Θα πρέπει να έχουν διευθετημένες τις φορολογικές τους οφειλές καθώς και τις υπόλοιπες οφειλές τους προς τη Δημοκρατία, οι επιχειρήσεις αλλά και οι αυτοεργοδοτούμενοι για να καταστούν δικαιούχοι σε δάνεια με κρατικές εγγυήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται το Tax For All από το Τμήμα Φορολογίας
Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αναθεώρηση του διατάγματος το οποίο θα εκδώσει ο υπουργός Οικονομικών μετά την έγκριση του νομοσχέδιου που προνοεί την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €1 δισ. Σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στο κείμενο του προσχεδίου διατάγματος περιλήφθηκε νέα πρόνοια σε σχέση με τις βεβαιώσεις για φορολογικές οφειλές και υποχρεώσεις στη Δημοκρατία, η οποία όπως σημειώνεται, κρίνεται απαραίτητη για καλύτερη εφαρμογή του μέτρου. Σύμφωνα με το διάταγμα, οι επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να προσκομίζουν βεβαίωση για διευθετημένες ή σε ρύθμιση τις φορολογικές οφειλές και υποχρεώσεις τους προς τη Δημοκρατία. «Νοείται ότι, τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να εγκρίνουν τα δάνεια με τη λήψη υπεύθυνης δήλωσης από τους δικαιούχους ότι έχουν διευθετημένες ή σε ρύθμιση τις φορολογικές οφειλές και υποχρεώσεις τους προς τη Δημοκρατία και ότι έχουν αιτηθεί την έκδοση σχετικής βεβαίωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάτι Φόρου σε 80.000 λογαριασμούς Κυπρίων στο εξωτερικό
Νοείται περαιτέρω ότι, η εκταμίευση των δανείων θα πραγματοποιείται μόνο μετά την υποβολή της βεβαίωσης από τον δικαιούχο προς το πιστωτικό ίδρυμα» προστίθεται στο σχετικό διάταγμα. Την ερχόμενη Δευτέρα το νομοσχέδιο θα τεθεί εκ νέου σε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής αποκαλύφθηκε πως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης(19 μήνες) της υιοθέτησης του μέτρου, οι κυπριακές Αρχές απευθύνθηκαν στην Κομισιόν ζητώντας παράταση του μέτρου των κρατικών ενισχύσεων μέχρι το 2022. Την 31η Δεκεμβρίου του 2021 λήγει η εφαρμογή του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων. Μάλιστα, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελής, είχε αναφέρει πως δεν αναμένεται σύντομα η απάντηση από την Κομισιόν. Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες να είναι θετική η γνώμη. Τα χρονοδιαγράμματα είναι εξαιρετικά ασφυκτικά, καθώς μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει διάταγμα και στη συνέχεια θα καλέσει τις τράπεζες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο σχέδιο, διαδικασία που θα διαρκέσει ένα μήνα. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους στις τράπεζες οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν πριν από το τέλος του χρόνου. Ελευθερία Παϊζάνου