O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν αναμένεται να ακούσει σήμερα αιτήματα για κατάπαυση του πυρός, όταν συναντηθεί στην Ιορδανία με υπουργούς Εξωτερικών χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως ανακοίνωσε το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, καθώς και Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι θα τονίσουν την «αραβική στάση που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και τρόπους για να τερματιστεί η επικίνδυνη επιδείνωση που απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο σε χθεσινή του ανακοίνωση.

Σε συνάντησή του με τον Μπλίνκεν στο Αμάν νωρίς σήμερα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, τόνισε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας, όπως τη χαρακτήρισε, στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Μικάτι.

Ο Μικάτι τόνισε επίσης τη δέσμευση του Λιβάνου στη διεθνή νομιμότητα και την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, που ζητά από την διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις.

Ο Μπλίνκεν, που έφθασε στην Ιορδανία χθες μετά από συνάντησή του με την ισραηλινή ηγεσία, δήλωσε ύστερα από εκείνες τις επαφές ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να μην υπάρξει ένα δεύτερο, ή και τρίτο, μέτωπο στη σύγκρουση. Έκανε επίσης έκκληση στο Ισραήλ να λάβει μέτρα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται επειγόντως να πιέσει για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα για την προστασία των αμάχων.

Ο μονάρχης δήλωσε ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ δεν θα επιτύχει και η μόνο οδός προς τη μόνιμη ειρήνη είναι να αναβιώσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ.

skai.gr