Κέντρο Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και Μονάδα ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων για κάλυψη κάθε ανάγκης

Η Μονάδα Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης της Ελληνικής Τράπεζας, διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο πιστώσεων εξαιρετικής απόδοσης και το Κέντρο Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων προσφέρει μια ευρεία γκάμα εξειδικευμένων τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων συναλλακτικής τραπεζικής.

Εγκατεστημένη στην Κύπρο, έναν από τους κορυφαίους ναυτιλιακούς κόμβους παγκοσμίως, η Ελληνική Τράπεζα εξυπηρετεί με επιτυχία διεθνείς εταιρείες της ναυτιλιακής βιομηχανίας εδώ και δεκαετίες. Η Ελληνική Τράπεζα υποστηρίζει τους ναυτιλιακούς πελάτες της μέσω του εξειδικευμένου Ναυτιλιακού της Κέντρου στη Λεμεσό, το οποίο προσφέρει μεταξύ άλλων, διεθνείς και εγχώριες πληρωμές, διαχείριση μετρητών, LCs και τραπεζικές εγγυήσεις και ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες. Επιπλέον, πριν από πέντε χρόνια, η Τράπεζα παρουσίασε τη μονάδα ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων, μια ομάδα εξαιρετικά έμπειρων επαγγελματιών, εδραιώνοντας σταδιακά την παρουσία της στον ελληνικό και κυπριακό τομέα ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Η Μονάδα Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης της Ελληνικής Τράπεζας παρέχει εξατομικευμένες λύσεις χρηματοδότησης σε κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες για τους συμβατικούς κλάδους πλοίων, καθώς και πιστωτικές διευκολύνσεις για χερσαία περιουσιακά στοιχεία.

Η παραδοσιακή ναυτιλιακή χρηματοδότηση έχει συρρικνωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, με πολλούς δανειστές να εξέρχονται ή να διακόπτουν τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους, γεγονός που οδήγησε τους πλοιοκτήτες στην αναζήτηση εναλλακτικών και δαπανηρότερων μορφών χρηματοδότησης. Διάφοροι παράγοντες έχουν συμβάλει σε αυτή τη συρρίκνωση, όπως η επιβολή αυστηρών κεφαλαιακών απαιτήσεων στις τράπεζες και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δανειστές που εφάρμοσαν χαλαρά πιστωτικά κριτήρια, με αποτέλεσμα μεγάλες μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις. Επιπρόσθετα, ο κυκλικός χαρακτήρας του ναυτιλιακού κλάδου και η πιθανή ευαισθησία σε εξωγενείς κλυδωνισμούς, όπως η πρόσφατη πανδημία COVID, έχουν αναδείξει την ανάγκη για μια πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση.

Η έξαρση της πανδημίας COVID επηρέασε διάφορους τομείς των ναυτιλιακών αγορών με διαφορετικούς τρόπους, όμως, ταυτόχρονα, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα που οδήγησε τις τράπεζες στην αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των χαρτοφυλακίων τους και στη διαμόρφωση της μελλοντικής στρατηγικής και της διάθεσης ανάληψης ρίσκου.

Η Ελληνική Τράπεζα υιοθετεί μια προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τη διαδικασία έγκρισης δανείων και, ως αποτέλεσμα, το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο έχει επιδείξει έως τώρα εξαιρετική απόδοση. Μάλιστα, με τη βοήθεια των πολύτιμων πελατών μας, έχουμε κατορθώσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του κλάδου, που περιλαμβάνουν γεγονότα άνευ προηγουμένου, όπως η πανδημία COVID. Παρά τις αντιξοότητες και με οδηγό μια ισχυρή πιστωτική πολιτική, το 2020 και το 2021 έχουν υπάρξει οι πιο πετυχημένες χρονιές για το τμήμα ναυτιλιακής χρηματοδότησης της Τράπεζας. Οι τελευταίες εξελίξεις, ειδικά στην κερδοφόρα αγορά πλοίων μεταφοράς φορτίου χύδην και εμπορευματοκιβωτίων, επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι η απόφαση της τράπεζας να ακολουθήσει μια αντικυκλική προσέγγιση ήταν σωστή. Η ανθεκτικότητα του χαρτοφυλακίου επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελληνικής Τράπεζας για τη διατήρηση της παρουσίας της στη ναυτιλιακή αγορά, με στόχο τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων με ομίλους υψηλής ποιότητας. Εστιάζουμε στην ποιότητα, πάρα στο μέγεθος, και αυτή η φιλοσοφία ευθυγραμμίζεται με εκείνη των πλοιοκτητών μικρού και μεσαίου μεγέθους, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής και κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθιστώντας τα δύο κράτη παγκόσμια δύναμη.

Ο ναυτιλιακός κλάδος στην Κύπρο είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες εθνικής ανάπτυξης και σημασίας. Το ευνοϊκό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον έχει προσελκύσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα της διαχείρισης πλοίων και στις δραστηριότητες που συνδέονται με τη ναυτιλία.

Η Ελληνική Τράπεζα δίνει δυναμικά το παρών, διευκολύνοντας περαιτέρω τα σχέδια επέκτασης αυτών των εταιρειών. Υπό ένα γενικότερο πρίσμα, ο ναυτιλιακός κλάδος θα παραμείνει σημαντικός σε σχέση με το διεθνές εμπόριο, όμως βρίσκεται σε μια φάση σημαντικού μετασχηματισμού για διάφορους λόγους, όπως οι ολοένα και πιο αυστηρές κανονιστικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις, η ανάγκη παρακολούθησης των τεχνολογικών εξελίξεων και η περιορισμένη διαθεσιμότητα πηγών κεφαλαίου. Τέλος, το υψηλό επίπεδο πολυπλοκότητας, σε συνδυασμό με την ανάγκη συνεχούς προσαρμογής στις τρέχουσες πρακτικές της αγοράς, είναι το χαρακτηριστικό του ναυτιλιακού κλάδου που κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων στην αγορά.