Συνεχίζει τις προσπάθειες για να βελτιώσει τους δείκτες φερεγγυότητάς της η Prime Insurance, όπως αναφέρεται στην έκθεσή της για το 2019.

Πάντως, ο δείκτης κάλυψης SCR της ασφαλιστικής εταιρείας στις 31/12/2019 ήταν στο 94%, κάτι που αποδίδεται στη μη συνέχιση και διαχείριση των εργασιών του κλάδου non-life στην Ελλάδα και την καθυστέρηση στην εφαρμογή των αλλαγών του προφίλ κινδύνου του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Υπενθυμίζεται πως το εποπτικό όριο είναι το 100% με την εποπτική Αρχή να ζητά ο δείκτης να είναι πάνω από 115%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Prime: Αισθητή βελτίωση του δείκτη φερεγγυότητας 

Στις 31 Μαρτίου, o δείκτης ανέβηκε στο 103% λόγω των αρχικών προσόδων από την πώληση των δικαιωμάτων ανανέωσης του κλάδου non-life του ελληνικού υποκαταστήματος και βελτίωσης στο προφίλ κινδύνου του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Υπενθυμίζεται ότι η Prime Insurance παραχώρησε στην Interamerican το δικαίωμα ανανέωσης ασφαλιστηρίων συμβολαίων Γενικών Ασφαλίσεων του υποκαταστήματός της στην Ελλάδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Prime: Συμφωνία με Interamerican για εργασίες στην Ελλάδα 

Η εταιρεία σημειώνει ότι περαιτέρω βελτίωση των δεικτών αναμένεται εντός του 2020, μετά την επιτυχημένη διαδικασία πώλησης των δικαιωμάτων ανανέωσης στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο, τη μη λήψη άλλων συμβολαίων στην Ελλάδα και την εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου για την κυπριακή αγορά. Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, η εταιρεία αναμένεται να βελτιώσει τη θέση φερεγγυότητάς της κατά την περίοδο 2020-2022.

Πάντως, οι εργασίες της ασφαλιστικής στην Κύπρο έκλεισαν με κέρδος προ φόρων της τάξης του 1,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η χρονιά έκλεισε με ζημιά μετά φόρων της τάξης των 565 χιλ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημιά προ φόρων της τάξης των 5,6 εκατ. ευρώ το 2018.  

Σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού και τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις εργασίες της, η Prime σημειώνει πως βραχυπρόθεσμα μπορεί να παρατηρηθούν οικονομικά οφέλη καθώς θα υπάρξει μείωση στα αιτήματα για τον γενικό κλάδο και οχημάτων, ωστόσο, μακροπρόθεσμα αυτοί οι τομείς θα υποφέρουν από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Σημειώνεται πως γενικότερα ο αντίκτυπος είναι αβέβαιος και θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των πακέτων ανάκαμψης της κυβέρνησης και της προόδου για αντιμετώπιση του ιού. Περισσότερο πάντως, αναμένεται να επηρεαστούν οι ασφάλειες ζωής. 
Σε σχέση με το 2018 τα μεικτά ασφάλιστρα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 12% στα 65 εκατ. ευρώ.