Το πρόβλημα υγείας του Ισραηλινού Πρωθυπουργού έφερε μια απρόβλεπτη ανατροπή στην προγραμματισμένη για μεθαύριο επίσκεψη του στην Κύπρο, στο πλαίσιο της πρώτης τριμερούς συνάντησης Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ υπό την παρούσα σύνθεση Κυβερνήσεων.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η τριμερής μετατρέπεται σε διμερή Λευκωσίας- Αθήνας καθώς η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί κανονικά μεθαύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αρχικό πρόγραμμα είχε διευθετηθεί δείπνο των τριών, δηλαδή Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη, Νετανιάχου αύριο το βράδυ, ενώ οι εργασίες ήταν προγραμματισμένες για τη Τετάρτη 26 του μήνα.

Μετά την αναβολή της επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού δεν έχει διευκρινιστεί εάν τελικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρίσκεται τελικά στην Κύπρο από αύριο το βράδυ ή αν θα ταξιδέψει αυθημερόν μεθαύριο.

Κατά την μεθαυριανή τους συνάντηση Χριστοδουλίδης- Μητσοτάκης θα έχουν την ευκαιρία για μια εκ του σύνεγγυς ενημέρωση ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό για τα επόμενα βήμα, τόσο σε ο,τι αφορά το Κυπριακό, όσο και σε ο,τι αφορά τα ευρωτουρκικά.

Ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα τα πουν για πρώτη φορά από κοντά μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας και τη συνάντηση που είχε ο Κυριακός Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν.

 Οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων σε διπλωματικούς κύκλους καθώς είναι εμφανές ότι γίνεται μία προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, συνεχίζοντας την λεγόμενη κατά πολλούς «πολιτική των σεισμών». Το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά τόσο στην Γ.Σ. του ΟΗΕ όσο και στη Θεσσαλονίκη που είναι προγραμματισμένο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας. Στην εξίσωση των ελληνοτουρκικών, το Κυπριακό παραμένει ασφαλώς σημείο αναφοράς.

 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι επίσης το επόμενο ορόσημο για το Κυπριακό καθώς εκεί θα βρεθούν ξανά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει προθέσεις. Παρά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα την ημέρα της επετείου της τουρκικής εισβολής, εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους ότι η τουρκική κυβέρνηση ενδεχομένως να δείξει διάθεση για συζήτηση, λόγω και της νέας προσέγγισης στα ευρωτουρκικά.

Παράλληλα, τον ερχόμενο Οκτώβριο είναι και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατά την οποία δεν αποκλείεται να τεθεί προς συζήτηση και η νέα προσέγγιση Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να χτυπήσει ξανά την πόρτα της ΕΕ. Όλα αυτά αναμένεται ότι θα συζητηθούν σε βάθος κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα συζητήσουν και το σχεδιασμό των νέων τριμερών. Λευκωσία και Αθήνα θέλουν να συνεχίσουν στην πολιτική που έχτισαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα με χώρες της περιοχές. Η τριμερής με το Ισραήλ θεωρείται βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο όταν οι συνθήκες της υγείας του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και το πρόγραμμα των τριών ηγετών,  το επιστρέψουν.

Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει επαναπρογραμματισμός εντός του φθινοπώρου. Στους σχεδιασμούς ασφαλώς θα είναι η διοργάνωση μίας νέας τριμερούς με την Αίγυπτο για επαναβεβαίωση της συνεργασίας των τριών χωρών, καθώς επίσης και με άλλες χώρες της περιοχής. Ως γνωστό στο πρόσφατα παρελθόν είχαν γίνει τριμερής Κύπρου- Ελλάδας με ΗΑΕ, καθώς και με την Ιορδανία.