Στα στενά δρομάκια της καρδιάς της κοσμοπολίτικης Αγίας Νάπας, οι εργασίες στα μπαρ και τα εστιατόρια είναι πυρετώδεις. Οι ιδιοκτήτες κάνουν τις τελευταίες επιδιορθώσεις, προκειμένου να ανοίξουν τα υποστατικά τους μέχρι τον Απρίλιο και να υποδεχθούν τους τουρίστες. Έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στη νέα σεζόν, από την οποία εξαρτάται απόλυτα η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, αφού οι δύο καταστροφικές χρονιές που προηγήθηκαν, δεν αφήνουν περιθώρια για άλλη ζημιά. 

Τις τελευταίες ημέρες, τα σύννεφα αβεβαιότητας επέστρεψαν στην περιοχή, τα οποία πύκνωσαν από την Πέμπτη, αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας. Πλέον τα βλέμματα όλων στην περιοχή, που εξαρτάται από την ποιοτική ρωσική αγορά, είναι στραμμένα στην Ουκρανία, αλλά και τα Κέντρα λήψης αποφάσεων, αφού από τη διάρκεια του πολέμου, καθώς και από το περιεχόμενο των περαιτέρω κυρώσεων που θα επιβληθούν, θα εξαρτηθεί το μέλλον τους. Όλοι παρακαλούν να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος, κατά κύριο λόγο για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και κατά δεύτερο για να μη χαθεί και αυτή η τουριστική χρονιά.

Ανάμεσα τους ο Νικόλας Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης μπαρ, ο οποίος ανέφερε στον «Φ» πως εάν φέτος δεν φτάσουν στην περιοχή τουρίστες από τη Ρωσία, δεν θα αντέξουν οικονομικά οι επαγγελματίες. «Έχουμε τρομερή ανησυχία, ότι δεν θα έρθουν τουρίστες από τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι η επαρχία Αμμοχώστου θα καταστραφεί. Εάν δεν σταθεί το κράτος δίπλα μας, τέλειωσε η τουριστική βιομηχανία στην περιοχή. Θα αλλάξει χέρια και θα τα πιάσουν οι τράπεζες».

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ήταν σαρωτικές. «Είναι με δανεικά που ζούμε. Ξέρεις τι πάει να πει μια επιχείρηση να είναι κλειστή για δύο χρόνια; Την ώρα που θα την ανοίξεις, δεν λειτουργεί τίποτα, ούτε ψυγεία, ούτε μηχανές. Είναι πολλά τα έξοδα».  

«Για μας θα είναι ένας νέος “κορωνοϊός”, να μην έρθουν τουρίστες από τη Ρωσία», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής της ελεύθερης Αμμοχώστου, Πάμπος Αλεξάνδρου. 

«Τα τελευταία δύο χρόνια υποφέρουμε και εκεί που περιμέναμε ότι θα έρθει η “άνοιξη” για τις επιχειρήσεις μας, δυστυχώς συνέβη αυτό. Εγώ έχω μπαρ-εστιατόριο και ήμουν κλειστός για 20 μήνες. Εκεί που ετοιμαζόμασταν να ανοίξουμε, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Τα τελευταία δύο χρόνια, άλλοι ζούμε με δανεικά και άλλοι φύλαξαν λίγα λεφτά που πλέον εξαφανίστηκαν. Όταν μια επιχείρηση είναι κλειστή και έπρεπε να πληρώσουμε τα ενοίκια μας, εμένα ήταν περίπου 60 χιλιάδες ευρώ, αντιλαμβάνεστε πώς περνά ο κόσμος».

«Αν δεν πάμε καλά φέτος, θα πιάσει η τράπεζα το ξενοδοχείο»

Σε αναμμένα κάρβουνα, κάθονται και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, κάποιοι εκ των οποίων ετοιμάζονται για να ανοίξουν την 1η Μαρτίου. Η Τασούλα Κουμή, θα άνοιγε το ξενοδοχείο της τον Απρίλιο. Με την οικογένειά της, είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή την τουριστική σεζόν, αφού το ξενοδοχείο τους, που άνοιξε το 2018, υπολειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια. 

«Η ανησυχία είναι πάρα πολλή, επειδή το ξενοδοχείο μας έχει 116 δωμάτια και τα 80 είναι για Ρώσους. Έχουμε πολύ ψηλές δόσεις και οι ζημιές μας είναι πολλές. Πέρσι με πολλή πίεση και κόπο, μόλις που βγάλαμε τη δόση μας. Φέτος είχαμε πάρα πολλές κρατήσεις από Άγγλους που θέλουν και άλλες, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε τα δωμάτια, επειδή υπογράψαμε συμφωνία με ρωσική εταιρεία. Αν δεν πάμε καλά φέτος, θα πιάσει η τράπεζα το ξενοδοχείο».

Η κ. Κουμή, διαθέτει και κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων, που απευθύνεται αποκλειστικά σε Ρώσους. «Έμεινε μας μία εβδομάδα για να δούμε πώς θα παν τα πράματα και εάν θα ανοίξει φέτος το κατάστημα. Βλέποντας το δικό μου πρόβλημα, αντιλαμβάνομαι ότι θα πάθει ζημιά όλη η Κύπρος, όχι μόνο εμείς». 

Από την πλευρά του ο ξενοδόχος Γιώργος Καρούσος, αναφέρει πως αυτό που βιώνει η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, τα τελευταία δύο χρόνια είναι πρωτοφανές. «Έχει από το 1979 που ασχολούμαι με την τουριστική βιομηχανία. Περάσαμε κρίσεις, όπως ήταν ο πόλεμος στον Κόλπο και άλλες, όμως δεν φτάσαμε ποτέ σε τέτοιο σημείο. Όπως λέει, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την Αγία Νάπα, εάν χαθεί η ρωσική αγορά. «Ήδη οι ιδιοκτήτες κάποιων ξενοδοχείων, σκέφτονται να μην ανοίξουν, επειδή εξυπηρετούν κατά 100% τουρίστες από τη ρωσική αγορά. Η ελπίδα μας είναι σε λίγες ημέρες να λήξει ο πόλεμος και να μην μας επηρεάσει τόσο». 

Θα χαθεί σίγουρα η ουκρανική αγορά

Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέτος, ο οποίος είπε πως η πρώτη ευχή είναι να τελειώσει ο πόλεμος, επειδή είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές. «Το επιχειρηματικό και το οικονομικό έρχεται δεύτερο», συμπλήρωσε. 

Διευκρινίζοντας πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, ως προς το μέγεθος των επιπτώσεων στον τουρισμό της περιοχής, πρόσθεσε πως είναι βέβαιο πως θα χαθεί η ουκρανική αγορά. 

«Θα χάσουμε περίπου 100.000 τουρίστες από την Ουκρανία, που αντιστοιχεί στο 15% των αφίξεων από τη ρωσική αγορά. Εάν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία επηρεάσουν πτήσεις και σημαντικές συναλλαγές τραπεζών, τότε η κατάσταση θα είναι τραγική. Είμαι σίγουρος πως το Υφυπουργείο Τουρισμού θα κάνει, όπως έκανε το 2020 και το 2021, μια επιθετική καμπάνια προβολής σε αγορές που στήριξαν την τουριστική βιομηχανία, ωστόσο δεν είναι εύκολο να αναπληρώσεις σχεδόν ένα εκατομμύριο αφίξεις.»

Η Αγία Νάπα λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από τη ρωσική αγορά, αφού σχεδόν το 60% των αφίξεων καταλήγουν στην περιοχή. «Μια τρίτη κακή χρονιά θα είναι σίγουρα καταστροφική, επειδή θα έχει επιχειρήσεις που θα βρεθούν στο χείλος του γκρεμού. Εάν δεν έρθουν Ρώσοι τουρίστες, θα επηρεάσει ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία, επειδή θα υπάρξουν πολλά διαθέσιμα δωμάτια και ανταγωνισμός στις τιμές.»