Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στο υφυπουργείο Τουρισμού η καθημερινή βροχή παραπόνων από τουρίστες κυρίως στον Πρωταρά, αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές παγκύπρια, λόγω της ηχορύπανσης κέντρων αναψυχής, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν άδεια εκπομπής ήχου. Το μέγεθος του προβλήματος στον Πρωταρά, ανέδειξε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ο «Φ» που κατέγραψε τις σοβαρές καταγγελίες ξενοδόχων που κάνουν λόγο για εκατοντάδες παράπονα κάθε βράδυ από τουρίστες που δεν μπορούν να κοιμηθούν, κάποιοι εκ των οποίων εγκαταλείπουν άρον-άρον τα ξενοδοχεία, αφήνοντας πολύ κακές κριτικές στις τουριστικές πλατφόρμες. 

Τον κώδωνα του κινδύνου προς τις τοπικές Αρχές, που έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο των εκπομπών ήχου από τα κέντρα αναψυχής, έκρουσε ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος. Μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως το θέμα της ηχορύπανσης είναι πολύ σοβαρό, σημειώνοντας πως ετοιμάζεται νέα νομοθεσία για την νέα τουριστική σεζόν, σε μια προσπάθεια να ρυθμιστεί το θέμα. 

«Εμάς κάθε τι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό, μας ανησυχεί είτε αυτό είναι προβλήματα με τον ήχο, είτε είναι η εξυπηρέτηση πελατών, είτε η έλλειψη προσωπικού κ.λπ. Αυτό το θέμα με την ηχορύπανση είναι πολύ σοβαρό και πέραν του ότι ενοχλούνται οι πελάτες, με την ευκολία που υπάρχει πλέον να βάζει κάποιος σχόλια ικανοποίησης ή μη ικανοποίησης στο διαδίκτυο, είναι αυτονόητο πως δημιουργείται πολύ κακή φήμη για τις περιοχές που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Πρέπει επίσης να σταματήσουμε να τα ρίχνουμε όλα στην Αστυνομία. Μετά από το Διάταγμα που εκδόθηκε, η κάθε τοπική Αρχή μπορεί ν’ αναλάβει δράση. Στο τέλος της ημέρας, οι τοπικές Αρχές που δεν θα λύσουν το θέμα, είναι σαν οι ίδιες να επιλέγουν να σκέφτονται λάθος. Είναι απλό το πόση ζημιά κάνουν». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το Διάταγμα που εκδόθηκε την 1η Ιουλίου από τους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, «σε σημεία περιοχών κέντρων αναψυχής που συνορεύουν με οικιστική περιοχή ή / και με ευαίσθητους δέκτες το ανώτατο επιτρεπτό όριο εκπομπής ήχου στο εξωτερικό του κέντρου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 70 ντεσιμπέλ». Ωστόσο, οι καταγγελίες στον Πρωταρά, είναι πως μέχρι τις πρωινές ώρες φτάνει στα δωμάτια των τουριστών ήχος που ξεπερνά τα 85 ντεσιμπέλ. Η νομοθεσία, μάλιστα, δίδει το δικαίωμα στην τοπική Αρχή, πέραν από τη διενέργεια ελέγχων και επιβολή διοικητικών προστίμων που φτάνουν μέχρι τις 10 χιλιάδες ευρώ, να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα και να μειώνει το ανώτατο όριο εκπομπής ήχου σε μια περιοχή. 

Έρχονται αλλαγές στη νομοθεσία

Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το θέμα, το υφυπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με τον Σάββα Περδίο, θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο, που διαχωρίζει τις άδειες των κέντρων αναψυχής. 

«Προσπαθήσαμε στα πλαίσια της νέας νομοθεσίας που ετοιμάζεται για να κέντρα αναψυχής, να γίνονται διάφορες διαβαθμίσεις για να είναι ποιο εύκολος ο διαχωρισμός όσων προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης και όσων προσφέρουν και διασκέδαση. Το Διάταγμα είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και για να λυθεί μια και έξω το πρόβλημα, ετοιμάζεται η νέα νομοθεσία. Σύμφωνα με αυτήν, θα πρέπει πλέον εάν κάποιος έχει εστιατόριο και θέλει να προσφέρει και διασκέδαση να εκδίδει και τις δύο άδειες. Λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν στην προηγούμενη νομοθεσία, πολλοί μπορεί να κατέχουν άδεια για εστιατόριο και μετά να το μετατρέπουν σε μπαράκι. Υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, την οποία προσπαθούμε να αφαιρέσουμε». 

Ο στόχος είναι το νομοσχέδιο να εφαρμοστεί με την νέα τουριστική περίοδο, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των Συνδέσμων Κέντρων Αναψυχής.