Η Κυβέρνηση μελετά νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων από την ακρίβεια, λόγω του τερματισμού της οριζόντιας μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα την ερχόμενη Κυριακή.

Οι τελικές αποφάσεις, που θα αφορούν κυρίως τα καύσιμα, αναμένεται να ληφθούν από εβδομάδας, στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, νοουμένου ότι μέχρι τότε θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα. Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, κάλεσε τους υπουργούς να καταθέσουν προτάσεις σε σχέση με τα μέτρα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στους υπουργούς, σημείωσε πως «είναι σημαντικό ότι λάβαμε δύο πακέτα μέτρων, αλλά πρέπει να δούμε τα μέτρα που λήγουν και να δούμε και άλλα επιπρόσθετα μέτρα. Θέλω να ακούσω τις εισηγήσεις σας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τα νέα μέτρα θα επικεντρώνονται κυρίως στο ζήτημα των καυσίμων, χωρίς να αποκλείεται η λήψη μέτρων και σε άλλους τομείς, με την παραχώρηση εφάπαξ στήριξης. Ήδη το Υπουργείο Ενέργειας έχει καταθέσει τις προτάσεις του, οι οποίες επικεντρώνονται σε στοχευμένη στήριξη στα εισοδηματικά αδύναμα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού, που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η στήριξη να απευθύνεται στους λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στους πολύτεκνους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, θα ετοιμάσουν σχετική πρόταση. Το ΥΠΟΙΚ θα εξετάσει την οικονομική πτυχή του ζητήματος, ενώ το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των δικαιούχων. Η παραχώρηση πιστωτικής κάρτας, στα πρότυπα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, κρίθηκε στο πρόσφατο παρελθόν ότι για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο. Εκείνο που εξετάζεται είναι η παραχώρηση κάποιου επιδόματος ή η πίστωση κάπου λογαριασμού των δικαιούχων.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός εξέφρασε την ελπίδα, τέλος του μήνα, να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας πως το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στο στάδιο του προβληματισμού και της μελέτης για τα στοχευμένααντισταθμιστικά μέτρα. «Να υπενθυμίσω ότι στο προηγούμενο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας, για κάποιες κατηγορίες όπως μονογονεϊκές οικογένειες και ευάλωτες ομάδες, μεσαία στρώματα, είχε εφαρμοστεί το μέτρο της εφάπαξ χορηγίας.

Επομένως, υπάρχει μια συνολική αντιμετώπιση του όλου θέματος και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση», ανέφερε. Ο κ. Κεραυνός υπενθύμισε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων οργανισμών για τη μη εφαρμογή οριζόντιων μέτρων. Επανέλαβε πως στην Κύπρο η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης είναι από τις πιο χαμηλές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.