Μειώνονται κονδύλια για USAID, NPR και PBS – Αντιδράσεις από Δημοκρατικούς
Οριστικά υιοθετήθηκαν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ περικοπές ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις δημόσιες δαπάνες, έπειτα από πρόταση του Λευκού Οίκου και σχετική εισήγηση της επιτροπής DOGE υπό τον Έλον Μασκ. Πρόκειται για κονδύλια που είχαν αρχικά εγκριθεί για διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια και δημόσια μέσα ενημέρωσης.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο με οριακή πλειοψηφία 216 υπέρ έναντι 213 κατά – ανάμεσα στους αρνητικούς ψήφους καταγράφηκαν και δύο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικυρώσει τη νομοθεσία εντός της προθεσμίας.
Η βασική μάζα των περικοπών, ύψους σχεδόν 8 δισ. δολαρίων, αφορά την αμερικανική υπηρεσία αναπτυξιακής βοήθειας USAID. Το υπόλοιπο ποσό προοριζόταν για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NPR και το PBS, τα οποία ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει ως «προκατειλημμένα».
Αν και αρχικά στο στόχαστρο είχε τεθεί και το πρόγραμμα Pepfar για την καταπολέμηση του AIDS, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, η διάταξη απαλείφθηκε κατόπιν παρέμβασης μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών.
«Αυτό ψήφισαν οι Αμερικανοί», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Τομ Έμερ, υπερασπιζόμενος τη μείωση των δαπανών. Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τζον Θιούν, χαρακτήρισε τις περικοπές «συμβολικό πρώτο βήμα», υπογραμμίζοντας ότι αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,1% του συνολικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. «Με δημόσιο χρέος 36 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οφείλουμε να δράσουμε», τόνισε.
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, χαιρέτισε την απόφαση χαρακτηρίζοντας τα 9 δισ. δολάρια «σπάταλη ξένη βοήθεια» και επανέλαβε τις επιθέσεις του κατά των NPR και PBS.
Η υιοθέτηση των περικοπών αποτελεί το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου σχεδίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για δημοσιονομική αναδιάρθρωση μέσω κωδικοποίησης προτάσεων που καταρτίστηκαν από την επιτροπή DOGE και εγκρίθηκαν από τον Λευκό Οίκο, μολονότι τα αντίστοιχα κονδύλια είχαν ήδη προηγουμένως εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω αντιπαράθεση με τους Δημοκρατικούς, καθώς οι περικοπές αφορούν κρίσιμους πυλώνες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και της δημόσιας ενημέρωσης.