Όπως ήταν αναμενόμενο, η Βουλή απέρριψε χθες την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου με τον οποίο μειώνεται καθολικά το ΦΠΑ στο 9%, ωστόσο έκπληξη προκάλεσε η στάση που τήρησε ο ΔΗΣΥ, ο οποίος ουσιαστικά βρέθηκε στο ίδιο στρατόπεδο με την αντιπολίτευση (απόρριψη αναπομπής) αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ δεν αποδέχθηκε την αναπομπή της νομοθεσίας, καθώς διαφώνησε με την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση στην αναπομπή, σύμφωνα με την οποία η Βουλή δεν μπορεί να μειώνει φορολογίες.

Η αναπομπή απορρίφθηκε ομόφωνα και τις επόμενες ημέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο για τη νομοθεσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πάντως, η χθεσινή στάση του ΔΗΣΥ επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, από το βήμα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος για τη μείωση φορολογιών οι οποίες δεν έχουν ημερομηνία λήξης και δεν είναι στοχευμένες. Μάλιστα, υποστήριξε πως είναι αχρείαστη η αναπομπή γιατί η εκτελεστική εξουσία διατηρεί το δικαίωμα να επαναφέρει με διάταγμα τον συντελεστή φορολογίας, οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς καμία δημοσιονομική επίπτωση, αποκρούοντας έτσι το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο νόμος που ψήφισε η Βουλή θα είχε δημοσιονομικό βάρος περίπου 75 εκατ. ετησίως.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως πυροτέχνημα την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση μπορεί να επαναφέρει το συντελεστή του ΦΠΑ  στο 19% με διάταγμα. Ήδη η κυβέρνηση με διάταγμα μείωσε τον ΦΠΑ σε 9%, για τρεις μήνες, για τους οικιακούς καταναλωτές και σε 5% για έξι μήνες για τους ευάλωτους καταναλωτές, συνεπώς η ουσία του νόμου σε γενικές γραμμές εξυπηρετείται.

Επίσης ο βουλευτής του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του με τον ισχυρισμό που διατυπώνει η κυβέρνηση πως η Βουλή δεν μπορεί να μειώνει φόρους. Και να μειώνει μπορεί και να αυξάνει φορολογίες, είπε και διερωτήθηκε σε ποια χώρα το κοινοβούλιο δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.

Την ίδια ώρα έστρεψε τα πυρά του στα αντιπολιτευόμενα κόμματα, αναφέροντας πως δεν είναι υπεύθυνη πολιτική από τη μια να μειώνονται φορολογίες και από την άλλη να ζητούν να αυξάνονται οι δαπάνες του κράτους. Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ να συζητήσει περαιτέρω μείωση σε φορολογίες, νοούμενου ότι θα υπάρξει μείωση των κρατικών δαπανών. «Είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, όλοι πρέπει να λειτουργούν υπεύθυνα σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία» συμπλήρωσε.

Ουσιαστικά ο βουλευτής του ΔΗΣΥ απαντούσε σε θέσεις που είχαν διατυπώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για στήριξη των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε πως δεν είναι αντισυνταγματικός ο νόμος, επισημαίνοντας πως στο παρελθόν το Ανώτατο Δικαστήριο έλαβε απόφαση για συγκεκριμένο ζήτημα (ότι η Βουλή μπορεί να μειώνει τα έσοδα του κράτους). Όπως είπε, πρωταγωνιστές τότε ήταν οι σημερινοί κυβερνώντες. Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, η αντιπολίτευση δεν αδιαφορεί για τα δημόσια οικονομικά, αλλά η κυβέρνηση, όταν το θέμα συζήτησης αφορά τις τράπεζες. Είπε, επίσης, πως η κυβέρνηση έπρεπε να συστρατευθεί με τη Βουλή και όχι να βρεθεί απέναντι της. Υπέδειξε, παράλληλα, πως η αναπομπή του νόμου  είναι μια έκφραση αναισθησίας και αδιαφορίας από την κυβέρνηση.  Αγαπητοί φίλοι του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης να φροντίσετε να οχυρώσουμε τον κόσμο και όχι να γίνεται αναπομπή του νόμου» είπε. Κάλεσε επίσης ην κυβέρνηση να σκεφτεί τον κόσμο και να μην μείνει μόνο στη μείωση  του ΦΠΑ για το ρεύμα.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, έκανε λόγο για πολιτική υποκρισία και διερωτήθηκε εάν το  2018, όταν κάποιοι έκλεισαν το Συνεργατισμό και φόρτωσαν το χρέος στο λαό, υπήρχαν δημοσιονομικά περιθώρια. «Σήμερα, για να ελαφρύνουμε τις τσέπες των καταναλωτών με €5, €10 και €20 είμαστε οικονομικά ανεύθυνοι και ανάλγητοι, κατά την κυβέρνηση» σημείωσε. Η κ. Ερωτοκρίτου, υποστήριξε πως στην Ισπανία μειώθηκε το ΦΠΑ από 21% στο 10%. Είπε, επίσης πως η αντιπολίτευση επιμένει σε ένα δημοσιονομικά υπεύθυνο μέτρο και δεν υιοθετηθεί πολιτικές εντυπωσιασμού.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε πως η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό αποτελεί ένα μικρό λιθαράκι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Ανέφερε, επίσης, πως στην αναπομπή γίνεται αναφορά πως η πρόταση νόμου παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και διερωτήθηκε ποιο άρθρο του κεκτημένου αναφέρει πως η Δημοκρατία μπορεί να παρέχει δωρεάν ηλεκτρισμό εις βάρος των υπολοίπων πολιτών (σ.σ. αναφερόμενος προφανώς στο απλήρωτο ρεύμα σε Τ/Κ κατοίκους της Πύλας και αλλού).

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ανάφερε πως ανέμενε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση και να αναλάβει πρωτοβουλίες και προς άλλες κατευθύνσεις.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, διαφώνησε με τη θέση της κυβέρνησης για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε πως ανέμενε περισσότερη ευαισθησία από την κυβέρνηση.