Στην αρχική του τοποθέτηση χθες, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η Κυβέρνηση έχει καταθέσει πακέτο μέτρων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για τις εκποιήσεις. «Ως Κυβέρνηση, ελπίζουμε να βρεθεί μια καταληκτική απόφαση για τις εκποιήσεις, γιατί δεν ωφελεί κανέναν και κυρίως τους δανειολήπτες» η παράταση της εκκρεμότητας.
Όπως είπε, οι εμπλεκόμενοι στην κυπριακή οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ΔΝΤ και η τρόικα απαιτούν να υπάρξει ένα σταθερό νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, αλλιώς θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στην οικονομία.
Σύμφωνα με τον κ Κεραυνό, βάσει του νομοσχεδίου, μετά τον διορισμό διαμεσολαβητή εντός δύο μηνών θα πρέπει να υπάρχει κατάληξη. Εάν τα δύο μέρη δεν τα βρουν, τότε θα μπορεί ο δανειολήπτης να προσφύγει στο λεγόμενο Δικαστήριο Εκποιήσεων.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες πρόνοιες του νομοσχεδίου, που προβλέπουν αλλαγή της δομής του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Επιτρόπου και του ΔΣ, αλλά και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Βοηθού Επιτρόπου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο εκσυγχρονισμός της δομής του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών είναι αναγκαίος λόγω της αύξησης των αρμοδιοτήτων του, καθώς σε αυτόν θα αποτείνονται περισσότεροι πολίτες. Εξέφρασε και τη διαφωνία του για το υφιστάμενο μοντέλο διακυβέρνησης του Φορέα.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και η Βοηθός Χρηματοοικονομική Επίτροπος, τονίζοντας την ανάγκη προώθησης της εξωδικαστικής διαδικασίας. Πάντως, στην χθεσινή συζήτηση δεν έγινε καμία αναφορά για τις προτάσεις νόμου που ετοιμάστηκαν από πλευράς του υπουργείου, οι οποίες ενισχύουν τις διαδικασίες στον Φορέα και τις οποίες ακόμη δεν κατέθεσαν τα κόμματα.
Οι θέσεις των κομμάτων
Η πρόεδρος της επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε πως οι αλλαγές και η διεύρυνση που επιχειρείται με το νομοσχέδιο θα ανακουφίσουν χιλιάδες πολίτες.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, σημείωσε πως με το νομοσχέδιο δεν διαφοροποιούνται οι εξουσίες του Επιτρόπου, αλλά διευρύνεται η περίμετρος των δανείων.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε πως η κυβερνητική πρωτοβουλία δεν επιλύει το πρόβλημα. Επίσης, κάλεσε τον υπουργό να εμπλουτίσει το νομοσχέδιο με την πρόταση με την οποία η συγκεκριμένη νομοθεσία θα συνδεεται με το Ειδικό Δικαστήριο. Όπως είπε, το δικαστήριο να εκδίδει διάταγμα 60 ημέρων και εάν δεν καταλήξουν στην εξώδικη διαμεσολάβιση να καταλήγει η υπόθεση στο δικαστήριο. Ο υπουργός, δεσμεύθηκε να το εξετάσει, αλλά ανάφερε ότι στο παρελθόν κάτι τέτοιο είχε προσκρούσει σε νομικά ζητήματα. Υπέρ του νομοσχέδιου τάχθηκαν ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους και ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης.