τροόδους

Κύριο Δρόμο Μονιάτη

Ταχείας Φόρτισης 50kW

3

Λευκωσίας – Τροόδους

Αστρομερίτη

Ταχείας Φόρτισης 50kW

4

Τρόοδος

Κεντρική Πλατεία Τροόδους

Ταχείας Φόρτισης 50kW

5

Πρωταράς

Ξενοδοχειακή Μονάδα

Ημιταχείας Φόρτισης 22kW

6

Πρωταράς

Ξενοδοχειακή Μονάδα

Ημιταχείας Φόρτισης 22kW

7

Λεμεσός

Ξενοδοχειακή Μονάδα

Ημιταχείας Φόρτισης 22kW

8

Λεμεσός

Υπεραγορά Μετρό

Ημιταχείας Φόρτισης 22kW

9

Πάφος

Χώρος Στάθμευσης Δημαρχείο Πάφος

Ημιταχείας Φόρτισης 22kW

10

Λευκωσία

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ημιταχείας Φόρτισης 22kW

(Οι μελλοντικοί σταθμοί φόρτισης είναι ενδεικτικοί).
 

Όσον αφορά τον χρόνο φόρτισης με ημι-ταχείς φορτιστές των 22kW, αυτό εξαρτάται πλήρως από το είδος του αυτοκινήτου και το είδος φόρτισης που μπορεί να πάρει. Για παράδειγμα, κάποια οχήματα έχουν δυνατότητα φόρτισης στα 21 kW, άρα θα χρειαστεί περίπου 1-1μιση ώρα. Αν είναι όμως η δυνατότητα φόρτισης του οχήματος περιορίζεται στα 7,6kW, χρειάζεται 4-5 ώρες. 

Ο ιδιοκτήτης ηλεκτρικού οχήματος θα πρέπει να αποταθεί σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ να υπογράψει τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών και να παραλάβει τη κάρτα RFID με την οποία θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλους τους φορτιστές που έχουν εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν από την ΑΗΚ στο μέλλον. Παράλληλα λαμβάνει ηλεκτρονικό μήνυμα για εγγραφή στην πλατφόρμα της υπηρεσίας e-charge.

Το σύστημα διαχείρισης της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ελέγχεται και διαχειρίζεται από τη Διεύθυνση Μη-Ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων της ΑΗΚ και παρακολουθεί την ορθή φόρτιση του ηλεκτρικού οχήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της φόρτισης.

Η φόρτιση γίνεται με τη μέθοδο Mode 3 με αμφίδρομη επικοινωνία οχήματος και φορτιστή καθ’ όλη την διάρκεια της φόρτισης. Οι ρευματολήπτες που υπάρχουν σε κάθε σταθμό φόρτισης είναι Type 2 για ημι-ταχείας φορτιστές ενώ στους ταχείας φόρτισης υπάρχουν 3 ρευματοδότες τύπου 2, CHAdeMO και CCS με ενσωματομένα καλώδια φόρτισης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurelectric. 

Ο κάθε χρήστης της υπηρεσίας e-charge χρεώνεται €25,00 πάγιο, στον πρώτο λογαριασμό και τα τιμολόγια αποστέλλονται στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων κάθε διμηνία. Ο ιδιοκτήτης ηλεκτρικού οχήματος για εγγραφή στην υπηρεσία e-charge, σε περίπτωση απώλειας της κάρτας RFID ή σε περίπτωση που επιθυμεί επιπρόσθετη κάρτα, αποτείνεται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης της ΑΗΚ για εγγραφή στην υπηρεσία, επανέκδοση ή έκδοση επιπρόσθετης κάρτας.

Πληροφόρηση για την Υπηρεσία e-charge Service στην ιστοσελίδα της AHK www.eac.com.cy