Τα μετρητά παραμένουν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέσο πληρωμής και περισσότερες από τις μισές καθημερινές συναλλαγές σε καταστήματα, εστιατόρια κ.λ.π. γίνονται με νομίσματα και τραπεζογραμμάτια. Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα του blog της ΕΚΤ «μετρητά ή χωρίς μετρητά; πώς πληρώνουν οι άνθρωποι» σημειώνεται ότι πολλές γλώσσες στην Ευρώπη έχουν εκφράσεις όπως «τα μετρητά είναι βασιλιάς» ή «nur Bares ist Wahres» και η έρευνα δείχνει ότι το 60% των πολιτών θέλει να έχει την επιλογή να χρησιμοποιεί μετρητά.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι τα μετρητά εξακολουθούν να είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέσο πληρωμής στα σημεία πώλησης, αν και η χρήση τους στη ζώνη του ευρώ έχει μειωθεί. Το 2016 και το 2019, το 79% και το 72% του συνόλου των συναλλαγών σε σημεία πώλησης, όπως καταστήματα και εστιατόρια, έγιναν σε μετρητά. Το 2022, το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 59%.  «Αν και οι περισσότερες πληρωμές εξακολουθούσαν να γίνονται σε μετρητά, το 55% των καταναλωτών της ζώνης του ευρώ προτιμούν να πληρώνουν με κάρτα ή άλλα μέσα πληρωμής. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ευκολία των πληρωμών χωρίς μετρητά. Ωστόσο, τα μετρητά είναι το προτιμώμενο μέσο πληρωμής για το 22% των ερωτηθέντων, κυρίως επειδή βοηθούν στην παρακολούθηση των εξόδων των ανθρώπων και είναι πιο ιδιωτικό».

Παρά την προτίμηση για πληρωμές χωρίς μετρητά, το 60% των καταναλωτών της ζώνης του ευρώ δηλώνει ότι εκτιμά τη δυνατότητα πληρωμής σε μετρητά, αναφέρει η μελέτη. «Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι εκτιμούν τη δυνατότητα επιλογής όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής. Η απόφασή τους μπορεί στη συνέχεια να εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση ή την αγορά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με €113 στο πορτοφόλι ξεκινά τη μέρα του ο μέσος Κύπριος

Στην μελέτη σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα συνεχίζει να υποστηρίζει τη διαθεσιμότητα διαφορετικών μέσων πληρωμής. «Σε σύγκριση με πριν από μια δεκαετία ή περισσότερο, οι σημερινές επιλογές πληρωμής είναι πολύ πιο διαφορετικές. Για να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτή την ποικιλομορφία, εργαζόμαστε για την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ. Αυτό θα προσθέσει μια άλλη επιλογή για τους πολίτες να πληρώνουν με χρήματα της κεντρικής τράπεζας, εκτός από μετρητά. Συνεχίζουμε επίσης να υποστηρίζουμε λύσεις σημείων πώλησης και ηλεκτρονικού εμπορίου που βασίζονται σε άμεσες πληρωμές με πανευρωπαϊκή εμβέλεια και ευρωπαϊκή διακυβέρνηση».

Η έρευνα καταλήγει « σήμερα και αύριο, οι ευρωπαίοι πολίτες θα πληρώνουν με διαφορετικές μεθόδους αλλά με τα ίδια σταθερά, αξιόπιστα χρήματα: το ευρώ. «Καθώς τα μετρητά παραμένουν ευρέως χρησιμοποιούμενα και αποτιμώνται, δεσμευόμαστε να διατηρούμε μετρητά σε ευρώ και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι είναι διαθέσιμα. Αυτό σημαίνει ότι θα εγγυηθούμε την προμήθεια τραπεζογραμματίων ευρώ, θα συντονίσουμε την παραγωγή τους και θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την αντοχή τους στην παραχάραξη. Εργαζόμαστε πάνω σε νέα θέματα και σχέδια για μελλοντικά τραπεζογραμμάτια. Ο στόχος είναι να έχουμε τραπεζογραμμάτια με εμφάνιση που να είναι ακόμα πιο σχετιζόμενη με τους ευρωπαίους πολίτες».