Μπορεί να αυξάνεται σημαντικά η χρήση του πλαστικού χρήματος στις πληρωμές των Κυπρίων αλλά χιλιάδες συμπατριώτες μας δεν αποχωρίζονται τα μετρητά, τα οποία θέλουν να έχουν στο πορτοφόλι, ως ένα μικρό απόθεμα.

Τα αποτελέσματα έρευνας της ΕΚΤ με τίτλο «Payment attitudes of euro area consumers» δείχνουν πώς σκέφτονται και συμπεριφέρονται οι Κύπριοι σε σχέση με το χρήμα. Στην έρευνα αναφέρεται ποιο είναι το μέσο ποσό που έχει ο πολίτης κάθε χώρας όταν ξεκινά η μέρα του, κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ έχουν κατά μέσο όρο 83 ευρώ στο πορτοφόλι τους. Στην Κύπρο, το μέσο ποσό στο πορτοφόλι ήταν 113 ευρώ, το τρίτο ψηλότερο μεταξύ των πολιτών της Ευρωζώνης.

Στην Αυστρία, το μέσο ποσό μετρητών στο πορτοφόλι των πολιτών στην αρχή της μέρας ήταν 121 ευρώ, στο Λουξεμβούργο 120, ακολουθούν η Κύπρος με 113 ευρώ, Λιθουανία 110 ευρώ, Ιρλανδία 107 ευρώ, Εσθονία 102 ευρώ, Γερμανία 100 ευρώ, Μάλτα 98 ευρώ, Βέλγιο 97 ευρώ, Λετονία 92 ευρώ, Σλοβενία 89 ευρώ, Ισπανία 84 ευρώ, Ιταλία 82 ευρώ, Φιλανδία 80 ευρώ, Ελλάδα 78 ευρώ, Σλοβακία 77 ευρώ, Γαλλία 61 ευρώ, Πολωνία 53 ευρώ, Ολλανδία 46 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι προνοεί το σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχων – Σε εφαρμογή 1/1/23

Στην έκθεση της ΕΚΤ, που δημοσιεύθηκε προχθές, αναφέρεται ότι η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που αρνείται να απαντήσει εάν διατηρεί επιπλέον μετρητά – σχεδόν 10%. Αυτό δείχνει, με βάση την έρευνα, ότι η διαχείριση μετρητών μπορεί να είναι ένα βαθιά προσωπικό ζήτημα για πολλούς ανθρώπους και είναι σύμφωνο με το 40% των ατόμων που τους αρέσει η ανωνυμία που τους παρέχουν τα μετρητά.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, οι περισσότεροι πολίτες της ζώνης του ευρώ (85%) δεν λάμβαναν τακτικό εισόδημα σε μετρητά. Το ποσοστό αυτό ήταν οριακά υψηλότερο το 2019, στο 87%. Η Ελλάδα ήταν ακραία περίπτωση, καθώς το 11% των Ελλαδιτών λάμβαναν έως και το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους σε μετρητά (περίπου διπλάσιο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, 5%). Αυτό υποδηλώνει ισχυρότερη εξάρτηση από μετρητά στην Ελλάδα, τουλάχιστον όσον αφορά την προθυμία αποδοχής μετρητών, σε αντίθεση με άλλες επιλογές όπως η άμεση κατάθεση.

Στην Κύπρο, το 83% των πολιτών δεν λαμβάνει το τακτικό εισόδημα σε μετρητά. Στην Ελλάδα τα μετρητά παραμένουν «βασιλιάς», αναλογώντας στο 62% των συναλλαγών. Η χρήση καρτών καλύπτει ένα ποσοστό 33%. Η Κύπρος είναι η χώρα που παρουσιάζει μακράν τη μεγαλύτερη πτώση στη χρήση των μετρητών το 2022, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, έχοντας βιώσει την πιο δραστική αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.