Τη συμπερίληψη των τραπεζών στον νόμο για την πάταξη της τοκογλυφίας επιδιώκουν βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων, μέσω πρότασης νόμου που κατέθεσαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, ώστε από τις διατάξεις που αφορούν το αδίκημα της τοκογλυφίας να μην εξαιρούνται τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως προβλέπεται σήμερα με βάση το άρθρο 314Β.

Ειδικότερα, το αδίκημα της τοκογλυφίας στοιχειοθετείται σε περίπτωση κατά την οποία πρόσωπο, κατά την παροχή οποιουδήποτε δανείου ή την παράταση της προθεσμίας πληρωμής ή την ανανέωση ή προεξόφληση δανείου, λαμβάνει, εισπράττει, χρεώνει, συνομολογεί ή λαμβάνει για τον εαυτό του ή για τρίτον οικονομικό όφελος ή περιουσιακά ωφελήματα που υπερβαίνουν το επιτόκιο αναφοράς.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, το επιτόκιο αναφοράς καθορίστηκε στο 11.46%. Βάσει του νόμου, το επιτόκιο αναφοράς σημαίνει τον μέσο όρο των ετήσιων επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών, επιβαρύνσεων ή οποιωνδήποτε εξόδων χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα για καταναλωτικά δάνεια, αυξανόμενο κατά το ήμισυ, με ελάχιστη αύξηση πέντε ποσοστιαίες μονάδες και μέγιστη αύξηση μέχρι δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Το επιτόκιο αναφοράς υπολογίζεται ανά τριμηνία από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία το δημοσιεύει στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Συνεπώς, όποιος υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς σημαίνει πως παραβιάζει τον νόμο και διαπράττει τοκογλυφία.

Όπως υποστηρίζουν ο Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ,  ο Πανίκος Λεωνίδου, οι Ζαχαρίας Κουλίας και Χρίστος Ορφανίδης του ΔΗΚΟ, ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ, ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ και ο Σταύρος Παπαδούρης των Οικολόγων, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου τα πιστωτικά ιδρύματα εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν το αδίκημα της τοκογλυφίας. Τονίζουν πως, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, σκοπείται η διαγραφή της συγκεκριμένης εξαίρεσης, ώστε οι διατάξεις που αφορούν το αδίκημα της τοκογλυφίας να τυγχάνουν εφαρμογής και στην περίπτωση που  αδίκημα διαπράττεται από πιστωτικά ιδρύματα.