Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε αυθημερόν νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε υπό τη μορφή του κατεπείγοντος και συνδέεται με τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Με το νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί Φορολογίας Εισοδήματος, για την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2026.

Μέσω του υφιστάμενου πλαισίου παραχωρείται υπό προϋποθέσεις η φορολογική ελάφρυνση σε επενδυτές, δηλαδή φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για επένδυση σε εγκεκριμένη μικρομεσαία καινοτόμα επιχείρηση. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 27 βουλευτές, ενώ αποχή τήρησαν 12 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο καλοκαίρι ομόφωνα η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδια για την παραχώρηση κινήτρων μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο, μετά από συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μέτρο παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2026, έτσι ώστε να υπάρξει εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με τον επικαιροποιημένο γενικό απαλλακτικό κανονισμό.

Πρόσφατα, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός με επιστολή του προς τη Βουλή είχε ζητήσει την άμεση εξέταση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου και την προώθησή του στην Ολομέλεια εντός του 2023, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την υποβολή του 2ου αιτήματος πληρωμής για την εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.