Της Ελευθερίας Παϊζάνου  

Από την 1η Ιανουαρίου του 2023, θα υπόκεινται στη νέα διαδικασία ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων 37 χιλ. πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μετά την έγκριση του νόμου από τη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενοι θα τυγχάνουν πλέον μόνο επισκόπησης των οικονομικών τους καταστάσεων από νόμιμο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο, αντί της διαδικασίας πλήρους ελέγχου που εφαρμόζεται σήμερα, με την υποβολή εξελεγμένων οικονομικών λογαριασμών.

Η αλλαγή της διαδικασίας ελέγχου ήταν προϊόν ψήφισης πρότασης νόμου στην  διαμόρφωση της οποίας συνέβαλε και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών (ΣΕΛΚ). Με την εισαγωγή του θεσμού της επισκόπησης εναρμονίζεται η Κύπρος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και παράλληλα θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες ελέγχου, κάτι που θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η διαδικασία της επισκόπησης θα εφαρμόζεται για τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών που λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2022 ή οποιαδήποτε άλλη μεταγενέστερη ημερομηνία. Όπως αναφέρει σε εγκύκλιο του ο ΣΕΛΚ, σκοπός της επισκόπησης των οικονομικών καταστάσεων των μικρών επιχειρήσεων, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται από τα νόμιμα ελεγκτικά γραφεία για έλεγχο εταιρειών, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα εφαρμόζονται οι αρχές της αναλογικότητας και σχετικότητας. Παράλληλα, επισημαίνει πως οι νόμιμοι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν άλλες υποστηρικτές / συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πελάτες τους, που θα τους βοηθήσουν στο να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΣΕΛΚ, οι μικρές επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τη διαδικασία της επισκόπησης αντί για έλεγχο, θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε τέσσερις υποχρεώσεις. Όπως αναφέρει, θα ετοιμάζουν τις οικονομικές τους καταστάσεις βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IFRS), όπως εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. Επίσης θα πρέπει να εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, οι απαιτήσεις κατάθεσης στον Έφορο Εταιρειών όπως ισχύει για τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις θα είναι σύμφωνα με τον νόμο περί Εταιρειών ενώ θα έχουν και φορολογικές απαιτήσεις για τις δηλώσεις εισοδήματος. Η διαδικασία της επισκόπησης θα μπορεί να εκτελεστεί μόνο από νόμιμο ελεγκτή ή νόμιμο ελεγκτικό γραφείο που έχει προηγουμένως λάβει άδεια.

Τα κριτήρια

Μια επιχείρηση που θα εφαρμόσει τη διαδικασία της επισκόπησης θα πρέπει να είναι ιδιωτική εταιρεία και τόσο το καθαρό ύψος του κύκλου εργασιών όσο και τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού της δεν πρέπει να υπερβαίνουν ή να παύουν να υπερβαίνουν τα κριτήρια των €200.000 και €500.000, αντίστοιχα, για τουλάχιστον δύο συνεχείς χρήσεις. Στο καθαρό ύψος του κύκλου εργασιών περιλαμβάνονται τα εισοδήματα από ενοίκια, τόκοι, μερίσματα και δικαιώματα εκμετάλλευσης. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση συγκροτήματος, εάν αυτό εξαιρείται από την υποχρέωση ετοιμασίας ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, τότε μπορεί να επιλέξει μια ανάθεση επισκόπησης εάν μαζί με τις θυγατρικές του εταιρείες δεν υπερβαίνουν ή παύουν να υπερβαίνουν τα σχετικά κριτήρια για τουλάχιστον δύο συνεχείς χρήσεις.