Προσπάθεια για την εξεύρεση μιας φόρμουλας για τους εγγυητές δανείων, που να ικανοποιεί την αντιπολίτευση, την κυβέρνηση αλλά και την Κομισιόν, καταβάλλουν το Υπουργείο Οικονομικών και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, για να αποτραπεί ο κίνδυνος της μη εκταμίευσης των €85 εκατ. τον επόμενο μήνα από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πράσινο φως από Βουλή για τέσσερις προϋπολογισμούς ημικρατικών

Τα νομοσχέδια ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι για το οποίο η Κύπρος έχει δεσμευθεί έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο εάν δεν προστεθούν σε αυτό ασφαλιστικές δικλείδες για τους εγγυητές, τους παρόχους εξασφαλίσεων και τα συνδεδεμένα πρόσωπα. Αυτό θα επέλθει μέσω της τροπολογίας του ΕΛΑΜ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων, η οποία κερδίζει έδαφος, αλλά διαφωνεί η κυβέρνηση. Με την τροπολογία περιορίζεται η πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων στη βάση δεδομένων Άρτεμις και στη βάση του Κτηματολογίου, για να λάβουν πληροφορίες για τους εγγυητές, τους παρόχους εξασφαλίσεων και τα συνδεδεμένα πρόσωπα.

Το Υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με την τροπολογία και θεωρεί ότι με αυτή τίθενται υπό αμφισβήτηση τα νομοσχέδια, καθώς, όπως λέχθηκε προ ημερών στη Βουλή, αλλάζει η φιλοσοφία τους και δεν θα επιτυγχάνεται ο αρχικός τους σκοπός, κάτι που δεν θα αποδεχθεί η ΕΕ. Παράλληλα, είχε αναφερθεί πως σε περίπτωση έγκρισης της τροπολογίας πιθανόν να επηρεαστεί η μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε κακή τράπεζα.

Από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε πως η τροπολογία προσκρούει σε αρκετά άρθρα του συντάγματος και παραβιάζει το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι αλλά και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Η κυβέρνηση, βλέποντας την επιμονή της αντιπολίτευσης και σε μια προσπάθεια να βγει από το αδιέξοδο που προέκυψε, κάθησε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για να υπάρξουν συγκλίσεις, οι οποίες μάλιστα να ενσωματωθούν στα νομοσχέδια, τα οποία ουσιαστικά θα αναθεωρηθούν.

Αρμόδια πηγή ανάφερε στον «Φ» πως υπάρχουν συγκλίσεις μεταξύ του υπουργείου και του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου, ο οποίος είναι σε επαφή με τα κόμματα, ενώ μελετά και την οδηγία της ΕΕ. Μάλιστα, η αναβολή της αυριανής συζήτησης του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών δεν είναι άσχετη, καθώς έγινε για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης. Ως βάση συζήτησης χρησιμοποιείται το σημείωμα του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου που κατέθεσε στη Βουλή στις 10 Ιανουαρίου, καθώς και η ευρωπαϊκή οδηγία ημερομηνίας 21 Νοεμβρίου του 2021, που αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων. Αρμόδια πηγή ανέφερε πως η σχετική οδηγία δεν αναφέρεται καθόλου στους εγγυητές, στα συνδεδεμένα πρόσωπα και στους παρόχους εξασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να αποδέχεται να εξαιρεθούν οι πάροχοι και τα συνδεδεμένα πρόσωπα από τον έλεγχο των δεδομένων τους, ωστόσο διαφωνεί με την εξαίρεση των εγγυητών. Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, παρόλο που εισηγείται τη μη συμπερίληψη όλων των εγγυητών στο νομοσχέδιο, έχει προχωρήσει σε μια εναλλακτική πρόταση, στην περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Μεταξύ άλλων, πρότεινε την εξαίρεση μόνο των εγγυητών σε δάνεια του Συνεργατισμού και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ωστόσο δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή η εισήγηση από την κυβερνητική πλευρά. Αφού πλέον φαίνεται να κλειδώνει η εξαίρεση των συνδεδεμένων προσώπων και των παρόχων από το νομοσχέδιο, εξετάζονται δύο σενάρια για τους εγγυητές. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση όπως οι εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων αποκτήσουν δικαίωμα να κάνουν ενδελεχή έρευνα στα οικονομικά των πρωτοοφειλετών και στη συνέχεια να γίνεται έλεγχος μέσω του Άρτεμις και του Κτηματολογίου για τους εγγυητές. Η δεύτερη πρόταση που εξετάζεται προβλέπει πως, πριν οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των εγγυητών, να προχωρούν σε ένα φιλτράρισμα και να λαμβάνουν υπόψη τους προηγουμένως 4 με 5 νομοθεσίες που αφορούν τους εγγυητές. Εκτιμάται πως εντός της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί αναθεωρημένο κείμενο στη Βουλή, στο οποίο θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους εγγυητές, οι οποίες θα πηγάζουν από άλλες νομοθεσίες.