Η Γερμανία θα εισέλθει πιθανότατα σε βαθιά ύφεση, όπως εκείνη που παρατηρήθηκε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική οικονομική κρίση του 2009, εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου, προειδοποιεί μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Commerzbank.

Ειδικότερα, στην ενδιάμεση έκθεσή της η Commerzbank εκτιμά ότι αν η Ρωσία μειώσει σοβαρά περαιτέρω ή σταματήσει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί δραματικά κατά 2,7% το 2022 και επιπλέον 1,1% το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση η Ρωσία έχει μειώσει ήδη τους όγκους του φυσικού αερίου που στέλνει στη Γερμανία μέσω Nord Stream 1 στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού.

Στην τελευταία κλιμάκωση της ενεργειακής αντιπαράθεσης, η Μόσχα υποστήριξε την Τετάρτη ότι οι κυρώσεις καθιστούν αδύνατη την παραλαβή της κρίσιμης τουρμπίνας του αγωγού που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά, αν και οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντεπιτίθεται για την αντίδραση που επιφύλασσε η Δύση στην εισβολή του στην Ουκρανία.

Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν πλέον ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται και καταναλωτές και επιχειρήσεις μειώνουν τη χρήση ενέργειας.

Επιπλέον, οι αναλυτές φοβούνται ολοένα και περισσότερο ότι η Ρωσία θα διακόψει εντελώς τις προμήθειες, μια κίνηση που θα προκαλούσε ενεργειακό σοκ στις χώρες της κοινής ισοτιμίας του ευρώ.

“Εάν σταματούσαν πλήρως οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, πιθανώς θα ήταν αναπόφευκτη η διανομή μέσω δελτίου, κάτι που θα επηρέαζε ιδιαίτερα τη βιομηχανία”, αναφέρει στην έκθεσή της η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζας της Γερμανίας.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι “εάν συμβεί αυτό η γερμανική οικονομία θα βυθιστεί πιθανότατα σε μια σοβαρή ύφεση παρόμοια με αυτή που συνέβη κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009”.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, εξαρτάται έντονα από το φυσικό αέριο, καθώς πριν την εισβολή στην Ουκρανία εισήγαγε ποσότητες που κάλυπταν περισσότερο από το ήμισυ των αναγκών της από τη Μόσχα.

Πηγή: Capital.gr