Ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και κυρίως τα πανευρωπαικά μέτρα κατά της Μόσχας είχαν από την αρχή της εισβολής της Μόσχας σημάνει συναγερμό μεταξύ των τουριστικών φορέων της επαρχίας Πάφου, έστω και αμυδρά ωστόσο διατηρείτο ζωντανή κάποια ελπίδα των τοπικών παραγόντων για έγκαιρη κατάπαυση του πυρός ώστε να υπάρξει ένα υποτυπώδες τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο το καλοκαίρι. Πλέον, με την κατάσταση να είναι σαφές ότι κάθε άλλο παρά προς ομαλότητα βαίνει, οι όποιοι σχεδιασμοί στην Πάφο για παν ενδεχόμενο έχουν εγκαταλειφθεί και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην πλήρη αξιοποίηση του βρετανικού τουριστικού ρεύματος και την κατά το δυνατό αντικατάσταση του ρωσικού με κεντροευρωπαικές αγορές.

Το τουριστικό ρεύμα από τις δύο χώρες προς την Κύπρο, αναμενόταν να αυξηθεί ιδιαίτερα φέτος, για αυτό και οι τουριστικοί φορείς της Πάφου κάνουν λόγο για απρόβλεπτα και επώδυνα δύσκολη επόμενη μέρα για τον τουρισμό. Οι συνέπειες των εχθροπραξιών δεν είναι ακόμη τόσο άμεσες για την τουριστική βιομηχανία, εξήγησαν, αφού παραδοσιακά οι Ρώσοι αρχίζουν τις κρατήσεις για τις θερινές διακοπές από τον Μάιο και όχι από τόσο νωρίς όσο οι Βρετανοί.

” Θα έλεγα επομένως, ότι οι συνέπειες για τον τουρισμό μας από την απαγόρευση πτήσεων από τη Ρωσία δεν ήταν τόσο άμεσες μέχρι τώρα, αλλά θα τις νοιώσουμε για τα καλά από το Μάιο και όλο το καλοκαίρι”, ανέφεραν. ” Πρόκειται βεβαίως για εξελίξεις που θα έχουν ούτως ή άλλως σημαντική επίδραση στα τουριστικά μας πράγματα για το υπόλοιπο του 2022, αλλά είναι ακόμη νωρίς να τις συγκεκριμενοποιήσουμε”.

Ως θετικό αντίβαρο των αρνητικών δεδομένων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζουν οι τουριστικοί φορείς, είναι ότι στο στάδιο αυτό είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για τουριστικά πακέτα στην Πάφο από την Βρετανία, ενώ λόγω Πάσχα των Καθολικών ξεκίνησε ήδη και η αντίστοιχη διαδικασία από την κεντρική Ευρώπη.

“Ο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ και άλλους φορείς”, επεσήμανε ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, ” θα επαναλάβουν και φέτος την καμπάνια προώθησης της Πάφου ως προορισμού στις ξένες αγορές, μετά την πολύ πετυχημένη περυσινή ενέργεια. Συνεπώς εκτιμούμε ότι θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα και από την δράση αυτή”.

Οι ραγδαίες εξελίξεις που σηματοδότησε η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τροποποιεί τους σχεδιασμούς και των οικονομικών φορέων για την τουριστική σεζόν του 2022, αφού μέχρι πρότινος τόσο η βελτίωση των δεδομένων γύρω από την πανδημία όσο και οι πρώτες κρατήσεις από τις μεγάλες αγορές για τουριστικά πακέτα, έδειχναν ότι θα αφήναμε πίσω μας την καταστροφική διετία του κορωνοιού. Το μέτωπο του πολέμου όμως, διαφοροποιεί σε πολύ αρνητικό ρυθμό τα δεδομένα για τον κυπριακό τουρισμό και τις άλλες εμπορικές συναλλαγές, ανέφεραν οικονομικοί παράγοντες.

“Η Πάφος τα τελευταία χρόνια άρχισε να μεγαλώνει σε σημαντικό βαθμό το μερίδιο της από την πίτα του ρωσικού τουρισμού και των επιχειρηματικών δράσεων”, είπαν οι εν λόγω παράγοντες, “πράγμα που αυξάνει και τα δυσοίωνα δεδομένα για τον τουρισμό της φέτος. Δεν θα είναι τόσο δραματικές οι συνέπειες όσο πχ της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, που είναι ο παραδοσιακός προορισμός Ρώσων στην Κύπρο, είναι όμως πλέον σημαντική συνισταμένη και για την Πάφο, που πάντως εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια πύλη Βρετανικού τουρισμού στο νησί”.